>

Στην ολομέλεια της Βουλής προσέρχονται σήμερα Παρασκευή οι πολιτικοί αρχηγοί, για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το το Predatorgate για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα ανοίξει τη συζήτηση στις 11:00, καλείται να δώσει απαντήσεις στο σκάνδαλο, μετά τις αποκαλύψεις ότι στόχοι παρακολούθησης έγιναν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με έγκυρα ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει για ακόμα μία φορά ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις υποκλοπές παρότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) υπάγεται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει στρέψει το βλέμμα των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα αλλά και στους χειρισμούς της κυβέρνησης. 

Μετά το άρθρο του δημοσιογράφου, Αλεξάντερ Κλαπ, στους New York Times, το οποίο έγραφε για τη «σαπίλα στην καρδιά της Ελλάδας», με το σκάνδαλο των υποκλοπών ασχολήθηκαν και οι Financial Times, ένα μέσο παγκόσμιας εμβέλειας. Μάλιστα, οι  Financial Times κάνουν λόγο για «οξύ πολιτικό πρόβλημα» στη χώρα και θέτουν ερωτήματα που είχαν δημιουργηθεί από την περίοδο της εκλογής Μητσοτάκη, όταν πήρε υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ και έβαλε ως επικεφαλής τον Παναγιώτη Κοντολέoντα.

Financial Times

Παράλληλα, «χαστούκι» έφαγε η κυβέρνηση και από το Politico. Ο Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε «ανακριβέστατο» άρθρο γνωστής δημοσιογράφου που εκθέτει ανεπανόρθωτα την χώρα μας που κατρακυλά παγκοσμίως στην αξιολόγησή της ως προς την ελευθερία του Τύπου καταλαβάνοντας την 108η θέση μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως στην αξιολόγησή της ως προς την ελευθερία του Τύπου.

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, με την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος να τον καλεί να προχωρήσει στη «δημόσια αναγνώριση του σφάλματός του και την απόσυρση κάθε στοχοποιητικού στοιχείου αυτής».

Τι θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή

Η σημερινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών διεξάγεται παρά το γεγονός ότι κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει να προηγηθεί ενημέρωση τους στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, την αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέα εφετών Βασιλική Βλάχου, τον μέχρι πρότινος Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.

Το αίτημα αυτό ετέθη μετ΄επιτάσεως και μετά την ακρόαση του νέου διοικητή του ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο πλαίσιο διατύπωσης γνώμης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του, κατά την οποία ο κ. Δεμίρης φέρεται να δήλωσε ότι «ουδείς εξαιρείται a priori», από παρακολουθήσεις. Η δήλωση αυτή ξεσήκωσε επίσης θύελλα αντιδράσεων, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «κυνική ομολογία».

Είχε προηγηθεί και δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζουν για άλλες παρακολουθήσεις. Στο κλίμα αυτό, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται σήμερα να καλέσουν τον πρωθυπουργό να δηλώσει για ποιο λόγο η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και ποια άλλα πολιτικά πρόσωπα έχουν πιθανώς γίνει στόχοι παρακολούθησης.

Η σημερινή συζήτηση είναι ένα μόνο βήμα στον οδικό χάρτη της έρευνας που θα εξελιχθεί στο πλαίσιο των προβλεπομένων από τον Κανονισμό διαδικασιών, για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Το επόμενο βήμα θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, όταν στην κρίση της ολομέλειας θα τεθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και ενώ εκκρεμεί και απόφαση της Επιτροπής Θεσμών για το πότε και το πώς θα κινηθεί και εκείνη από τη δική της πλευρά.

Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών έχει προσδιοριστεί για τις 11 και θα ανοίξει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.