Breaking news

INTIME
A

Κακά είναι τα μαντάτα για χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, καθώς ενδέχεται να χάσουν το εν λόγω επίδομα από την 1η Ιουλίου.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), από την 1η Ιουλίου, οπότε θα έχει λήξει η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις βάσει των νέων δηλώσεων που αφορούν τα εισοδήματα του περσινού έτους.

Συνεπώς, όσοι έχουν αυξήσεις στα εισοδήματα τους κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα και μάλιστα μπορεί ο Οργανισμός να τους ζητήσεις να επιστρέψουν και τις δύο δόσεις που έλαβαν τον χειμώνα. 

Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν και κάποιοι «τυχεροί» που είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται και πλέον πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν το επίδομα παιδιού. 

Σημειώνεται ότι ότι μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα πριν από κάθε πληρωμή, με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.

Παράλληλα, μία σημαντική λεπτομέρεια θα ελέγξει ο ΟΠΕΚΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο  ΟΠΕΚΑ πρόκειται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες διασταυρώσεις, που αν δεν πληρούνται, τότε η χορήγηση του επιδόματος παιδιού παύει να ισχύει. Για την ακρίβεια, αυτή η λεπτομέρεια αφορά στις απουσίες που κατέγραψε το παιδί μέσα στο σχολικό έτος.

Μάλιστα, μέσα στο επόμενο διάστημα υπολογίζεται πως θα υπάρξουν σχετικοί έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΑ και θα αφορούν όσους λαμβάνουν το επίδομα τέκνων Α21, κατά το τρέχον έτος.

Εάν λοιπόν, ο εν λόγω Οργανισμός ανακαλύψει πως δεν εκπληρώνεται μέχρι το τέλος του σχολικού έτους 2023-2024, η επαρκής φοίτηση των ανηλίκων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση, λόγω αδικαιολόγητου αριθμού απουσιών, το επίδομα παιδιού διακόπτεται από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024 και δεν επαναχορηγείται έστω και αν το τέκνο εγγραφεί στο νέο σχολικό έτος 2024-2025, σύμφωνα με πληροφορίες του enoikomia.gr.

Αναφορικά με τα ανήλικα τέκνα ηλικίας από 4 έως 16 ετών του αιτούντος επίδομα παιδιού θα πρέπει:

  • να έχουν εγγραφεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2023-2024 και
  • να ολοκληρώσουν επαρκώς τη φοίτησή τους στις 30 Ιουνίου για το εν λόγο σχολικό έτος , δηλαδή να μην αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη τους λόγω μεγάλου αριθμού αδικαιολόγητων απουσιών.

Προκειμένου να εγκριθεί η αίτηση των δικαιούχων μέχρι τις 30 Ιουνίου, θα πρέπει μεταξύ των άλλων να συντρέχει η προϋπόθεση και από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024,θα πρέπει να συντρέχουν και οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις.

Προκειμένου να διασταυρωθεί ηλεκτρονικά η φοίτηση των ανήλικων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση, θα πρέπει στην καρτέλα με τα προσωπικά στοιχεία του τέκνου και ειδικότερα στο πεδίο «Στοιχεία Φοίτησης Τέκνου», να καταχωρίσετε:

  • τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας, την Τάξη και τον Αριθμό Μητρώου του/της μαθητή/μαθήτριας, αν το τέκνο βρίσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
  • το έτος ολοκλήρωσης της φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Γυμνάσιο), αν το τέκνο έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Υπενθυμίζουμε ότι το επίδομα παιδιού χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Η επόμενη πληρωμή της δίμηνης δόσης του επιδόματος παιδιού θα πραγματοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΑ την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 και θα αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Βήμα - βήμα η αίτηση

Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγο του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.

Η αίτηση υποβάλλεται κάθε χρόνο ηλεκτρονικά από τον υπόχρεο ή τον /την σύζυγο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης του υπόχρεου υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος .Μπορείτε να μπείτε στην εφαρμογή του ΟΠΕΚΑ με τα διαπιστευτήρια TaxisNet. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.

Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίον είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις