Παρουσιάστηκε σήμερα, Δευτέρα 5 Μαΐου στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού, η Εθνική Στρατηγική για τη βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων. Αυτή τη στιγμή, γίνεται η εξειδίκευση των μέτρων, καθώς και οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του Kids Wallet που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη παρθεί για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και του σχολικού εκφοβισμού, ενώ ξεχώρισε τρεις πρωτοβουλίες:
- Το Kids Wallet και συνολικά τις πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο
- Δράσεις για τον αθλητισμό.
- Δράσεις για την ψυχική υγεία και την ανάγκη η Πολιτεία να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της στήριξης σε αυτή την κατεύθυνση.
Live η εξειδίκευση των μέτρων
Παπαστεργίου: Το Κids Wallet είναι το πρώτο εργαλείο σε αυτό το επίπεδο πανευρωπαϊκά
Μιλώντας για το εμβληματικό Κids Wallet o υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε ότι «είναι ένας απλός μηχανισμός γονικού ελέγχου για να μπορούμε να ρυθμίζουμε σε ποιες πλατφόρμες, σε ποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αφήσουμε το παιδί μας να μπει».
Παράλληλα, όπως είπε, το Κids Wallet είναι το πρώτο εργαλείο σε αυτό το επίπεδο πανευρωπαϊκά. Το βρίσκουμε ήδη στα Apple Stores και Google Play. Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου δεν είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση αλλά οι γονείς οφείλουν να το εγκαταστήσουν.
Μιχαηλίδου: Κανένα παιδί δεν γεννιέται με φόβο και κανένα παιδί δε γεννιέται βίαιο
Μιλώντας για το θέμα της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι «τα παιδιά τις περισσότερες φορές εκλαμβάνουν τις συμπεριφορές αυτές όχι αποκλειστικά, αλλά τις περισσότερες φορές τις εκλαμβάνουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και μαθαίνουν να ανέχονται τον φόβο. Μαθαίνουν να δέχονται τη βία και έτσι πολλές φορές αυτό ανακλαστικά δρα και στα ίδια».
Ζαχαράκη: Πάνω από 1.256 περιπτώσεις είχαν καταγγελθεί στην πλατφόρμα «Σπάσε την σιωπη»
«Δεν ξεκινάμε από το μηδέν» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων σημειώνοντας ότι τα εργαλεία υπάρχουν χάρη στη δουλειά των προκατόχων της. Όπως τόνισε, πάνω από 1.256 περιπτώσεις είχαν καταγγελθεί στην πλατφόρμα «Σπάσε την σιωπή». Παράλληλα αναφέρθηκε στο ρόλο των συμβούλων Σχολικής Ζωής και στις διεπιστημονικές Επιτροπές ενώ όπως επισήμανε 4.226 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί έχουν προσβληφθεί και εργάζονται στα σχολεία.
Η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε επίσης στην σημαντική παρέμβαση που είναι η εισαγωγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα μέσω του εργαστηρίου δεξιοτήτων μαθημάτων, όπως τα μαθήματα για την κριτική σκέψη και την ενσυναίσθηση, κομμάτια τα οποία βοηθούν την προσαρμοστικότητα, τη δημιουργικότητα, την επικοινωνία, την ομαδικότητα, την συμπερίληψη.
«Η καταπολέμηση της βίας των ανηλίκων είναι κεντρική προτεραιότητα σε μια μάχη κοινή των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών. Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο. Από ταινίες, από video games, social media τα παιδιά εκτίθενται καθημερινά σε περιεχόμενο που κάνει πολλές φορές τη βία να φαίνεται αποδεκτή. Υπάρχουν πράγματα που ήδη έχουν γίνει. Έχει θεσμοθετηθεί ο σύμβουλος σχολικής ζωής, ενώ έχει πραγματοποιηθεί η εισαγωγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα μέσω του εργαστηρίου δεξιοτήτων».
Μαρινάκης: Υπάρχουν συζητήσεις που ξεπερνούν οποιαδήποτε κομματική πολιτική διαχωριστική γραμμή
«Είμαστε εδώ για τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας τα προηγούμενα χρόνια που μπορεί να έπεσαν θύμα τέτοιων επιθέσεων και κανείς να μη μίλησε ή να μη μιλήσαμε όσο έπρεπε» δήλωσε κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Όπως τόνισε έχει την τιμή να εκπροσωπεί μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που επέλεξε να μην κλείσει τα μάτια σε κανένα από τα δύσκολα ζητήματα, έχοντας καταφέρει η κυβέρνηση αυτή να μιλήσει ανοιχτά για τα μεγάλα προβλήματα και να προωθήσει πολιτικές οι οποίες έχουν αρχίσει και έχουν αποτέλεσμα. «Πρέπει να είμαστε όλες και όλοι στην ίδια σελίδα. Πρέπει να είμαστε όλες και όλοι σύμμαχοι και πριν και πάνω από όλα οι γονείς» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης
Α. Σκέρτσος: Η νεανική βία και η παραβατικότητα δεν είναι απλώς ένας αριθμός ή μία στατιστική
«Είναι μια στρατηγική η οποία έχει την εξής καινοτομία, συνδυάζει τη μελέτη και την αντιμετώπιση της βίας με αυτή της παραβατικότητας, διότι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία οι συμπεριφορές βίας, οι πράξεις βίας, τα περιστατικά βίας μπορεί να οδηγήσουν και σε παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες από ένα σημείο και μετά καταλήγουν στην αστυνομία και στη Δικαιοσύνη» τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
«Μιλάμε για παιδιά, μιλάμε για ανήλικους, μιλάμε για ευάλωτες ψυχές και χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους με ευαισθησία, με σεβασμό στα δικαιώματά τους, αλλά και με έμφαση και στις υποχρεώσεις που έχουν και οι γονείς και τα παιδιά. Και η στρατηγική αυτή πατάει σε όλα και δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα. Η νεανική βία και η παραβατικότητα δεν είναι απλώς ένας αριθμός ή μία στατιστική. Είναι ένα ζήτημα το οποίο συναντάμε καθημερινά έξω, στο δρόμο, μέσα στο σπίτι μας, στη σχολική μονάδα, στον χώρο εργασίας, σε χώρους πολιτισμού» επισήμανε προσθέτοντας ότι «πρέπει όλοι να δείξουμε τη δέουσα ευαισθησία και να αρχίσουμε ως κοινωνία και ως πολιτεία συντεταγμένα να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή βίας και να δίνουμε το καλό θετικό παράδειγμα και υπόδειγμα στα παιδιά».