Breaking news

χρήματα
A

Τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας και στις μητέρες - ναυτικούς προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Δόμνα Μιχαηλίδου. 

Ειδικότερα, μιλώντας στο Open, διαμήνυσε πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθει νέα νομοθετική ρύθμιση ώστε να λαμβάνουν επίδομα μητρότητας και οι μητέρες - ναυτικοί. «Πρέπει να δούμε τι συμβαίνει. Οι γυναίκες - ναυτικοί δεν καλύπτονταν από το επίδομα μητρότητας. Κοιτούμε τώρα να δούμε τι ρυθμίσεις μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε και τις γυναίκες που εργάζονται στη θάλασσα και εργάζονται όλη τη χρονιά, να μπορέσουμε και αυτές να τις καλύψουμε» τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε πως: «Προτεραιοποιήσαμε τις οικογένειες, τις νέες μητέρες και τα παιδιά. Επίδομα μητρότητας τόσα χρόνια οι ελεύθερες επαγγελματίες δεν έπαιρναν».

Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί επίδομα μητρότητας στις εποχικά εργαζόμενες γυναίκες στον τουρισμό, καθώς «δεν έχουν δουλέψει τους 10 μήνες τον χρόνο που απαιτούνται για να κατοχυρώσει κάποιος επίδομα ανεργίας, που συνδέεται με το επίδομα μητρότητας». 

Αναπροσαρμογή ορίων ηλικίας 

Επίσης, η υπουργός Εργασίας αναφερόμενη στη νομοθετική ρύθμιση, στην οποία διαφαίνεται πως θα αναπροσαρμοστούν τα όρια ηλικίας από το 2027, είπε πως: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρη σε αυτό: Δεν γίνεται καμία συζήτηση για αύξηση ορίων ηλικίας ούτε στο υπουργείο Εργασίας αλλά ούτε και κεντρικά στην κυβέρνηση».

Τι θα ισχύει με τη συνταξιοδότηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ 

Παράλληλα, σχετικά με τη συνταξιοδότηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ, η κα Μιχαηλίδου σημείωσε πως: «Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση για τη συνταξιοδότηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ που χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ και έως 30.000 ευρώ».

«Την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργική απόφαση υπεγράφη από το υπουργείο Οικονομικών και θα δημοσιευτεί μέσα στο μήνα», είπε η κ. Μιχαηλίδου. Η υπουργική απόφαση θα δώσει το έναυσμα για να ανοίξει σταδιακά (έχει ειπωθεί πως θα απαιτηθούν περίπου δυο μήνες) η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να συνταξιοδοτούνται οι ασφαλισμένοι οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι διότι οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και με το σημερινό καθεστώς πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ όλο το επιπλέον ποσό για να γίνει δεκτή η αίτηση της σύνταξής τους. Υπενθυμίζεται πως ο ασφαλισμένοι θα παίρνουν σύνταξη από την οποία θα παρακρατείται έως και το 60% αυτής σε δόσεις, μέχρι το ποσό της οφειλής να πέσει κάτω από τα 20.000 ευρώ (ή τα 6.000 ευρώ για τους αγρότες), και στη συνέχεια το υπόλοιπο της οφειλής θα παρακρατείται - όπως και σήμερα - σε 60 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Ακόμα, η υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε στους εργαζόμενους συνταξιούχους τονίζοντας πως: «Στην πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής 84.000, ενώ πριν το νέο νόμο (μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024) οι εγγεγραμμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 30.000. Με το νέο καθεστώς - πληρωμή της σύνταξης στο 100% και παρακράτηση 10% από το επαγγελματικό εισόδημα - μέσα σε δυο μήνες οι εγγεγραμμένοι σχεδόν τριπλασιάστηκαν και μέχρι το καλοκαίρι «εκτιμούμε πως θα ξεπεράσουμε τους 100.000».

Αναφορικά με τις πληρωμές αναδρομικών η κ. Μιχαηλίδου είπε πως είναι μια συνεχής κατάσταση όσο ο ΕΦΚΑ κλείνει εκκρεμότητες και εντός Μαΐου θα πληρωθούν κι άλλα ποσά, περίπου «κάθε 2μηνο έχουμε πληρωμές αναδρομικών», από επανυπολογισμούς κλπ. «Έχουμε πει πως θα σεβαστούμε και θα εφαρμόσουμε οποιαδήποτε απόφαση των δικαστηρίων», απάντησε η κ. Μιχαηλίδου, κλείνοντας ωστόσο το παράθυρο για πληρωμή αναδρομικών από τα κομμένα Δώρα και τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις στους συνταξιούχους που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για το επίμαχο 11μηνο 2015 - 2016, λόγω και των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχει η χώρα, μετά την επιστροφή του Συμφώνου Σταθερότητάς και των νέων δημοσιονομικών κανόνων.

Για την προσωπική διαφορά, είπε πως: «Αυξάνουμε τις συντάξεις οριζόντια, ωστόσο υπάρχουν ομάδες συνταξιούχων, ιδιαίτερα οι υψηλοσυνταξιούχοι, που δεν βλέπουν τις αυξήσεις. Τι προσπαθούμε να κάνουμε εκεί; Συγκεκριμένες πληρωμές, μία ή δυο φορές το χρόνο, εκεί όπου δεν φτάνουν οι οριζόντιες αυξήσεις».

Ολοκληρώνοντας, η κα Μιχαηλίδου αναφερόμενη στις κατασκηνώσεις του ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ, είπε πως: «Διαλέγει ο καθένας που θέλει να πάει και οι γονείς δεν πληρώνουν κάτι παραπάνω. Επίσης για πρώτη φορά φέτος θα έχουμε μεικτές κατασκηνώσεις, για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και παιδιά με αναπηρίες».

Δείτε τη συνέντευξη της υπουργού Εργασίας: 

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις