Breaking news

Άδωνις Γεωργιάδης
A

Αντίθετος με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνέδριου για την επαναφορά των συντάξεων των Δικαστών στα επίπεδα προ του 2012, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

«Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική», τόνισε ο υπουργός, ενώ σημείωσε πως η  απόφαση αυτή αφορά μόνο όσους Δικαστικούς έχουν προσφύγει. «Μελετάμε τις συνέπειές», της απόφασης πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Δεν υπάρχουν τα λεφτά»

Όπως είπε, «σέβομαι πολύ τους δικαστές και συμφωνώ ότι το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά. Το θέμα είναι τι μπορεί να είναι», συμπλήρωσε. «Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους, δεν υπάρχουν τα λεφτά», είπε ακόμα ο Άδωνις Γεωργιάδης καθώς όπως εκτίμησε, «αυτό θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας».

«Όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή, δε θέλω να κατηγορήσω την απόφαση», είπε σε άλλο σημείο, ενώ αναφέρθηκε και στις περικοπές των συντάξεων των βουλευτών. 

Οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη, είπε σε άλλο σημείο.

«Εδώ υπάρχουν δυο παρεπόμενα προβλήματα. Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθαρά κοινωνικό. Φαντάζεστε μια κοινωνία που για να εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν; » αναρωτήθηκε.

«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»

«Στο τέλος το κράτος πληρώνει αυτά που έχει», υπογράμμισε και είπε χαρακτηριστικά, «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

«Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανένα, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικά εκατομμύρια…Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης

Επιπλέον πρόσθεσε ότι «στην αναθεώρηση του Συντάγματος εγώ θα προτείνω, πραγματικά θα το προτείνω, ότι αν βγαίνουν αποφάσεις δικαστικές που έχουν δημοσιονομικό κόστος, επειδή εμένα δεν μου αρέσει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Εμένα μου αρέσει το κράτος να είναι σοβαρό. Ένα σοβαρό κράτος τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεται και τις εφαρμόζει […]. Όταν βγαίνει μια απόφαση με δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε δημοσιονομική πολιτική».

Με τις εκκρεμείς συντάξεις «πάμε πολύ καλά»

Για τις επικουρικές ο υπουργός σημείωσε ότι, «πάμε πολύ καλά». «Όταν ανέλαβα υπουργός Εργασίας οι εκκρεμείς επικουρικές που παρέλαβα ήταν περίπου 65.000, έχουμε ανακοίνωσε διάφορα πράγματα που τις επιταχύνουν κλπ. Χθες που κοίταζα είμαστε στις 42.000, άρα έχουμε πέσει 23.000 μέσα σε τρεις μήνες. Με τη ρύθμιση που φέρνουμε στη Βουλή, με το νέο νομοσχέδιο πιστεύω αρχές Νοεμβρίου πιστεύω θα πάμε σε μία απόδοση περίπου 15.000 επικουρικών συντάξεων στο Δημόσιο διότι ξεπερνάμε τον τρόπο του υπολογισμού που γίνεται με το χέρι και έχει μια συνθετότητα, βγάζουμε έναν αλγόριθμο καιτ ο κάνουμε αυτόματα ίδιο σε όλους. Ψηφιακά και αυτόματα».

«Ο ΕΦΚΑ μεταμορφώνεται σε ψηφιακός είναι e- ΕΦΚΑ. Το πρόγραμμα είναι εν εξελίξει, έχει ορίζοντα λήξης τα τρία χρόνια από σήμερα είναι on going, δηλαδή κάθε 1 μήνα παραδίδεται κάποιο κομμάτι του. Δεν είναι περιμένουμε τρία χρόνια για να τελειώσει συνεχώς κάτι τελειώνει και βελτιώνονται οι υπηρεσίες μας και προσθέτουμε ψηφιακές υπηρεσίες και οτιδήποτε άλλο. Σε τρία χρόνια θα έχουμε λογικά πλήρως ψηφιοποιήσει όλα τα αρχεία του ΕΦΚΑ, δηλαδή όλο τον συνταξιοδοτικό βίο, όλο τον ασφαλιστικό βίο, τα ποσοστά όλων των ασφαλισμένων μας. Όταν θα φτάσουμε εκεί, κυρία Βίδου, θα έχει συμβεί το εξής: θα μπορείς να έχεις μια εφαρμογή στο κινητό σου τηλέφωνο όποια ηλικία και να είσαι και να πατάς το κουμπί και να λες με αυτό το ρυθμό αν συνεχίζεις να δουλεύεις έτσι, θα πάρεις σύνταξη την τάδε μέρα του τάδε έτους».

Για τις κύριες συντάξεις είπε ότι, «ήταν πριν από τρία χρόνια οι εκκρεμείς συντάξεις 180.000 και τώρα είναι 30.000. Με τον αριθμό αυτό και όπως πηγαίνουμε έχουμε σκοπό να φτάσουμε περίπου τις 25.000 τέλος του χρόνου και να είμαστε εκεί γύρω στις 15 με 20.000 από δω και μπρος».

Eξετάζουμε πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε δικαιότερα, την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων ανέφερε ερωτηθείς σχετικά.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις