Breaking news

vouli
A

Πρόκειται για μία δύσκολη ισορροπία, με δεδομένο πως στόχος είναι τα πλέγμα στήριξης να παραταθεί για όσο διάστημα συνεχίζονται οι ανατιμήσεις και παράλληλα να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία μεσούσης της ευρωπαϊκής συζήτησης για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως τα μέτρα πρέπει να είναι εστιασμένα και να απευθύνονται στις ομάδες που έχουν κυρίως πληγεί.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή το ενδιαφέρον στρέφεται σε δύο μεγάλες ομάδες: τους χαμηλόμισθους (δηλαδή πάνω από μισό εκατομμύρια άτομα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό) και τους νέους. Το άνοιγμα αυτό έχει και πολιτικό ενδιαφέρον, με δεδομένο πως πρόκειται για δύο ομάδες που «διεκδικεί» εντόνως η αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την επιτάχυνση της αύξησης του κατώτατου μισθού, που την 1η Ιανουαρίου διαμορφώθηκε  στα 663 ευρώ. Η νέα αύξηση θα μπει σε εφαρμογή την 1η Μαΐου και πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι κοντά στο 6% , ενώ νέα αναπροσαρμογή  θα ακολουθήσει το 2023. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην παράταση των μειωμένων -κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες -ασφαλιστικών εισφορών  στον ιδιωτικό τομέα (μέτρο που οδηγεί ουσιαστικά σε μεγαλύτερο εισόδημα για τους εργαζόμενους),  ενώ αναμένεται να ακολουθήσει ένα ακόμα «ψαλίδι» το καλοκαίρι (που θα είναι μισή  ποσοστιαία μονάδα ).

Την ίδια στιγμή ένα πλέγμα μέτρων στήριξης έχει μπει σε εφαρμογή και για τους νέους, ένα «δύσκολο» κοινό για την κυβέρνηση το οποίο φλερτάρει εντόνως ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόγραμμα για το πρώτο ένσημο (με επιδότηση 1.200 ευρώ των προσλήψεων) , η απαλλαγή από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας των νέων από 15 έως 29 ετών, η χορήγηση άδειας οδήγησης και στους 17ρηδες αποτελούν μερικά μόνο από τα μέτρα που απευθύνονται στη νεότερη γενιά. To επόμενο διάστημα  αναμένεται να υπάρξουν και πρόσθετες κινήσεις για την προσέλκυση αυτού του κοινού, το οποίο σε μεγάλο βαθμό-  κατά την περίοδο της περσινής καραντίνας- είχε αντιμετωπίσει κριτικά συγκεκριμένες κυβερνητικές κινήσεις.

Το … πολυπόθητο κέντρο και ο «άγνωστος Χ» του ΚΙΝΑΛ

Μια «μάχη» στην κεντροαριστερά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής θα άφηνε στη Νέα Δημοκρατία μεγαλύτερο χώρο στο κέντρο.  Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη του  είπε για τον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής πως φαίνεται πως τοποθετείται στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά «πολυκατοικία». Με νόημα ήταν και η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη πως  για τον κ. Ανδρουλάκη «δεν  έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά».

Πάντως ακόμα το τοπίο είναι θολό, καθώς μένει να  φανεί αν το Κίνημα Αλλαγής θα διατηρήσει τα αυξημένα ποσοστά που κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. Επίσης παραμένει ασαφές για το αν σε περίπτωση που αυξήσει τη δύναμη του θα  «κόψει» εξίσου από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ή από τη μια πλευρά θα έχει μεγαλύτερη εισροή  ψηφοφόρων

Να σημειωθεί εδώ πως οι επόμενες κάλπες - όποτε και αν στηθούν- θα γίνουν με την απλή αναλογική, με τη Νέα Δημοκρατία εφόσον είναι πρώτη χωρίς αυτοδυναμία να στοχεύει σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 - και ο οποίος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές-  το πρώτο κόμμα για να έχει αυτοδυναμία πρέπει να πάρει ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% (ανάλογα και με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής). Επομένως η διατήρηση μιας ισχυρής παρουσίας στο χώρο των κεντρώων ψηφοφόρων  αποτελεί «μονόδρομο» για τη Νέα Δημοκρατία και εκεί  θα δοθεί και η μεγαλύτερη πολιτική μάχη.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Μεταβίβαση ακινήτου, έναρξη ατομικής επιχείρησης, άυλο διαζύγιο στον υπολογιστή σας: Οι ψηφιακές παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα

Γιατί η Ινδία είναι η χώρα Νο1 προορισμός για αλλαγή φύλου – Απαγορευτικό το κόστος της επέμβασης στις ΗΠΑ, χάος στην Ευρώπη

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις