Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, εμφανίστηκε στην εκπομπή «Buongiorno», μιλώντας για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, τοποθετούμενη στο ζήτημα των Πανελληνίων εξετάσεων, ενώ παράλληλα προανήγγειλε παρεμβάσεις τόσο στις υποδομές, αλλά και την ειδική αγωγή.
Το τέλος των Πανελληνίων
Η ίδια τοποθετήθηκε για το μέλλον της εκπαίδευσης ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη και αναφέροντας ότι κάθε αλλαγή απαιτεί θωράκιση και σχέδιο, ενώ αναφορικά με το καθεστώς των Πανελληνίων εξετάσεων τόνισε, ότι «θεωρώ ότι πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που πρέπει να καταργήσουμε τις εξετάσεις, όμως δεν είμαστε ακόμα εκεί. Κάθε κατάργηση πρέπει να την κάνουμε με υπευθυνότητα και όχι με δηλώσεις πυροτεχνήματα».
Στο μεταξύ η υπουργός εστίασε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των σχολικών μονάδων και των φοιτητικών εστιών, σημειώνοντας πως στόχος είναι να «μπορείς να βάλεις τον σπόρο, ώστε μετά από χρόνια ένα παιδί να έχει ανακαινισμένο σχολείο».
Αλλαγές στην Παράλληλη Στήριξη και τους αναπληρωτές
Αναφορικά με τη διαχείριση της Ειδικής Αγωγής και τη λειτουργία των ΚΕΔΑΣΥ, όπου παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, η κα Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι,
«η προσέγγιση στην παράλληλη στήριξη αλλάζει. Το ΚΕΔΑΣΥ έχει μακρά αναμονή για να εξεταστεί ένα παιδί. Προσλάβαμε και διορίσαμε περισσότερο κόσμο, υπάρχει διαδικτυακή πλατφόρμα για τα ραντεβού ώστε να επισπεύσουμε τη διαδικασία και δίνουμε διαγνωστικά εργαλεία καινούργια στους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί».
Σχετικά με το θέμα των προσλήψεων αναπληρωτών ανέφερε πως «το υπουργείο προσπάθησε η Α’ και Β’ φάση πρόσληψής τους να είναι πιο κοντά χρονικά», ενώ για το περιστατικό βίας στην Κυψέλη ήταν κατηγορηματική: «Δεν δέχομαι διασπορά ψευδών ειδήσεων, γιατί δίνεται λάθος εντύπωση για το συμβάν».
Τι ανέφερε για το 2025 σαν χρονιά σε προσωπικό επίπεδο
Έπειτα, η Σοφία Ζαχαράκη προχώρησε σε έναν προσωπικό απολογισμό, χαρακτηρίζοντας το 2025 ως μια χρονιά με έντονα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα.
«Μου έφερε υγεία για την οικογένεια και για μένα. Είχα μία απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου, αλλά και τρομερές ευκαιρίες, ώστε να εξελιχθώ, η αλλαγή από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στο Παιδείας. Προσπαθώ να μάθω και να βελτιωθώ καθημερινά. Είναι ένα ταξίδι που προσπαθώ να βελτιώνομαι», εξομολογήθηκε.
Η ίδια περιέγραψε τον εαυτό της ως έναν άνθρωπο που πιστεύει στη σταδιακή βελτίωση: «Το ‘πάση θυσία’ εμένα δεν με χαρακτηρίζει. Το να κάνω πράγματα και να προσπαθώ να ανταπεξέλθω, να βάζω το λιθαράκι μου και να πετύχω μικρές νίκες είναι το μότο που με χαρακτηρίζει».
«Κανένας στην οικογένεια δεν ασχολήθηκε με την πολιτική. Είχα σαν πρότυπο τον Παύλο Μπακογιάννη»
Ακόμη, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στις ρίζες της από την Ευρυτανία και την πορεία του πατέρα της: «Ήταν φτωχά παιδιά, από μικρά χωριά της Ευρυτανίας. Για να μπορέσουν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον πήγαιναν στο σχολείο με τα πόδια. Φεύγανε από το χωριό και πηγαίνανε στην Λαμία, στην εκκλησιαστική σχολή, όπου η συνήθης διαδρομή ήταν να γίνουν θεολόγοι. Έγινε από μία ανάγκη για να υπάρχει οικονομική δυνατότητα για να ζήσεις και να βρεις μία δουλειά».
Στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας στη νέα γενιά, τόνισε: «Δεν υπήρχε τίποτα προδιαγεγραμμένο. Ήμουν ένα παιδί που πήγε στο δημόσιο σχολείο και στο δημόσιο πανεπιστήμιο, από μία οικογένεια με μικρομεσαία δυνατότητα. Είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι κάποιος μπορεί να τα καταφέρει».
Έπειτα αποκάλυψε, πώς το πολιτικό της πρότυπο υπήρξε ο Παύλος Μπακογιάννης:
«Κανένας στην οικογένεια δεν ασχολήθηκε με την πολιτική. Είχα σαν πρότυπο τον Παύλο Μπακογιάννη. Ήταν άνθρωπος που είχε κάνει πολλά για τον τόπο του και είχε φτάσει τόσο ψηλά. Ήταν ίνδαλμα για μένα, πως μπόρεσε να επιστρέψει πράγματα στο μέρος καταγωγής του», ενώ υπενθύμισε την επαγγελματική της πορεία: «Είχα δουλέψει 12 χρόνια σε σχολεία, έχω κάνει δημόσιες σχέσεις 6 μήνες σε εταιρεία, έχω κάνει πολλές δουλειές. Δούλεψα σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία στην Αττική, αλλά γνωρίζω από μέσα την εκπαίδευση».
Η είσοδός της στην κεντρική πολιτική σκηνή έγινε το 2016:
«Κάποια στιγμή το 2016 μου έγινε πρόταση να πάω στη ΝΔ, μου ζήτησαν να βοηθήσω, έτσι ώστε να καταρτίσουμε το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ. Δεν γνώριζα μέχρι τότε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μου πρότεινε να γίνω αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου».