CLOSE

Breaking news

Συνέντευξη Άδωνι Γεωργιάδη για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
A

Για την πορεία του νέου εργασιακού νομοσχεδίου και τα μέτρα που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας μετά την κακοκαιρία Daniel, κλήθηκε να μιλήσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «REAL FM» και σε τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού «Action24».

Ο υπουργός αναφέρθηκε πως το σχέδιο νόμου με τίτλο «για την ενίσχυση της εργασίας-Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019-Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας-Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας», βρίσκεται σήμερα στη Βουλή και ξεκινάει η διαδικασία συζήτησης και ψήφισής του.

«Το Υπουργείο Εργασίας έχει κάνει σημαντικό έργο αυτούς τους τρεις μήνες και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Το νομοσχέδιό μας είναι σήμερα στη Βουλή και ξεκινάει η  διαδικασία συζήτησης και ψήφισής του», ανέφερε ο υπουργός. 

Σχετικά με τη διάταξη που επιτρέπει στους εργαζόμενους να εργάζονται και το Σαββατοκύριακο με προσαύξηση μισθού, που έχει δημιουργήσει κύμα αντιδράσεων από τη στιγμή που το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η εν λόγω απόφαση πάρθηκε για την προστασία των επιχειρήσεων οι οποίες ζημιώνονται από τη διακοπή της λειτουργίας των βιομηχανιών της Κυριακές, και πως η διάταξη αυτή αποτελεί και ζητούμενο των ίδιων των εργαζομένων!

«Στο νομοσχέδιό μας έχουμε μία διάταξη για τις βιομηχανίες τροφίμων - αναψυκτικών  και εμφιαλώσεως νερού όπου τους επιτρέπουμε να έχουν επταήμερη λειτουργία,  δηλαδή οι εργαζόμενοί τους να δουλεύουν πενθήμερο με κυλιόμενες βάρδιες  συμπεριλαμβάνοντας και το Σαββατοκύριακο. Αυτό το κάναμε διότι με  οικονομοτεχνική μελέτη που κατατέθηκε στο γραφείο μας αποδείχθηκε ότι οι  επιχειρήσεις αυτές ζημιώνονται πολύ από το κλείσιμο των μηχανών τους την  Κυριακή.

Μέχρι να ξαναπάρουν μπρος τα μηχανήματα αυτά - χάνουν στην  πραγματικότητα και τη Δευτέρα-, άρα παθαίνουν ουσιαστική ζημία στην παραγωγική  τους διαδικασία. Φαντάζομαι όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε να αυξηθούν οι εξαγωγές μας και να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις  επιχειρήσεις αυτές το ζητούν διότι η υπερωριακή απασχόληση την Κυριακή  πληρώνεται με συν 40%, άρα έχουν υψηλότερα εισοδήματα». 

Επίδομα προσωπικής διαφοράς και ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ο υπουργός επεσήμανε επίσης πως η δέσμευση της κυβέρνησης για την καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς πρόκειται να υλοποιηθεί και οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν κανονικά την επιδότηση εντός του Ιανουαρίου. Ωστόσο, σε ερώτησή που του τέθηκε σχετικά με το επίδομα τροφίμων Market Pass. ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως, πλέον, δεν έχει καμία αρμοδιότητα και επί του θέματος και πως δε γνωρίζει τίποτα περισσότερο από όσα έχουν γίνει ήδη, μέχρι στιγμής, γνωστά.  

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο υπουργός υποστήριξε πως: «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι ρυθμίσεις είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το λέω γιατί  πολύς κόσμος θα αναρωτιέται πότε θα ψηφιστούν. Εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο μάς δώσει την έγκριση μέχρι την επόμενη Τετάρτη που θα είμαστε στην Ολομέλεια, θα κατατεθούν στην Ολομέλεια για να ψηφιστούν σε αυτό το νομοσχέδιο. Εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο για οποιοδήποτε λόγο καθυστερήσει, θα μπουν αναγκαστικά οι  ρυθμίσεις σε επόμενο νομοσχέδιο γιατί είναι εκ του συντάγματος υποχρεωτικό όποιες  διατάξεις επηρεάζουν το ασφαλιστικό μας σύστημα να περνάνε από τον έλεγχο του  Ελεγκτικού Συνεδρίου».  

Αδύνατον να μην αυξηθούν τιμές των τροφίμων - Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας εξαιτίας της καταστροφικής κακοκαιρίας «Daniel»

Αναφερθείς στις συνέπειες των καταστροφικών πλημμύρων, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «είναι αδύνατον αυτή η καταστροφή να μην φέρει αύξηση στις τιμές των τροφίμων». Εξήγησε ότι είναι τόσο μεγάλο το μερίδιο παραγωγής στη Θεσσαλία σε σχέση με το σύνολο της αγοράς στην Ελλάδα, που είναι βέβαιο ότι η έλλειψη αυτής της παραγωγής θα οδηγήσει σε αύξηση στις τιμές σε όλη την υπόλοιπη παραγωγή.

Ερωτηθείς για την επίδοση της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο δομικών κυβερνητικών αλλαγών, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως δεν είναι δική του δουλειά να πει ότι είναι ικανοποιημένος από την κυβέρνηση, είναι του πρωθυπουργού. «Δεν είμαστε σκορποχώρι, είμαστε κυβέρνηση, κανένας μας δεν γίνεται να κατηγορεί ο ένας τον άλλο» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο υπουργός ναφέρθηκε και στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στη Θεσσαλία, καθώς μια τέτοια καταστροφή δημιουργεί ανάγκες αναστήλωσης υποδομών και έργων στην περιοχή.

«Η γνώμη μου είναι αν κινηθούμε γρήγορα, καίρια και αποτελεσματικά όπως έχουμε  μάθει να κάνουμε στο παρελθόν δεν θα υπάρξει βλάβη στην οικονομία μας. Εάν τα 
χρήματα πάνε γρήγορα στον κόσμο και η αποκατάσταση ξεκινήσει γρήγορα η οικονομία θα πάρει μπρος. Μια τέτοια καταστροφή δημιουργεί ανάγκες αναστήλωσης  υποδομών και έργων στην περιοχή. Άρα, πολλά χρήματα θα πέσουν στην περιοχή για να ανοικοδομηθεί. Αυτό από μόνο του θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και  νέο κύκλο οικονομικής δραστηριότητας. Όλα θα κριθούν από το πόσο γρήγοροι και  αποτελεσματικοί θα είμαστε εμείς. Και εκεί πραγματικά ο κόσμος θα έχει κάθε δίκιο να  μας κρίνει αυστηρά.  Αλλά να μας κρίνει σε αυτά που γίνονται, όχι σε αυτά που δεν γίνονται
».  
 
 
 
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις