Breaking news

Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων - Live η παρουσίαση
A

Σε εξέλιξη βρίσκεται η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, ενώ θα ακολουθήσει η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Εθνική Στρατηγική προτείνει άλλες 29 πολιτικές με 69 νέα μέτρα, εκ των οποίων τα 5 οριζόντια. Δύο από τα πιο νέα μέτρα είναι το Kids Wallet, για τον έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου ενός ανήλικου από τους γονείς και το Age Verification, δηλαδή η διαδικασία πιστοποίησης ηλικίας για την εγγραφή σε πλατφόρμες, ενώ στον πυρήνα της πολιτικής αυτής βρίσκεται η ψηφιακή ενηλικίωση στα 15 έτη.

Μέτρα που αφορούν τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι η αύξηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο αντικείμενο, ενώ η αυτό-αξιολόγηση των σχολείων θα εμπεριέχει και το κομμάτι της αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού. Η Σοφία Ζαχαράκη έχει προαναγγείλει ότι το υπουργείο Παιδείας θα επιδιώξει να φέρει στο ίδιο τραπέζι γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά ώστε να υπάρξει μια ενιαία αντίδραση απέναντι στον σχολικό εκφοβισμό. 

Δείτε live την παρουσίαση

Σκέρτσος: Πολυπαραγοντικό φαινόμενο η παραβατικότητα ανηλίκων

Για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο και πρόβλημα έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σχολιάζοντας την παραβατικότητα ανηλίκων, κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής.

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει ένα συγκροτημένο κείμενο στρατηγικής που μας βοηθά να κατανοήσουμε, να ερμηνεύσουμε το πρόβλημα, να αποκωδικοποιήσουμε τις αιτίες και να σχεδιάσουμε καλύτερες πολιτικές» τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

«Η Ελλάδα, με βάση και την αξιολόγηση που έχει κάνει η Επιτροπή και η κυβέρνηση μας, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει από το 2019. 138 πολιτικές που αφορούν όλες τις εκφάνσεις της βίας. Και μιλάμε για βία που αφορά την ενδοοικογενειακή βία, την ενδοσχολική βία, τη βία στην κοινότητα, δηλαδή την αθλητική, την εξτρεμιστική, τη ρατσιστική βία, αλλά και την ψηφιακή βία», πρόσθεσε.

«Αυτή τυπολογία πλέον έχει γίνει. Μας βοηθά να προσεγγίσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα το πρόβλημα και να δώσουμε πιο αποτελεσματικές και πειστικές απαντήσεις», κατέληξε.

Αρτινοπούλου: Βρισκόμαστε ακόμη κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση και πρόληψη του bullying

Η κ. Αρτινοπούλου, επικεφαλής Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων παρά τω πρωθυπουργώ, ανέλυσε πρόσφατα (στους Δελφούς) τις παραμέτρους που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής. «Πέρυσι ζήσαμε ένα κύμα ηθικού πανικού. Η μελέτη στατιστικών στοιχείων της Αστυνομίας δείχνει μία αύξηση της παραβατικότητας το 2023 και 2024.

Παρατηρήσαμε ότι υπάρχει μία στασιμότητα στον σχολικό εκφοβισμό, αλλά μία αύξηση της διαδικτυακής βίας και της λεκτικής και σωματικής βίας», εξήγησε. «Η χώρα μας, σύμφωνα με τη Eurostat, βρίσκεται ακόμη κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση και πρόληψη, αλλά είμαστε πλέον (έναν χρόνο μετά) έτοιμοι να παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική. Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στρατηγικής πρόληψης και αντιμετώπισης», συμπλήρωσε.

Παπαστεργίου για το Kids Wallet

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσιάζοντας την εφαρμογή Kids Wallet που παραδίδεται προς λειτουργία. To Parko.gov.gr δέχθηκε πάνω από 70.000 επισκέψεις από γονείς για να ρυθμίσουν τα κινητά τηλέφωνα των παιδιών τους.

Το Kids Wallet που ξεκινά από τις 12:00 το μεσημέρι σήμερα διαθέτει τρεις λειτουργίες:

  • Parental Control
  • Age Verification
  • Εργαλείο ταυτοποίησης

«Δεν θα βγαίνουμε να κυνηγάμε τα παιδιά αν το έχουν αλλά λέμε στους γονείς κάντε το,» είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Εξηγώντας πώς λειτουργεί η εφαρμογή είπε ότι το πρώτο βήμα είναι η είσοδος με κωδικούς TaxisNet του γονέα. «Αφού συνδεθούμε μας φέρνει από το μητρώο πολιτών τα παιδιά μας. Ακολουθεί η ταυτοποίηση, η ρύθμιση του κωδικού του γονέα.»

Για τον γονικό έλεγχο, «πρώτο βήμα είναι η προσθήκη προγράμματος ανάλογα με τις ημέρες τις ώρες και τις συνήθειες των παιδιών μας. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε κάτι πιο εξατομικευμένο. Μπορούμε να δούμε τα στατιστικά της χρήσης των κινητών από τα παιδιά μας. Με το kids wallet μπορούμε να δίνουμε την ηλικία των παιδιών», είπε ακόμα ο κ. Παπαστεργίου.

«Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ταυτοποίησης ανηλίκου. Βάζουμε την ταυτότητα του παιδιού μας όπως έχουμε εμείς ως ενήλικες στο wallet. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα ελέγχου π.χ. για διαδικτυακές αγορές.»

Ζαχαράκη: Ενδυναμώνουμε τα παιδιά, ενισχύουμε τους εκπαιδευτικού

«Εδώ και πάρα πολύ καιρό και με την λειτουργία και με την πολύ σημαντική συνεισφορά και των προκατόχων στο υπουργείο Παιδείας, ξέρετε ότι υπάρχει η πλατφόρμα. Η πλατφόρμα μέχρι εχθές είχε καταγράψει περίπου 1.267 αναφορές εντός της σχολικής πραγματικότητας για όλα αυτά τα συμβάντα ενδοσχολικής βίας πολλών μορφών. Επόμενο βήμα είναι σίγουρα να εκσυγχρονίσουμε την πλατφόρμα καταγραφής, να την κάνουμε λιγότερο γραφειοκρατική” τόνισε από πλευράς της η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

«Μέσα στη στρατηγική αναφέρθηκε κάτι πολύ σημαντικό: “Το πως θα μπορέσουμε να βρεθούμε όλοι μαζί, γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά μία μέρα για αρχή μέσα στον χρόνο, την 11η Δεκεμβρίου. Θα είναι όμως όλες οι υπόλοιπες μία ευκαιρία να συζητήσουμε για αυτό το κομμάτι της ενδυνάμωσης και των παιδιών, αλλά και της διευκόλυνσης των εκπαιδευτικών. Με ποιον τρόπο; Με την σίγουρα πιο ισχυρή παρουσία των συμβούλων εκπαίδευσης στο σχολείο για να καθοδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς και εμείς πρέπει να φροντίσουμε να αυξήσουμε και τον αριθμό των συμβούλων στα σχολεία. Είναι σημαντικό. Ήδη υπάρχουν αρκετοί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί άνω των 4.600 στα σχολεία. Συνήθως όμως πρέπει να μοιράζονται στα σχολεία, να είναι μία φορά την εβδομάδα εκεί. Δεσμευόμαστε στο επόμενο σχολικό έτος να αυξήσουμε τον αριθμό ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, έτσι ώστε να μπορούν να είναι περισσότερες, άνω της μίας ημέρας στα σχολεία” σημείωσε η υπουργός και πρόσθεσε:

Ακούσαμε κάτι πάρα πολύ καίριο πως θα μπορέσουμε να μειώσουμε τη σχολική διαρροή, η οποία παρεμπιπτόντως μετράται και εκτιμάται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Θα κάνουμε μια εξειδικευμένη παρουσίαση γι' αυτό και πώς θα κρατήσουμε περισσότερα παιδιά στο σχολείο. Η επαγγελματική εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι σίγουρα ο δρόμος. Θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε και αυτό το κομμάτι αμέσως μετά το Δημοτικό. Να μη χάσουμε κανένα παιδί και σίγουρα να βρει ένα καλύτερο θα έλεγα δρόμο προς αυτό.

Αν θα έπρεπε λοιπόν αυτή τη στιγμή να συνοψίσουμε, θα λέγαμε: Ενδυναμώνουμε ακόμα περισσότερο τα παιδιά, ενισχύουμε τους εκπαιδευτικούς με την παρουσία συμβούλων εκπαίδευσης και περισσότερων ψυχολόγων, τους επιμορφώνουμε συνέχεια, όπως ήδη γίνεται με τα αρμόδια όργανα. Συγχρόνως συνδέουμε ακόμη περισσότερο την εκπαίδευση μετά το δημοτικό και με το επαγγελματικό κομμάτι για να μη χαθεί κανένα παιδί. Συγχρόνως όμως να νιώθουμε όλοι ότι υπάρχει αυτή η αγκαλιά που μας κάνει πιο δυνατούς. Και η στρατηγική αυτή, με τη συνεργασία όλων των υπουργείων και των φορέων, ελπίζουμε να φέρει αυτό το αποτέλεσμα».

Μιχαηλίδου: Η οικογένεια είναι ο πρώτος και πιο καθοριστικός θεσμός προστασίας των ανηλίκων

«Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλη την ομάδα, τον υπουργό, τον κύριο Σκέρτσο για αυτή την τρομερή δουλειά που έχει γίνει αυτόν τον καιρό. Γιατί για εμάς, στο κομμάτι της οικογένειας, μπορούμε να σκεφτούμε ότι δεν είναι κάτι το οποίο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνο μέσα στην οικογένεια. είναι ένα ατομικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζουμε μόνο στην Ελλάδα», τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Οι γονείς είμαστε οι φυσικοί προστάτες των παιδιών μας και η οικογένεια είναι ο πρώτος και ο πιο καθοριστικός θεσμός προστασίας των ανηλίκων. Είναι το πρώτο πλαίσιο κοινωνικοποίησης του παιδιού και είναι ο χώρος που χαράσσονται οι αξίες. Διαμορφώνονται τα πρώτα συναισθήματα χαράς, της λύπης, της απογοήτευσης, του θυμού και συγκροτείται η προσωπικότητα του παιδιού. Αυτό που βλέπουμε, όταν μιλούμε συνεχώς και διαβάζουμε μελέτες από κοινωνικούς λειτουργούς, από παιδοψυχολόγους, από παιδοψυχίατρο, είναι ότι όταν η βία βρίσκει χώρο μέσα στην οικογένεια, όταν η βία ασκείται ή γίνεται αποδεκτή μέσα σε ένα σπίτι ή όταν οι συνθήκες διαβίωσης καταλήγουν να γίνονται ίδιες, κακοποιητικές ή παραλυτικές, γιατί και αυτό έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο. Μας λένε οι κοινωνικοί λειτουργοί για όλα τα μέλη της οικογένειας, όταν τα πρότυπα που καλλιεργούνται μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ενσωματώνουν μορφές βίας, τότε τα παιδιά δεν μαθαίνουν να απορρίπτουν τη βία».

Δείτε ολόκληρο το σχέδιο ΕΔΩ.

Στις 12:30 η εξειδίκευση των μέτρων

Στις 12:30, θα πραγματοποιηθεί διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των σχετικών πρωτοβουλιών και πολιτικών από τα συναρμόδια υπουργεία.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη θα συμμετάσχουν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η πρόεδρος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Βάσω Αρτινοπούλου, ενώ τον συντονισμό θα κάνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις