CLOSE

Breaking news

Μέγαρο Μαξίμου/EUROKINISSI
A

Τις επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα χαράσσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, που ξεδιπλώνουν σταδιακά την στρατηγική με την οποία θα φτάσει η κυβέρνηση μέχρι τις επόμενες κάλπες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για εκλογές από τον Απρίλιο και μετά, ωστόσο η ακριβής ημερομηνία παραμένει άγνωστη και η σεναριολογία συνεχίζεται.

Πάντως η χώρα κινείται πρακτικά σε προεκλογικούς ρυθμούς και στη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν στα διλήμματα της κάλπης, επιχειρώντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση για να αποφευχθούν εκπλήξεις στην αναμέτρηση της απλής αναλογικής. Οι κομματικές μηχανές «μαρσάρουν» , καθώς επιδίωξη της Πειραιώς είναι ο βασικός πυρήνας των ψηφοδελτίων να κλείσει μέσα στον Ιανουάριο.

Το επόμενο διάστημα η .. γαλάζια στρατηγική είναι εστιασμένη σε πέντε μέτωπα:

1.Καλλιέργεια ενός θετικού αφηγήματος. Κεντρικός στόχος είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ενώ στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν πρόσθετα μέτρα στήριξης μέχρι τις κάλπες. Το Market Pass μπαίνει σε εφαρμογή το Φεβρουάριο, έρχεται το «καλάθι της Σαρακοστής» και επισπεύδεται η αύξηση του κατώτατου μισθού (μάλιστα εξετάζεται ακόμα και μια αύξηση που θα είναι μια.. ανάσα από το 10%).

Όσον αφορά στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα από την κυβερνητική πλευρά σημειώνεται πως έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση, ωστόσο υπογραμμίζεται εμφατικά πως η χώρα μας «δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο κανένα δικαίωμα νομής, κατοχής, ιδιοκτησίας». Στόχος είναι να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που χρειάζεται εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς.

2.Επιλογή μιας στρατηγικής συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ. Να συσπειρώσει την γαλάζια βάση αλλά και να απευθυνθεί σε αυτό που έχει ονομαστεί «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο επιδιώκει η Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αυξηθεί οι αναφορές στα πεπραγμένα της περιόδου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσει στο briefing του Γ. Οικονόμου. Ανάλογη στρατηγική θα ακολουθηθεί και το επόμενο διάστημα, ενώ δεδομένο είναι πως όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα ανεβαίνουν οι τόνοι.

3.Νέος γύρος περιοδειών του πρωθυπουργού. Αυτή την εβδομάδα θα επισκεφθεί την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, ενώ θα ακολουθήσουν περιοδείες σε Λάρισα, Κοζάνη και Ιωάννινα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτό το νέο «μοντέλο» περιοδειών θα συνοδεύεται από κλιμάκια υπουργών, ενώ θα υπάρχουν διευρυμένες συσκέψεις με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς της αγοράς. Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση του κύκλου επαφών σε κάθε περιοχή αναμένεται να ακολουθεί συνέντευξη σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

4.Προβολή των κυβερνητικών πεπραγμένων. Γαλάζιες πηγές σημειώνουν πως δεν πρέπει στην προεκλογική περίοδο να «χαθεί» το κυβερνητικό έργο και στο πλαίσιο αυξάνονται οι αναφορές στα όσα έχουν γίνει τα τελευταία 3.5 χρόνια. Από το Μαξίμου θέλουν να φτάσουν στις κάλπες με το σύνθημα «το είπαμε - το κάναμε» και με αυτή την γραμμή θα πορευθούν σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο.

5.Ανοίγματα σε «δύσκολες» για το κυβερνών κόμμα ομάδες του πληθυσμού. Στο γαλάζιο στρατόπεδο κοιτούν μεταξύ άλλων προς τους νέους, που είναι ένα κοινό που πολιορκεί στενά ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό μια σειρά παρεμβάσεων - όπως το στεγαστικό πρόγραμμα που μπαίνει σε εφαρμογή το πρώτο τρίμηνο - απευθύνονται σε αυτό το ακροατήριο.

Παράλληλα θα επιχειρηθούν περαιτέρω ανοίγματα, ενώ αναζητούνται για τα ψηφοδέλτια νέα πρόσωπα που θα «μιλούν» τη γλώσσα των 20ρηδων.

Ένα κρίσιμο δίμηνο «βλέπει» η Ν.Δ.

Στο κυβερνών κόμμα δεν σχεδιάζουν μόνο την στρατηγική με την οποία θα πάνε μέχρι τις εκλογές αλλά κοιτάνε και στην επόμενη ημέρα. Στη Νέα Δημοκρατία βλέπουν διπλές εκλογές, καθώς εκτιμούν πως από την κάλπη της απλής αναλογικής δεν θα προκύψει κυβέρνηση και επομένως θα ακολουθήσει δεύτερη αναμέτρηση. Σε μια τέτοια περίπτωση από την ώρα της προκήρυξης των εκλογών μέχρι και την δεύτερη αναμέτρηση - ακόμα και αν «τρέξουν» με ταχύτητα οι διαδικασίες- θα απαιτηθεί ένα διάστημα δύο μηνών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έθεσε το θέμα μιας συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων ώστε σε περίπτωση μεταβατικής κυβέρνησης να μην υπάρξουν κενά στη διοίκηση κρίσιμων χαρτοφυλακίων. Μάλιστα χθες το βράδυ, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε ερώτηση για το αν πρόκειται να ζητηθεί συναίνεση των κομμάτων για να παραμείνουν οι Ν. Δένδιας και Ν. Παναγιωτόπουλος ως υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας σε υπηρεσιακή κυβέρνηση. «Όταν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, σε εκείνο το διάστημα, ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα, θα έχουμε περισσότερα πράγματα να πούμε γύρω από αυτήν την ιστορία. Θα δούμε πηγαίνοντας προς εκλογές εκείνο το χρονικό διάστημα και το κλίμα και όλα τα υπόλοιπα…» σημείωσε.

Διαβάστε ακόμα στο ethnos.gr

Σοβαρές ελλείψεις στα παιδιατρικά νοσοκομεία και έξαρση ιώσεων πιέζουν γονείς και σύστημα υγείας - Τι προτείνουν οι ειδικοί για τα σχολεία - «Μεγάλη πληγή η Βόρεια Ελλάδα»

Κακοκαιρία: Προβλήματα στους δρόμους έφερε η καταιγίδα - Έπεσαν χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα - Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις