Μια σημαντική πρωτοβουλία στήριξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών υλοποιεί ο Δήμος Νισύρου, σε μια περίοδο όπου το αυξημένο κόστος στέγασης και διαβίωσης στα νησιά δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο όσους υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Ο δήμος χορηγεί οικονομική ενίσχυση ύψους 200 ευρώ τον μήνα για στέγαση και σίτιση σε 13 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο Νηπιαγωγείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο του νησιού, όπου φοιτούν συνολικά 150 μαθητές.
«Κίνητρο για να μείνουν οι εκπαιδευτικοί στα νησιά»
Όπως δήλωσε στο ΕΡΤnews ο δήμαρχος Νισύρου, Χριστοφής Κορωναίος, η ενίσχυση δίνεται ως κίνητρο ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να υπηρετούν σε περιοχές όπου τα ενοίκια, οι μετακινήσεις και το συνολικό κόστος ζωής ξεπερνούν συχνά τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Το επίδομα αφορά το διάστημα από τον Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο και καλύπτει αναπληρωτές όλων των βαθμίδων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Ο δήμαρχος τόνισε επίσης ότι η παρουσία εκπαιδευτικών σε μικρά νησιά δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη χωρίς ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μόνιμη στήριξη και όχι προσωρινό μέτρο
Σύμφωνα με τον Δήμο Νισύρου, η χρηματοδότηση του μέτρου δεν προήλθε από δανεισμό ή έκτακτη επιχορήγηση, αλλά από ανακατανομή δημοτικών πόρων με κοινωνικά κριτήρια.
Η δημοτική αρχή ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι η ενίσχυση δεν αντιμετωπίζεται ως προσωρινή παροχή, αλλά ως μια σταθερή πολιτική επιλογή που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η Νίσυρος επιχειρεί να δώσει ουσιαστική στήριξη στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του σχολείου στη διατήρηση της ζωής και της συνοχής στα μικρά νησιά.