CLOSE

Breaking news

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τους διοικητές Δημοσίου με «σφραγίδα» Μαξίμου
A

Στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση, εισάγεται σήμερα, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την επιλογή διοικήσεων στο Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου που φέρει τίτλο «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις», θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της Αντιπολίτευσης, με την ψήφισή του να αναμένεται να διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται πως στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Διοίκησης το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία επί της Αρχής από τη ΝΔ, ενώ καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νίκη, ενώ επιφυλακτική στάση κρατούν ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας που θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αφορά σε περισσότερες από 600 θέσεις προέδρων, αντιπροέδρων, διοικητών, αναπληρωτών διοικητών, υποδιοικητών, διευθύνοντων και εντεταλμένων συμβούλων σε φορείς του δημοσίου τομέα (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τα οποία η επιλογή των διοικήσεων ανήκει στην κυβέρνηση).

Το αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων ώστε τα στελέχη που θα επιλέγονται να έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, η αποτελεσματικότητα του συστήματος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών, καθώς και η αξιολόγηση των διοικήσεων προκειμένου αν επιτυγχάνουν τους στόχους να μπορούν να αμείβονται περισσότερο και αν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους να αντικαθίστανται.

Πιο συγκεκριμένα:

Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα:

  • Με ομαδοποίηση των φορέων ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους. Εφεξής, θα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία για έναν φορέα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, και διαφορετική για έναν τοπικό φορέα, όπως μια δημόσια βιβλιοθήκη σε ένα χωριό. Προβλέπεται δε ειδική ομαδοποίηση και διαδικασία για τα νοσοκομεία.
  • Με πιο αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά ελάχιστα προσόντα (π.χ. πτυχίο ή/και (κατά περίπτωση) εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια προς το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ή τη διοίκηση), εξασφαλίζοντας ότι όσοι επιλέγονται έχουν τα απαραίτητα προσόντα και ικανότητες για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.
  • Με καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία αξιολόγησης (τεστ δεξιοτήτων), τα οποία εφαρμόζονται για πρώτη φορά οριζοντίως στον Δημόσιο Τομέα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.
  • Με συγκεκριμένες προθεσμίες ώστε οι διαδικασίες επιλογής να εκκινούν και να ολοκληρώνονται εγκαίρως για το σύνολο των φορέων.

Νέο σύστημα αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα:

  • Με ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα, τα οποία περιλαμβάνουν απολογισμό και προγραμματισμό δράσεων, καινοτομίες, ποιοτικούς στόχους και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, τα οποία εγκρίνονται από τον αρμόδιο υπουργό.
  • Με συμβόλαια απόδοσης με τον αρμόδιο υπουργό, τα οποία αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις και στόχους και υπογράφονται από την αρχή της θητείας των διοικήσεων και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος υπουργείου.
  • Με αύξηση της θητείας των διοικήσεων από 3 σε 4 έτη, δίνοντάς τους έτσι ικανότερο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση του έργου τους.
  • Με ετήσια αξιολόγηση των διοικήσεων και, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τιθέντων στόχων, δυνατότητα ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) ή άμεσης λήξης της θητείας τους και αντικατάστασής τους, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.

Έντονη κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ωστόσο, ασκεί έντονη κριτική στο νέο νομοσχέδιο, τονίζοντας πως «κάτω από τον ευφημισμό του τίτλου και τον ψευδεπίγραφο μανδύα αξιοκρατίας, ουσιαστικά διαιωνίζει τον άκρατο κομματισμό και την ευνοιοκρατία στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης». 

«Θολά και ανακριβή κριτήρια ομαδοποίησης των νομικών προσώπων από το υπουργικό συμβούλιο, απουσία σαφούς καταγραφής του ακριβή αριθμού φορέων που πρόκειται να στελεχωθούν καθώς και την ανορθολογική διαδικασία επιλογής διοικήσεων με αδιαφανείς όρους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η βουλεύτρια Ραλλία Χρηστίδου, εισηγήτρια από την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τονίζοντας παράλληλα πως «τίθενται ιδιαίτερα χαμηλά προσόντα ως ελάχιστες προϋποθέσεις για την επιλογή των διοικήσεων, ενώ η απαιτούμενη "συνάφεια" είναι ένας αόριστος τεχνικός όρος, που χρήζει εξειδίκευσης. Ο ψηφιακός εγγραμματισμός είναι αναγκαίο και ελάχιστο προαπαιτούμενο σε κάθε θέση ευθύνης».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις