Breaking news

μετρα
A

Τα μέτρα στέγασης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο το βράδυ και εξειδίκευσαν τη Δευτέρα οι αρμόδιοι υπουργοί παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης οι αρμόδιοι υπουργοί, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Συγκεκριμένα, η παρουσίαση γίνεται από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Δείτε Live την παρουσίαση των μέτρων

 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, κατά την εισαγωγική του ομιλία ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στόχοι της στεγαστικής πολιτικής είναι:

 1. Μείωση υψηλού κόστους στέγασης
 2. Αύξηση ιδιοκατοίκησης νέων
 3. Στήριξη σε νέους και νέα ζευγάρια για στεγαστική αποκατάσταση
 4. Εκσυγχρονισμός αναβάθμιση παλαιών ακινήτων
 5. Άμβλωση στρεβλώσεων στεγαστικής αγοράς - κίνητρα για φθηνές μακροχρόνιες μισθώσεις
 6. Αντιμετώπιση δημογραφικού προβλήματος

Παράλληλα, οι 6 + 1 άξονες της στεγαστικής πολιτικής κινούνται:

 1. Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια
 2. Μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών προς διάθεση σε νέους και νέα ζευγάρια με μακροχρόνιες μισθώσεις
 3. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με «κοινωνική αντιπαροχή»
 4. Επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης ιδιοκατοικούμενς κατοικίας νέων 18 - 19 ετών
 5. Επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών προς διάθεση με μακροχρόνια μίσθωση
 6. Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών
 7. Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος

Πώς θα δοθούν τα άτοκα δάνεια

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, η χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων αφορά νέους και ζευγάρια 25 έως 39 ετών.

Τα δάνεια θα αφορούν χρηματοδότηση έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2007.

Ωφελούμενοι θα είναι συνολικά 10.000 νέοι η ζευγάρια 25 έως 39 ετών.

Ως κατώτατο εισοδηματικό όριο ορίζονται τα 10.000 ευρώ ενώ το ανώτερο εισοδηματικό όριο θα είναι αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης.

Ουσιαστικά, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα χρηματοδοτεί στο 100% τα 3/4 αυτών των δανείων και οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το υπόλοιπο 1/4 του δανείου από τις τράπεζες με τους όρους που αυτές θέτουν.

Το πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ από το 1ο τρίμηνο του 2023. 

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω»

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» παρουσίασε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργείται ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους.

Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση έως 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.

Πρόγραμμα Κάλυψη

Ανάμεσα στα νέα μέτρα που παρουσιάστηκαν εντάσσεται και το «Πρόγραμμα Κάλυψη» το οποίο αφορά περισσότερα από 1.000 ακίνητα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, τα οποία είναι διαθέσιμες τόσο σε Αθήνα αλλά και Θεσσαλονίκη.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα διευρυνθεί, όσο υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση σπιτιών. Η πρόσκληση στους ιδιοκτήτες του «Προγράμματος Εστία» θα γίνει έως το τέλος του χρόνου, ενώ η πρόσκληση συμμετοχής ωφελούμενων θα γίνει τον Ιανουάριο 2023 και τον Μάρτιο θα ολοκληρωθούν οι ανακαινίσεις.

Αξιοποίηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για 3 χρόνια

 • Μίσθωση ακινήτων ιδιωτών για παροχή κατοικιών με πολύ χαμηλό ενοίκιο
 • 2.500 ωφελούμενοι 25 - 39 ετών δικαιούχοι ΕΕΕ
 • 21,5 εκατ. ευρώ από αποθεματικό ΔΥΠΑ

Κίνητρο για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων:  εξασφάλιση εγγυημένου μισθώματος από τη ΔΥΠΑ
Στόχος είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί βάσει και της προσφοράς κατοικιών που θα υπάρχει από τους ιδιοκτήτες

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

 1. έως 12/2022 πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για καταβολή των μισθωμάτων που λάμβαναν για επιπλέον 3 έτη
 2. έως 02/2023 πρόσκληση συμμετοχής προς ωφελούμενους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
 3. 03/2023 ολοκλήρωση επισκευής διαμερισμάτων (όπου χρειάζεται) και έναρξη στέγασης ωφελούμενων

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ: ευάλωτες οικογένειες
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ: πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες

Στεγαστικό φοιτητικό επίδομα

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κερεαμέως, περιλαμβάνονται η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος κατά 50% και η δημιουργία 5 νέων φοιτητικών εστιών σε 5 Πανεπιστήμια της Ελλάδας

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό ύψους 540 εκατ. ευρώ και θα τεθεί σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση στα 1.500€ ετησίως (από τα 1.000€) και αντίστοιχα στα 2.000€ ετησίως για φοιτητές που συγκατοικούν, περιλαμβάνοντας 50.000 δικαιούχους φοιτητές ΑΕΙ και ΙΕΚ, αλλά και διευρυμένα οικονομικά κριτήρια σε φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν στα 3 ακριτικά Πανεπιστήμια της χώρας.

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» για Κενά Σπίτια

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Αναλυτικότερα, επιδοτείται η ανακαίνιση σπιτιών που είναι έως 100 τ.μ. σε αστικά κέντρα, σπιτιών που ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, να υπάρχει οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€ και η κατοικία να μην ήταν δηλωμένη α' κατοικία, ούτε μισθωμένη και να είναι δηλωμένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους.

Υπενθυμίζεται πως κάθε δικαιούχος μπορεί να κάνει αίτηση για μία μόνο κατοικία.

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις