Breaking news

Ανυποχώρητη η Ζαχαράκη: Στο πειθαρχικό όσοι εκπαιδευτικοί αρνούνται την αξιολόγηση
A

Σαφές μήνυμα συνέχισης της διαδικασίας αξιολόγησης των εκπαιδευτικών έστειλε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στα Παραπολιτικά. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει, τονίζοντας πως η διαδικασία αυτή στοχεύει σε βελτιώσεις και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην εκπαιδευτική κοινότητα.

«Δεν θα κάνουμε πίσω στην αξιολόγηση. Είμαστε πολύ επίμονοι σε αυτό όχι για λόγους εμμονής. Αλλά γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να προσφέρει κάτι καλύτερο σε όλους και κυρίως να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη – και σε αυτό επιμένω – των οικογενειών και των παιδιών αλλά και μεταξύ των εκπαιδευτικών», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη.

Η υπουργός κάλεσε μάλιστα τους εκπαιδευτικούς που έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν στη διαδικασία να το πράξουν, διαβεβαιώνοντας ότι ο σκοπός της αξιολόγησης είναι επιμορφωτικός και όχι τιμωρητικός.

«Καλούμε όσους έχουν αρνηθεί να κάνουν την αξιολόγηση να την κάνουν. Η φύση της αξιολόγησης είναι βελτιωτική και επιμορφωτική και κανείς δεν έχει να φοβηθεί απ’ αυτή», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, ήδη έχουν αξιολογηθεί 22.000 νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, για τους οποίους η συμμετοχή στη διαδικασία αποτέλεσε προϋπόθεση μονιμοποίησης. Όπως ανέφερε, η διαδικασία συνεχίζεται με την αξιολόγηση των παλαιότερων εκπαιδευτικών από τους συμβούλους εκπαίδευσης.

Βελτιώσεις στον τρόπο διεξαγωγής αξιολογήσεων - Στο πειθαρχικό όσοι την αρνούνται

Η υπουργός σημείωσε ότι επίκεινται βελτιώσεις στον τρόπο διεξαγωγής της αξιολόγησης, κυρίως με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας: «Θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία της αξιολόγησης, ώστε κάποια στάδια να απαλλαγούν από την υπέρμετρη γραφειοκρατία».

Ωστόσο, τόνισε με έμφαση ότι η άρνηση συμμετοχής θα επιφέρει συνέπειες, οι οποίες θα καθοριστούν από το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πειθαρχικά στους δημόσιους υπαλλήλους:

«Η άρνηση της αξιολόγησης θα επιφέρει επιπλέον κυρώσεις, οι οποίες θα προβλεφθούν στο νέο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών για τα πειθαρχικά και για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων».

Η τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας έρχεται σε μια περίοδο όπου το θέμα της αξιολόγησης προκαλεί έντονες συζητήσεις στον εκπαιδευτικό χώρο, με μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας να διατηρεί επιφυλάξεις και έντονες αντιρρήσεις απέναντι στη διαδικασία.

Πειθαρχικές ποινές για παραβατικούς φοιτητές 

Σχετικά με τα σχέδια ασφάλειας των Πανεπιστημίων που πρέπει να υποβληθούν στο σύνολό τους έως το τέλος Ιουλίου η υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Αναμένουμε τα επικαιροποιημένα σχέδια έως το τέλος Ιουλίου αλλά δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Εγώ και ο αρμόδιος υφυπουργός κάνουμε προσωπικές συναντήσεις με τους πρυτάνεις των βασικών πανεπιστημίων που βλέπουμε ότι έχουν τα πλέον «ευάλωτα» κτίρια στο κέντρο πχ της Αθήνας ή της Πανεπιστημιούπολης. Με την παραλαβή από το υπουργείο των επικαιροποιημένων σχεδίων ασφαλείας θα εξεταστούν τα σχέδια ώστε να βρούμε το καλύτερο μείγμα μέτρων για κάθε ένα ΑΕΙ. Επιπλέον δεν θα έχουμε μόνο τα ψηφιακά μέσα επιτήρησης. Μόλις έχουμε την πλήρη αποτύπωση θα δούμε και το αίτημα της αύξησης των ατόμων φύλαξης».

Τέλος η υπουργός σημείωσε ότι βρίσκονται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας οι διατάξεις του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει και τις κυρώσεις για όσους φοιτητές προκαλούν ή συμμετέχουν σε αξιόποινες πράξεις εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει και η πρόβλεψη για ευκολότερη συγκρότηση των πειθαρχικών στα Πανεπιστήμια.

«Το πειθαρχικό συμβούλιο, θα είναι πλέον σε επίπεδο Πανεπιστημίου και όχι σε επίπεδο σχολής. Διότι βλέπαμε ότι υπήρχε αδυναμία συγκρότησης. Επίσης στις διατάξεις θα περιλαμβάνονται και οι ποινές και συνέπειες – με διαβάθμιση - για κάποιον φοιτητή που συλλαμβάνεται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και φθορά δημόσιας περιουσίας», κατέληξε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις