CLOSE

Breaking news

Η βία των ανηλίκων στο Υπουργικό: Πρόστιμo σε γoνείς και αναμoρφωτήριo από τα 14
A

Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί πολύ σύντομα η εφαρμογή «Safe Youth», η οποία έχει ως στόχο την προστασία ανηλίκων από παραβατικές συμπεριφορές συνομηλίκων τους, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου, ανέφερε πως η εν λόγω εφαρμογή, θα είναι διαθέσιμη προκειμένου να μπει στα κινητά γονέων και μαθητών έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

«Είναι μία εφαρμογή πάρα πολύ χρήσιμη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα καταφέρουμε να τη δώσουμε στο κοινό, στους πολίτες. Θα μπορούν δηλαδή να την κατεβάσουν και οι γονείς και τα παιδιά στο κινητό τους τηλέφωνο. Για τους γονείς παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πώς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους και να αντιληφθούν ότι κάτι συμβαίνει σε περίπτωση που δεν το έχουν αντιληφθεί», ανέφερε στην ΕΡΤ.

Η εφαρμογή θα είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες. Ωστόσο, το κουμπί πανικού, το «My Button», όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, θα είναι διαθέσιμο μόνο για τους ανηλίκους άνω των 12 ετών και θα μπορούν να το ενεργοποιήσουν σε περίπτωση που βρίσκονται σε κίνδυνο, για να καλούν άμεσα την αστυνομία στο σημείο στο οποίο κινδυνεύουν και κακοποιούνται.

Καταγγελίες μέσω gov.gr

Ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες μέσω του gov, όπου η επιβεβαίωση θα γίνεται με email ή με μήνυμα στο κινητό που έχει δηλωθεί, και το βασικότερο θα εμπεριέχει το «Emergency button», ένα εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κινδύνου ζωής.

Εάν επιλεχθεί η επιλογή ενήλικας, τότε θα πηγαίνει προς τα κάτω και θα μπορεί να επιλέγει το ενημερωτικό υλικό που θα βρίσκεται στην εφαρμογή, να ενημερώνεται επίσης για τις δράσεις της ΕΛΑΣ, για τον 5ψηφιο αριθμό 10201 ενώ θα δίνονται και πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί ένας γονιός να προστατέψει το παιδί του ή να αντιληφθεί ότι είναι θύμα.

Για την σωστή χρήση της εφαρμογής θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Όταν ένα παιδί ενεργοποιήσει το emergency button θα του βγάζει δύο γρήγορα ερωτήματα όπως

  • πού βρίσκεσαι; (Στο αυτοκίνητο, σε εξωτερικό χώρο , σπίτι , σχολείο , δρόμο)
  • σε τι είδος κίνδυνο βρίσκεσαι; (κακοποίηση από συνομήλικους, από μέλος οικογένειας, ληστεία κλπ)

Αυστηροποίηση των ποινών για τους γονείς

Η κυρία Δημογλίδου αναφέρθηκε και στην αυστηροποίηση των ποινών για παραμέληση της εποπτείας των ανηλίκων. Όπως εξήγησε, κάποιοι άσκησαν αρνητική κριτική, θεωρώντας ότι δεν θα αποτρέψουν τα παιδιά από βίαιες συμπεριφορές, επειδή οι γονείς θα έρθουν αντιμέτωποι με βαρύτερες ποινές.

«Όμως εδώ θέλουμε να συνετίσουμε και τους γονείς, γιατί έχουμε δει πολλές φορές και έχουμε πει πολλές φορές ότι πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ έχει η οικογένεια. Οπότε θεωρούμε ότι ο γονέας με αφορμή αυτό, γνωρίζοντας ότι θα έρθει αντιμέτωπος με βαρύτατες ποινές, με βαρύτερες τουλάχιστον από ότι μέχρι σήμερα για την παραμέληση της εποπτείας του παιδιού του, ίσως δραστηριοποιηθεί και ενεργοποιηθεί διαφορετικά ώστε να δώσει σημασία σε αυτό το πρόβλημα εντός της οικογένειας» τόνισε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις