Breaking news

Χωρίς «ραντεβού» με την Εφορία οι φετινές φορολογικές δηλώσεις
A

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το άνοιγμα της πλατφόρμας, όπου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις για το έτος 2023.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι θα ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αφού πέρυσι αυτό συνέβη στις 31 Μαρτίου.

Αυτόματη προσυμπλήρωσή τους από την Εφορία - Ποιος αφορά 

Στο «χρονοντούλαπο» θα μπουν οι λογιστές για περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενους, οι οποίοι φέτος θα βρουν την φορολογική τους δήλωση προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ. Πιο συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει σκοπό να συμπληρώσει αυτόματα τις δηλώσεις των φορολογουμένων που το 2023 απέκτησαν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν αλλαγές σε οικογένεια και περιουσία.

Το έντυπο Ε1 θα συμπληρωθεί από την εφορία και οι φορολογούμενοι το μόνο που θα έχουν να κάνουν θα είναι να ελέγξουν τα στοιχεία τους καθώς και αν τα ποσά που αναφέρονται είναι σωστά. Αν δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα μπορούν να κάνουν «κλικ» και να υποβάλλουν αυτόματα τη δήλωση τους, ενώ την ίδια στιγμή θα εκδίδονται και οι οφειλές που μπορεί να υπάρχουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν ασχοληθούν με τη φορολογική τους δήλωση, η ΑΑΔΕ θα θεωρηθεί ότι έχει υποβληθεί κανονικά από τον υπόχρεο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών, η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα «ανοίξει» στα τέλη Μαρτίου. Έως τότε θα έχει ψηφιστεί και η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη προσυμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων που απαιτείται. 

Όσον αφορά τις φορολογικές οφειλές, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα που θα έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να τις εξοφλήσουν. Πιο συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου έως και την 28η Φεβρουαρίου 2025. Η εφάπαξ εξόφληση μέχρι το τέλος Ιουλίου θα συνεπάγεται και έκπτωση 3%.  

Η σχετική ρύθμιση εκτιμάται να ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι επτά αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών

Με τις νέες διατάξεις του νέο νομοσχεδίου αναμένονται:

  1. Ταχύτερη έκδοση φορολογικής ενημερότητας όταν υπάρχουν οφειλές σε τρίτους. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί νέα υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους Δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας. Με την εφαρμογή αυτή οι Δήμοι θα επικοινωνούν οnline με την ΑΑΔΕ και σε κάθε περίπτωση που οι πολίτες εξοφλούν τις οφειλές τους στον Δήμο θα ξεμπλοκάρει αυτόματα η φορολογική ενημερότητα.
  2. Τέλος στην προσκόμιση βιβλίων. Μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία θα απαλλαχθούν από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο. Η αλλαγή αυτή είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης και της ψηφιακής διαβίβασης όλων των δεδομένων στα myDATA. Επί της ουσίας η ΑΑΔΕ και ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για να ελέγξουν μία επιχείρηση ή έναν επαγγελματία.
  3. Οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις θα επικοινωνούν με την εφορία και γενικότερα με όλες τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ μόνο ψηφιακά. Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον Φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.
  4. Πλήρης προσυμπλήρωση όλων των φορολογικών δηλώσεων από την ΑΑΔΕ με στόχο να διευκολύνει φορολογούμενους και επιχειρήσεις αλλά και να κλείσει τα παράθυρα φοροδιαφυγής με τις αυξομειώσεις εσόδων και εξόδων. Ήδη, συμπληρώνονται από την εφορία οι κωδικοί του εντύπου Ε1, με τους φορολογούμενους ωστόσο να μπορούν να κάνουν αλλαγές, το έντυπο Ε3 και οι δηλώσεις ΦΠΑ τόσο ως προς το σκέλος των εσόδων όσο και στις δαπάνες. Το επόμενο έτος θα είναι προσυμπληρωμένα και τα εισοδήματα που προκύπτουν από το έντυπο Ε2, δηλαδή τα εισοδήματα από ακίνητα. 
  5. Αλλάζει ο τρόπος επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο, με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου που εφαρμόζονται από τη Φορολογική Διοίκηση, με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που παρέχονται από την ηλεκτρονική και ψηφιακή τους διενέργεια.
  6. Παραγραφή υποθέσεων. Ο πενταετής χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων θα ξεκινά από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στον φορολογούμενο, αντί της -ισχύουσας- ημερομηνίας έκδοσης αυτής.
  7. Οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ελεγκτές θα πρέπει να ολοκληρώνουν τον έλεγχο σε διάστημα ενός έτους.

Τι θα ισχύσει στο Ε2 και στο Ε9

Από το 2025 αυτόματα θα συμπληρώνονται και οι δηλώσεις για εισοδήματα από ενοίκια (έντυπο E2) και οι συμμετοχές στο κεφάλαιο επιχειρήσεων. Μάλιστα, στόχος της ΑΑΔΕ είναι η αυτοματοποίηση των φορολογικών διαδικασιών να φθάσει μέχρι το Ε9 για τα ακίνητα. Οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου δεν θα χρειάζεται να δηλώνουν οι ίδιοι τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσίας τους καθώς το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις