Μετά το τριήμερο ξεκούρασης της Καθαράς Δευτέρας και την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις σήμερα Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου, το ενδιαφέρον στρέφεται ήδη στις επόμενες ημερομηνίες κατά τις οποίες η εκπαιδευτική διαδικασία θα διακοπεί.
Το επόμενο διάστημα μέχρι τα μέσα Απριλίου αναμένεται να φέρει αρκετές ημέρες με κλειστά σχολεία, είτε λόγω επίσημων αργιών είτε εξαιτίας μαθητικών κινητοποιήσεων.
Τέμπη
Η πρώτη σημαντική διακοπή μαθημάτων αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Σύμφωνα με αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, η επέτειος της 28ης Φεβρουαρίου θα συνοδευτεί από κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια. Οι μαθητές έχουν ήδη απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή σε συγκέντρωση στα Προπύλαια, διεκδικώντας δικαιοσύνη για τα θύματα.
Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να υπάρξουν καταλήψεις και κλειστά σχολεία την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου. Σε αρκετά σχολικά συγκροτήματα η διακοπή μαθημάτων εκτιμάται ότι θα φτάσει συνολικά τις τέσσερις ημέρες, αν υπολογιστεί και το Σαββατοκύριακο.
25η Μαρτίου
Ο Μάρτιος φέρνει την επόμενη «ανάσα» για τους μαθητές λόγω της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.
Φέτος η αργία πέφτει Τετάρτη, όμως η διακοπή της κανονικής εκπαιδευτικής διαδικασίας ξεκινά από την προηγούμενη ημέρα. Την Τρίτη 24 Μαρτίου δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα, καθώς η ημέρα είναι αφιερωμένη στις σχολικές γιορτές.
Οι μαθητές προσέρχονται μόνο για εκδηλώσεις μνήμης, ενώ την Τετάρτη 25 Μαρτίου τα σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω της επίσημης αργίας και των παρελάσεων.
Πάσχα
Ο μεγαλύτερος σταθμός με κλειστά σχολεία είναι οι διακοπές του Πάσχα, οι οποίες το 2026 έρχονται νωρίτερα από το συνηθισμένο.
Η τελευταία ημέρα μαθημάτων πριν από τις γιορτές έχει οριστεί για την Παρασκευή, 3 Απριλίου. Από τη Μεγάλη Δευτέρα, 6 Απριλίου ξεκινά το πασχαλινό διάστημα διακοπών, το οποίο διαρκεί συνολικά 16 ημέρες.
Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά:
- όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα
- την εβδομάδα της Διακαινησίμου
- έως και την Κυριακή του Θωμά, στις 19 Απριλίου
Το πρώτο κουδούνι μετά το Πάσχα θα χτυπήσει τη Δευτέρα, 20 Απριλίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της τελικής περιόδου της σχολικής χρονιάς.
Ανάσες πριν τις εξετάσεις
Συνολικά, το διάστημα από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα μέσα Απριλίου προσφέρει συνεχόμενες διακοπές και «στάσεις» για τους μαθητές όλων των βαθμίδων.
Οι ημέρες με κλειστά σχολεία λειτουργούν ως περίοδος αποφόρτισης πριν από την πιο απαιτητική φάση της χρονιάς, καθώς ακολουθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, όπως και οι πανελλαδικές εξετάσεις.