Χωρίς απρόοπτα και με ομαλή διεξαγωγή ξεκίνησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας, Νίκο Παπαϊωάννου, ο οποίος παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της διαδικασίας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την πορεία των εξετάσεων, επισημαίνοντας ότι «τα παιδιά βρίσκονται στις τάξεις, δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα και ελπίζω έτσι να συνεχίσουμε», ενώ σημείωσε πως η διαδικασία εξελίσσεται «πάρα πολύ καλά».
Μήνυμα ψυχραιμίας προς μαθητές και γονείς
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ψυχολογική πίεση που συνοδεύει τις εξετάσεις, επιχειρώντας να στείλει ένα μήνυμα στήριξης προς τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, οι εξετάσεις «δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος της ζωής», ενώ πρόσθεσε πως «οι γονείς δεν αγαπούν τα παιδιά για τον βαθμό που θα πάρουν ή δεν θα πάρουν», καλώντας τους μαθητές να αντιμετωπίσουν τη δοκιμασία με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση.
Η συμβουλή για τη διάρκεια της εξέτασης
Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε και στη διαχείριση του χρόνου κατά τη διάρκεια της εξέτασης, προτρέποντας τους υποψηφίους να αξιοποιήσουν κάθε διαθέσιμο λεπτό.
«Όσο σίγουροι κι αν είστε, καθίστε μέχρι το τέλος, ελέγξτε με ηρεμία τα γραπτά σας», σημείωσε, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη προσεκτικού ελέγχου των απαντήσεων πριν από την παράδοση των γραπτών.
Προσοχή στο μηχανογραφικό και τις επιλογές σπουδών
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι θα ακολουθήσουν η βαθμολόγηση, η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου και η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα τέλη Ιουλίου.
Παράλληλα, κάλεσε τους υποψηφίους να μελετήσουν προσεκτικά τις σχολές και τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρουν πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ψάξτε το όπως ψάχνετε όλα τα υπόλοιπα».
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η νέα ακαδημαϊκή χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου και επανέλαβε πως ακόμη και για όσους δεν πετύχουν τον στόχο της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, «υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές που μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχία», ευχόμενος σε όλους τους υποψηφίους καλή επιτυχία και ψυχραιμία.