Breaking news

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
A

Ψηφίσθηκε χτες, κατά πλειοψηφία επί της Αρχής, το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για 13ωρη ημερήσια απασχόληση καθώς και φέρνει για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά εργασίας, τις συμβάσεις «μηδενικού χρόνου».

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της Αρχής τάχθηκε η ΝΔ. Αντίθετα, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας) το καταψήφισαν, ενώ το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Το Νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Για την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, λαμβάνοντας υπόψιν τις παρατηρήσεις και προτάσεις των κοινωνικών φορέων ανέφερε πως θα προχωρήσει σε προσθήκες και βελτιώσεις του νομοσχεδίου.

  • Ειδικότερα, ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ΣΦΕΕ που ζήτησε στα άρθρα 26 και 27 του νομοσχεδίου να συμπεριληφθεί η δυνατότητα συμμετοχής στα επιστημονικά ιατρικά συνέδρια και των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών.
  • Επίσης θα αποσαφηνιστεί ότι το χρηματικό πρόστιμο των 10.500 ευρώ της υποδηλωμένης εργασίας αφορά τις περιπτώσεις εκείνες που η επιχείρηση χρησιμοποιεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας και η Επιθεώρηση Εργασίας διαπιστώνει ότι η επιχείρηση έχει βάλει έναν εργαζόμενο να χτυπήσει την κάρτα ότι έφυγε και αυτός συνεχίζει να εργάζεται.
  • Σχετικά με την διάταξη που αφορά τους Ιατρούς Εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης ανάφερε πως, «θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση ώστε να γράφεται ρητώς και στον Νόμο ότι πάντα θα έχουν προτεραιότητα κάλυψης θέσεως οι γιατροί που έχουν την ειδικότητα του Ιατρού Εργασίας» ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η σχετική ΚΥΑ με τις προϋποθέσεις θα εκδοθεί έχοντας λάβει την σύμφωνη γνώμη του ΚΕΣΥ, την συνυπογραφή του υπουργού Υγείας και θα υπάρχει και χρόνος προκειμένου να εκδοθεί και το πόρισμα της Επιτροπής που θα συμμετάσχει και η Ελληνική Εταιρεία Ιατρών Εργασίας και Περιβάλλοντος.

Ο υπουργός, απαντώντας σε παρατηρήσεις φορέων, αποσαφήνισε ότι η διάταξη για την δυνατότητα 6ήμερης λειτουργίας των επιχειρήσεων δεν αφορά το λιανεμπόριο αλλά μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν πενθήμερη λειτουργία.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας και... εξ αποστάσεως

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως ο στόχος είναι σε ένα έτος να εφαρμόζεται παντού. Για τις επιχειρήσεις που έρχονται να την εφαρμόσουν οικειοθελώς πρόωρα παρέχεται ως «αντίδωρο» η άρση γραφειοκρατικών ενημερώσεων που έχουν σήμερα. Ο υπουργός προανήγγειλε πως θα υπάρξει και περαιτέρω νομοθετική πρωτοβουλία για τον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ενώ θα φτιαχτεί και ψηφιακή κάρτα εξ αποστάσεως.

Υπογράμμισε πως ο τρόπος εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας ανά κλάδο δεν είναι στο παρόν νομοσχέδιο υπάρχει δουλειά ακόμα να γίνει σε συνεργασία με τον κάθε κλάδο ξεχωριστά. Τόνισε πως, «η ψηφιακή κάρτα δεν θα μπει σαν ένα κουστούμι στο οποίο θα πρέπει να χωρέσουν όλα τα κορμιά... αλλά θα είναι ένα σεντόνι θα ‘ρθει να καλύψει ανάγλυφα τις διαφορές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων».

Σχετικά με την χρησιμοποίηση καταχρηστικά της υπερωρίας από τον αρχικό εργοδότη για να αποτρέψει την δυνατότητα εργασία υπαλλήλου σε δεύτερο εργοδότη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι, «αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί , ο εργαζόμενος και σήμερα δεν είναι υποχρεωμένος και μπορεί να αρνηθεί την υπερωρία και σε κάθε περίπτωση εάν διαπιστωθεί ότι στην εφαρμογή έχουμε τέτοια προβλήματα εδώ θα μας είμαστε να το ξαναδούμε.»

Ο υπουργός, επέμεινε πως «η Οδηγία έχει αντιγραφεί και μεταφραστεί ακριβώς στην ελληνική γλώσσα και η μεταβολή που επέρχεται ως προς την δοκιμαστική περίοδο εργασίας είναι εξαιρετικά υπέρ του εργαζόμενου, διότι σήμερα στην Ελλάδα ο υπό δοκιμή εργαζόμενος ήταν στο 12μηνο και τώρα το 12μηνο γίνεται 6μηνο. 'Αρα, γίνεται πιο σφιχτό το σύστημα τώρα από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα και η εργασία του προσμετράται από την πρώτη μέρα».

Τι αλλάζει με το εργασιακό Νομοσχέδιο

Τα βασικά σημεία του Νομοσχεδίου είναι τα εξής:

  1. Περιορίζεται η δοκιμαστική περίοδος στους έξι μήνες, με το υπουργείο να υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η τάση των εργοδοτών να κάνουν κατάχρηση των επάλληλων δοκιμαστικών συμβάσεων και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να μπορούν να έχουν μετά το πέρας των έξι μηνών τα πλήρη δικαιώματα της σύμβασης αορίστου χρόνου.
  2. Αποσαφηνίζονται οι όροι εργασίας σε περισσότερους του ενός εργοδότες. Το σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν δικαίωμα οι εργοδότες να απαγορεύουν την απασχόληση εργαζομένων τους και σε άλλους εργοδότες. Επίσης, η δυνατότητα απασχόλησης σε περισσότερους εργοδότες δεν μπορεί να παραβιάζει τις γενικές προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας για 11 τουλάχιστον ώρες ανάπαυσης ανά 24ωρο και για μέγιστο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας 48 ώρες σε τετράμηνη βάση και για διατήρηση του 40ωρου/πενθήμερου ως βάσης. Αυτό, ωστόσο, στην πράξη σημαίνει δυνατότητα εργασίας έως και 13 ώρες σε δύο εργοδότες.
  3. Απλοποιείται η οικειοθελής αποχώρηση από την εργασίας, χωρίς υπογραφή του εργαζομένου, κατά βάση σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας του τελευταίου για δέκα εργάσιμες μέρες (πέντε μέχρι την όχληση από τον εργοδότη και άλλες πέντε μετά από αυτή).
  4. Έρχονται οι συμβάσεις «μηδενικού χρόνου», δηλαδή συμβάσεις στις οποίες ο εργαζόμενος προσφέρει τη διαθεσιμότητά του να εργαστεί, χωρίς να είναι προκαθορισμένη η διάρκεια της εργασίας του ή το εάν θα εργαστεί.
  5. Έρχεται και η κατ’ εξαίρεση απασχόληση της έκτης ημέρας σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας. Η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τις ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, για τις οποίες ούτως ή άλλως υπάρχουν και στις ΣΣΕ άλλες προβλέψεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Να σημειωθεί ότι με τη νέα ρύθμιση το ημερομίσθιο στην έκτη ημέρα εργασίας θα είναι προσαυξημένο κατά 40% και όχι κατά 70%, που ισχύει για Κυριακές και αργίες. 
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις