Breaking news

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Στον «αέρα» αυτόματα κάθε χρόνο - Τι αλλάζει στην ακινησία
A

Αλλαγές φέρνει η απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, σχετικά με το καθεστώς των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, όπως προβλέπεται από τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, η πλατφόρμα MyCar θα ενεργοποιείται σταθερά από την 1η Απριλίου κάθε έτους, χωρίς να απαιτείται νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία του μέτρου. Η ρύθμιση αυτή θεσπίζει ένα μόνιμο πλαίσιο για τη χρήση των τελών κυκλοφορίας ανά μήνα, προσφέροντας σαφήνεια και προγραμματισμό στους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Παράλληλα, μια σημαντική διευκόλυνση αφορά την αυτόματη θέση σε ακινησία των οχημάτων μετά τη λήξη της περιόδου για την οποία έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη. Μέχρι πρότινος, οι οδηγοί όφειλαν να θέσουν οι ίδιοι τα οχήματά τους ξανά σε ακινησία – μια παράλειψη που στοίχιζε σε αρκετούς πρόστιμα, καθώς πολλοί αγνοούσαν την απαίτηση αυτή.

Πλέον, η διαδικασία θα πραγματοποιείται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, απαλλάσσοντας τους πολίτες από μια χρονοβόρα και συχνά παγιδευτική υποχρέωση.

Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί

Ειδικότερα ο «δεκάλογος» της απόφασης ορίζει ότι:

  1. Ετήσιο δικαίωμα άρσης ακινησίας: Από 1η Απριλίου κάθε έτους, κάθε ιδιοκτήτης Ι.Χ. ή μοτοσικλέτας μπορεί να άρει μία φορά την ακινησία μέσω του myCAR ή στη ΔΟΥ, καταβάλλοντας το ανάλογο ποσό τελών κυκλοφορίας για τους μήνες κυκλοφορίας.
  2. Μήνας θεωρείται πάντα ολόκληρος: Ακόμη και αν η κυκλοφορία διαρκεί λιγότερο από μήνα, ο ιδιοκτήτης πληρώνει για ολόκληρο τον μήνα.
  3. Δεύτερη άρση μόνο με πλήρη τέλη: Αν επιθυμεί και δεύτερη άρση ακινησίας, θα πρέπει να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό των ετήσιων τελών.
  4. Χρήματα δεν επιστρέφονται: Αν πληρωθούν αναλογικά τέλη αλλά τελικά δεν γίνει χρήση, τα χρήματα δεν επιστρέφονται.
  5. Αυτόματη ακινησία: Αν δεν δηλωθεί εγκαίρως νέα ακινησία μετά το τέλος της περιόδου κυκλοφορίας, η ΑΑΔΕ θέτει το όχημα αυτόματα σε ακινησία στις 23:59 της τελευταίας ημέρας ή της επόμενης εργάσιμης.
  6. Ενημέρωση με email: Ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται ηλεκτρονικά την ίδια ημέρα για την αυτόματη θέση σε ακινησία.
  7. Δήλωση νέου σημείου στάθμευσης: Αν το όχημα έχει μετακινηθεί από το αρχικά δηλωθέν σημείο, ο ιδιοκτήτης πρέπει να ενημερώσει την πλατφόρμα μέχρι την επόμενη ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύει με πρόστιμα που φτάνουν έως και τις 10.000 ευρώ.
  8. Εξαίρεση από την αυτόματη ακινησία: Αν πληρωθούν εντός του διαστήματος τα πλήρη ετήσια τέλη (αφαιρώντας τα ήδη καταβληθέντα αναλογικά), δεν απαιτείται νέα δήλωση ακινησίας.
  9. Μεταβίβαση ή εξαγωγή: Σε περίπτωση μεταβίβασης ή οριστικής διαγραφής λόγω εξαγωγής, δεν απαιτείται επαναδήλωση ακινησίας, αλλά οφείλονται τα ετήσια τέλη, μειωμένα κατά το ποσό που έχει ήδη πληρωθεί.
  10. Θάνατος ιδιοκτήτη ή κατασχέσεις: Σε περίπτωση θανάτου, οι κληρονόμοι οφείλουν να επαναδηλώσουν την ακινησία. Αν δεν το κάνουν, η ΑΑΔΕ προχωρά αυτόματα και ενημερώνει με email ή συστημένη επιστολή. Πρόστιμο δεν επιβάλλεται, αλλά τα τέλη του τρέχοντος και του επόμενου έτους παραμένουν οφειλόμενα. Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις άρσης αναγκαστικής ακινησίας λόγω κατασχέσεων – αν δεν πληρωθούν τα τέλη εντός 15 ημερών, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών.

Η δήλωση ακινησίας γίνεται πλέον ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας myCAR, με χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet. Ο ιδιοκτήτης δηλώνει το σημείο στάθμευσης του οχήματος και βεβαιώνει υπεύθυνα ότι δεν θα κυκλοφορεί. Η διαδικασία ολοκληρώνεται άμεσα, χωρίς επίσκεψη στη ΔΟΥ και χωρίς καταβολή τελών για όσο διαρκεί η ακινησία.

Η άρση ακινησίας είναι εξίσου ψηφιακή και γίνεται με την πληρωμή των αντίστοιχων τελών. Αν ο ιδιοκτήτης θελήσει να ξανακυκλοφορήσει το όχημα αργότερα μέσα στο ίδιο έτος, τότε πληρώνει το υπόλοιπο ποσό των ετήσιων τελών.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις