Breaking news

προσλήψεις εκπαιδευτικών
A

Οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που πραγματοποιήθηκε το 2008, που δεν έχουν διοριστεί, κοινοποίησαν ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό.

Οι εκπαιδευτικοί, όπως αναφέρουν στην επιστολή, έχουν ως κύριο αίτημα να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

Όπως τονίζουν, «οι συνθήκες είναι ώριμες, η νομολογία του ΣτΕ μας δικαιώνει, όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εκφράζουν δημόσια τη στήριξή τους»

Επίσης, στην επιστολή σημειώνεται πως: «με νόμο του 2019, κάποιοι συνάδελφοι διορίστηκαν στην εκπαίδευση. Εντούτοις, οι λίγοι αυτοί διορισμοί του 2019 δεν έγιναν με βάση τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων, δηλαδή με κριτήριο τη βαθμολογία στον Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά με το τυχαίο κριτήριο της έκδοσης δικαστικής απόφασης μέχρι την ψήφιση του νόμου. Διορίστηκαν λοιπόν συνάδελφοι με βαθμολογία χαμηλότερη από εμάς, ενώ εμείς παραμένουμε αδιόριστοι!».

Ενώ υπογραμμίζεται πως «έκτοτε έχουμε απευθυνθεί στους πάντες. Στον Τύπο, στο Υπουργείο Παιδείας, στο ίδιο το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Παρ’ όλη τη δημοσιότητα, παρ’ όλο το δίκαιο του αιτήματός μας, κάτι που αναγνωρίζουν Τύπος και Αντιπολίτευση, παραμένουμε αδικαίωτοι».

Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστολή, «οι πόρτες του Υπουργείου παραμένουν κλειστές. Τα επανειλημμένα αιτήματά μας για συνάντηση με την Υπουργό συνάντησαν τοίχο και άρνηση».

Επιστολή εκπαιδευτικών

Η επιστολή των εκπαιδευτικών έχει ως εξής: 

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μετά από πολυετείς αγώνες, απευθυνόμαστε δημόσια σε εσάς, ευελπιστώντας έστω και τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

Όπως ο ίδιος γνωρίζετε, μιας και τούτο διαβεβαιώσατε δημόσια σε συνάντησή σας με συνάδελφό μας, ήδη από το 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι το Σύνταγμα επέτασσε τον διορισμό μας στη δημόσια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, με την 527/2015 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε ότι το 40% των διορισμών στην εκπαίδευση, για σειρά ετών γινόταν σύμφωνα με αντισυνταγματικές διατάξεις.

Η απόφαση ήταν καταπέλτης. Το ΣτΕ διαπίστωνε διαχρονική αναξιοκρατία, με χιλιάδες αντισυνταγματικούς διορισμούς και προσλήψεις στην εκπαίδευση, χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Αν και το επέτασσε η συνταγματική τάξη, το Υπουργείο δεν κάλεσε για διορισμό όλους εμάς που κατά παράβαση του Συντάγματος είχαμε στερηθεί τον διορισμό μας.  

Έτσι, με διάφορα προσχήματα, ήδη από το 2015 είμαστε εγκλωβισμένοι σε πολύχρονους και δαπανηρούς δικαστικούς αγώνες, με το Υπουργείο κρυπτόμενο. Οι δικαστικοί αγώνες κρατούν μέχρι και σήμερα. Τόσα χρόνια μετά και ακόμη τελούμε σε καφκική ομηρία.

Με νόμο του 2019, κάποιοι συνάδελφοι διορίστηκαν στην εκπαίδευση. Η εν λόγω διάταξη υπερψηφίστηκε με ευρύτατη διακομματική συναίνεση. Ανάμεσα σε όσους υπερψήφισαν, ήταν και η Νέα Δημοκρατία.  Εν τούτοις, οι λίγοι αυτοί διορισμοί του 2019 δεν έγιναν με βάση τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων, δηλαδή με κριτήριο τη βαθμολογία στον Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά με το τυχαίο κριτήριο της έκδοσης δικαστικής απόφασης μέχρι την ψήφιση του νόμου. Διορίστηκαν λοιπόν συνάδελφοι με βαθμολογία χαμηλότερη από εμάς, ενώ εμείς παραμένουμε αδιόριστοι!

Έκτοτε έχουμε απευθυνθεί στους πάντες. Στον Τύπο, στο Υπουργείο Παιδείας, στο ίδιο το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Παρ’ όλη τη δημοσιότητα, παρ’ όλο το δίκαιο του αιτήματός μας, κάτι που αναγνωρίζουν Τύπος και Αντιπολίτευση, παραμένουμε αδικαίωτοι.

Μάλιστα, οι πόρτες του Υπουργείου παραμένουν κλειστές. Τα επανειλημμένα αιτήματά μας για συνάντηση με την Υπουργό συνάντησαν τοίχο και άρνηση.

Ενώ λοιπόν ευαγγελιστήκατε την αξιοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες, όχι μόνο δεν υλοποιήσατε την υπόσχεσή σας, αλλά αποφεύγετε ακόμη και να μας ακούσετε.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεν θεωρούμε ότι δεν ξέρετε την υπόθεσή μας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ψευδόσασταν ότι δηλώνατε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι έχετε γνώση. Και αυτό δεν θέλουμε να το πιστέψουμε.

Περιμένουμε λοιπόν, έστω και τώρα, να λάβετε νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. Οι συνθήκες είναι ώριμες, η νομολογία του ΣτΕ μας δικαιώνει, όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εκφράζουν δημόσια τη στήριξή τους.

Σε κάθε περίπτωση, η απαξίωση της αξιοκρατίας δεν θίγει μόνο εμάς. Θίγει όλη την κοινωνία.

Ακόμη δεινοπαθεί η Ελλάδα από τους αναξιοκρατικούς διορισμούς, από την παράκαμψη αυτών που αριστεύουν, από το κομματικό κράτος που ο ίδιος δηλώνατε πριν λίγες ημέρες ότι θέλετε να πολεμήσετε.

Ο ελληνικός λαός δεν θέλει ωραία λόγια. Θέλει πράξεις. Αυτές τις πράξεις περιμένουμε από εσάς, για αυτές τις πράξεις αγωνιζόμαστε.

Ζητούμε συνάντηση μαζί σας.

Σε κάθε περίπτωση να ξέρετε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί αμείωτος και ακόμη πιο δυναμικά.

Μετά τιμής,

Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί

επιτυχόντες του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ

του έτους 2008».

Η μεγάλη αδικία στους «Ασεπίτες»

Υπενθυμίζεται πως οι «Ασεπίτες» 2008 ανήκουν στην ομάδα εκπαιδευτικών, επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008, που προσέφυγαν δικαστικά για συμπερίληψη, δηλαδή, την απορρόφηση των επιτυχόντων του διαγωνισμού εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2008 με υψηλότερη βαθμολογία κατάταξης σε σχέση με τους συναδέλφους που ήδη διορίστηκαν με χαμηλότερο βαθμό.

Ακόμα, υπενθυμίζεται πως το 1998 ο τότε υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης κατήργησε την επετηρίδα και καθιέρωσε γραπτό διαγωνισμό υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά αναπληρωτών εγγεγραμμένων στην επετηρίδα έχουν ως αποτέλεσμα την ισχύ μιας μεταβατικής περιόδου, για τους έχοντες ήδη προϋπηρεσία. Όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Ο νόμος Αρσένη προέβλεπε ότι στους τρεις πρώτους γραπτούς διαγωνισμούς (1998, 2000, 2002) θα διοριζόταν το μεγαλύτερο ποσοστό από το διαγωνισμό και το μικρότερο από την επετηρίδα και σταδιακά όλοι οι διορισμοί των εκπαιδευτικών, το εκατό τοις εκατό (100%), θα γινόταν μέσω του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Αυτό, όμως, δεν εφαρμόστηκε ποτέ και μάλιστα τροποποιήθηκε υπέρ των αναπληρωτών σε ποσοστό εξήντα σαράντα (60-40%), κάτι το οποίο πριμοδοτούσε με μόρια προϋπηρεσίας άτομα τα οποία δεν είχαν λάβει ποτέ μέρος σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή είχαν αποτύχει.

Δεδομένης και της περιόδου των μνημονίων που οδήγησαν σε μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών και στο πάγωμα μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών κατά την περίοδο 2010-2019, πολλοί Ασεπίτες 2008 δεν κλήθηκαν ούτε ως αναπληρωτές στα δημόσια σχολεία.

Το 2015 το ΣΤΕ με την απόφαση 527 έκρινε αντισυνταγματικούς τους διορισμούς με μόνο προσόν την προϋπηρεσία. Ενώ ο νόμος Αρσένη (1998) είχε προβλέψει ότι σταδιακά το ποσοστό των προσλαμβανόμενων σε σχολεία θα έφτανε το 100% από το γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών, αυτό δεν ίσχυσε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις