Breaking news

Βουλή
A

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε, χτες αργά το βράδυ, από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση των διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας της Δικαστικής Αστυνομίας. «Ναι» στο νομοσχέδιο δήλωσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «παρών». Καταψήφισαν ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη.

Στην τροπολογία για τις διαδικασίες κατεπείγουσας εκτέλεσης έργων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, «ναι» ψήφισε μόνο η ΝΔ. «Παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας. «Όχι» δήλωσαν ΚΚΕ, Σπαρτιάτες και Νίκη.

Υπενθυμίζουμε ότι με το παρόν Νομοσχέδιο θα ιδρυθεί το νέο Σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας, το οποίο θα αποτελείται τόσο από ένστολο όσο και από πολιτικό - επιστημονικό προσωπικό. Το Σώμα θα στελεχωθεί αρχικά με 750 άτομα προσωπικό, από τα οποία τα 600, δηλαδή η μερίδα του λέοντος, θα είναι το ένστολο προσωπικό. Οι υπόλοιπες 150 θέσεις θα καλυφθούν από πολιτικό προσωπικό, το οποίο θα προκύψει μέσω του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. 

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας εξήγησε ότι το προσωπικό του πολιτικού τομέα, θα επιλεγεί μέσω του ΑΣΕΠ. Για την επιλογή των μελών του αστυνομικού τομέα, λόγω της φύσης του ρόλου τους που περιλαμβάνει την κατοχή όπλου, εφαρμόζεται το σύστημα μοριοδότησης, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και όλη διαδικασία επιλογής τελεί υπό την έγκριση του ΑΣΕΠ.

Υπενθυμίζουμε ότι χτες, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, ανακοίνωσε πως θα υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση στην πρώτη μεγάλη προκήρυξη του γραπτού διαγωνισμού (1.800 θέσεις ΤΕ), προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι θέσεις του πολιτικού προσωπικού της Δικαστικής Αστυνομίας. Από τη δήλωση αυτή καταλαβαίνουμε επίσης ότι οι διαδικασίες για τις 750 προσλήψεις θα τρέξουν με ταχύτατους ρυθμούς.

Οι αλλαγές στο Νομοσχέδιο

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια ανακοίνωσε μία σειρά βελτιωτικών τροποποιήσεων στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη Δικαστική Αστυνομία. Πρόκειται για τροποποιήσεις που βασίζονται στις προτάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες διατυπώθηκαν από φορείς και κόμματα, στη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οι βασικότερες αλλαγές που επέρχονται έχουν ως εξής:

 • Για τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας, ορίζεται ότι «της Διεύθυνσης Δικαστικής Αστυνομίας, προΐσταται συνταξιούχος ανώτατος ή ανώτερος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος έχει αφυπηρετήσει τουλάχιστον δύο χρόνια, πριν την έκδοση της δημόσιας πρόσκλησης» (άρθρο 3).
 • «Η Διεύθυνση Δικαστικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη χάραξη των γενικών κατευθύνσεων της Δικαστικής Αστυνομίας και μεριμνά για τη διοικητική και οικονομική υποστήριξη των περιφερειακών υπηρεσιών» (άρθρο 4).
 • Για τα όρια ηλικίας των υποψηφίων για διορισμό στη Δικαστική Αστυνομία, ορίζεται πλέον «ως κατώτατο όριο ηλικίας διορισμού το 19ο έτος, για το προσωπικό του αστυνομικού τομέα ορίζεται ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού το 35ο έτος» (άρθρο 6).
   

   
 • Συστήνονται περιφερειακές υπηρεσίες αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας ως επιπέδου τμήματος στις οποίες κατανέμονται οι οργανικές θέσεις ως ακολούθως: στο ΣτΕ με έδρα την Αθήνα, κατανέμονται 5 οργανικές θέσεις, στο Ελεγκτικό Συνέδριο με έδρα την Αθήνα, κατανέμονται 5 οργανικές θέσεις. Στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών κατανέμονται 156 οργανικές θέσεις (1 ΠΕ, 1 ΤΕ, 154 ΔΕ). Στην Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο, κατανέμονται 3 οργανικές θέσεις. Στην Εισαγγελία Εφετών Ιωαννίνων κατανέμονται 3 οργανικές θέσεις.
 • Στους δικαστικούς σχηματισμούς στους οποίους δεν υφίσταται εισαγγελική αρχή, τη διεύθυνση της Δικαστικής Αστυνομίας θα ασκούν οι διοικήσεις των δικαστηρίων.
 • Για την πρόσληψη του προσωπικού γίνονται δεκτές ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων και τέκνων πολυτέκνων, τρίτεκνων και τέκνων τριτέκνων, υποψηφίων που έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο ή είναι τέκνα ατόμων με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
 • Στην κεντρική επιτροπή διαγωνισμού θα συμμετέχει και ένας δικηγόρος που θα ορίζεται από την ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και ένας ταξίαρχος από την ΕΛΑΣ, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
 • Ο χρόνος των ενστάσεων θα είναι 5 εργάσιμες ημέρες.

Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις

Να σημειώσουμε ότι, όπως αναφέρθηκε στον αποκλειστικό ρεπορτάζ του proson.gr, οι προσλήψεις στην Δικαστική Αστυνομία θα γίνουν με δύο τρόπους

 1. Οι προσλήψεις του πολιτικού - προσωπικού θα γίνουν αποκλειστικά μέσω του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που διενεργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. 
 2. Οι προσλήψεις του ένστολου προσωπικού, που προβλέπεται να κατέχει όπλο, θα γίνουν με διαγωνισμό που θα διενεργηθεί στη βάση του συστήματος προσλήψεων με μοριοδότηση του ΑΣΕΠ.

Μοριοδοτούμενα κριτήρια για την κατάταξη σας - Πάρτε τα άμεσα και εύκολα

Μοριοδοτούμενο προσόν θα είναι η Πιστοποιήση Αγγλικών. Η goLearn ειδικά για ενήλικες που θέλουν να προλάβουν προκηρύξεις παρέχει εξ αποστάσεως την Πιστοποίηση Αγγλικών εύκολα που μοριοδοτεί με βάση την παρούσα νομοθεσία στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ

Μπορείτε να την πάρετε με το χαμηλότερο κόστος ΕΔΩ εύκολα και από το σπίτι σας εκτοξευτείτε στον πίνακα για τη δικαστική αστυνομία με μόρια

Τυπικό προσον θα είναι σίγουρα και η Πιστοποίηση Υπολογιστών όπως είναι στην πλειοψηφία των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ

Μπορείτε να την πάρετε με το χαμηλότερο κόστος ΕΔΩ

Άμεσα το Proson.gr σας φτιάχνει το Απαραίτητο ΜΗΤΡΩΟ ΑΣΕΠ χωρίς λάθη για έγκυρη αίτηση - Βιαστείτε για να είστε έτοιμοι για την αίτηση

Το Μητρώο ΑΣΕΠ με όλα σας τα έγγραφα και τα στοιχεία σας είναι απαραίτητο να έχει φτιαχτεί για να κάνετε αιτήσεις σε προκηρύξεις ΑΣΕΠ.

Το Proson.gr, το μεγαλύτερο εργασιακό site στην Ελλάδα φτιάχνει για εσάς το Μητρώο ΟΡΘΑ και ΈΓΚΑΙΡΑ ώστε να προλάβετε να κάνετε την αίτηση σας.

Η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει τελευταία στιγμή.

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ (Δείτε το email που θα σας έρθει)

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις