Breaking news

maximou
A

Καμία ουσιαστική εξήγηση δεν έδωσε χτες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την παρακολούθηση του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Ενώ κάποιοι περίμεναν πως θα μιλήσει σε απολογητικό τόνο και θα δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις κατασκοπίες μέσω του προγράμματος Predator, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε στο να πει ότι πρόκειται απλά για λάθος και ότι δεν γνώριζε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών -ΕΥΠ- υπάγεται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε άγνοια και επίρριψε τις ευθύνες στους αποπεμφθέντες συνεργάτες του, τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και εκλεκτό του Παναγιώτη Κοντολέοντα, και του γενικού γραμματέα και ανιψιού του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Μάλιστα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν δίστασε να προσπαθήσει αντιστρέψει το κλίμα, λέγοντας πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «αρνείται να λάβει απαντήσεις από τις αρμόδιες αρχές».

Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε δήλωση του κ. Ανδρουλάκη, ανέφερε πως, «από την πρώτη στιγμή που ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη η κυβέρνηση επεδίωξε να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάτι που αυτός επίμονα αρνείται».

«Εκτός από την Εξεταστική και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που επίσης θα ασχοληθούν με το ζήτημα, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί πάντοτε να απευθυνθεί και να λάβει απαντήσεις, με τον δέοντα θεσμικό τρόπο, από τις αρμόδιες αρχές. Επίμονα αρνείται και αυτή την επιλογή», πρόσθεσε ακόμα ο κ. Οικονόμου καταφέρνοντας έτσι να ρίξει και άλλο «λάδι στη φωτιά».

Ανοίγει εκτάκτως η Βουλή... στις 22 Αυγούστου

Μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού, στην οποία τελικά εμφανίστηκε άμοιρος ευθυνών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε το έκτακτο άνοιγμα της Βουλής θέτοντας παράλληλα αίτημα για έκτακτη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τον κ. Τασούλα χτες ότι κατέθεσε επιστολή με την οποία ζητά την διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ.

Αν και η κυβέρνηση απάντησε θετικά στο έκτακτο άνοιγμα της Βουλής, όρισε ως «έκτακτη» ημερομηνία ανοίγματος της Βουλής... την 22η Αυγούστου. Μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα δηλαδή από ότι θα άνοιγε κανονικά και τρεις εβδομάδες αργότερα από το ξέσπασμα του σκανδάλου στο Μαξίμου.

Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει χρόνο. Αυτό φάνηκε και στη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος άφησε να μεσολαβήσει το Σαββατοκύριακο για να «απαντήσει» στις κατηγορίες για τις παρακολουθήσεις, μετά τις παραιτήσεις των Παναγιώτη Κοντολέοντα, και Γρηγόρη Δημητριάδη, που έλαβαν χώρα την Παρασκευή.

Απαντήσεις ζητά ο Ανδρουλάκης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησής του από την ΕΥΠ.

«Με τη σημερινή του δήλωση ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι άμοιρος ευθυνών υιοθετώντας το αφήγημα ενός "νόμιμου λάθους" για να δικαιολογήσει μια αξιόποινη πράξη και την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής πρόνοιας για το βουλευτικό απόρρητο. Επιδίωξε, δε, απροκάλυπτα να καθοδηγήσει τις εξελίξεις» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Ήταν εμφανής η αγωνία του κ. Μητσοτάκη να βρεθεί στο απυρόβλητο ο τέως διοικητής της ΕΥΠ ενώ απέδωσε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη στον γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, υποβαθμίζοντάς την στο επίπεδο της αμέλειας» σημειώνει ο Ν. Ανδρουλάκης και προσθέτει: «Αφού στη Δημοκρατία δεν επιτρέπονται σκιές, ποια σκιά φωτίσατε, κ. Μητσοτάκη; Τη σκιά του Predator που ούτε καν αναφέρατε;».

«Ο πρωθυπουργός απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα, που είχε στηθεί. Το κατασκοπευτικό "υπερόπλο" Predator επιχειρήθηκε να παγιδεύσει το κινητό μου τηλέφωνο ενώ λίγες μέρες πριν είχα τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Και αν δεν υπήρχε η επίσημη έκθεση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν θα μαθαίναμε τίποτα για αυτές τις σκοτεινές πρακτικές. Τα παραμύθια χωρίς κινεζικό δράκο περί εμπλοκής της Αρμενίας και της Ουκρανίας στην παρακολούθησή μου, σας το απάντησαν οι πρεσβείες τους με τον πιο επίσημο και εξευτελιστικό για σας τρόπο» αναφέρει ο Ν. Ανδρουλάκης και τονίζει στη συνέχεια της δήλωσής του:

«Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη. Δεν θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ. Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας.

Δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα όπως έχω πει πολλές φορές. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Είναι η αγωνία κάθε πολίτη να ζει και να μεγαλώνει τα παιδιά του σε περιβάλλον δικαιοσύνης και απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Θα συνεχίσω τον αγώνα προκειμένου η Δικαιοσύνη, η ελληνική Βουλή και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να φέρουν στο φως όλη την αλήθεια.

Ο πρωθυπουργός σήμερα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Όμως ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για αυτόν. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια. Καλώ κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, κάθε δημοκράτη, να υπερασπιστούμε την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος απέναντι σε αυτούς, που έκαναν τις συνταγματικές ελευθερίες κουρελόχαρτο εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα μας».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις