Breaking news

Φάμελος
A

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε, από το βήμα της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος, για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. «Γιατί αφήσατε αθωράκιστη τη χώρα, ενώ από το 2019 είχατε παραλάβει όλα τα εργαλεία», είναι το ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε επάρκεια, ούτε βούληση για σχέδιο επανεκκίνησης της ζωής στις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για κενά αλλά δεν υπήρξε επαναπρόσληψη για τους 2.500 ήρωες πυροσβέστες που από τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα, βρέθηκαν στην ανεργία, είπε στη συνέχεια ο Σωκράτης Φάμελλος.

Η πολιτεία έπρεπε να απαγορεύσει τη δόμηση σε αυθαίρετα και παραλίες, όχι να κάνει χατίρια. Δεν μπορεί μόνο όποιος έχει να πληρώσει να είναι ασφαλής, ούτε γίνεται να αντικαταστήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες την υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες, τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει το σχέδιο διαχείρισης υδατικών Πόρων για τη Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει περιλάβει την εκτροπή του Αχελώου σε νέο σχεδιασμό υπό διαβούλευση.

«Κ. Μητσοτάκη, δεν είστε τώρα πρωθυπουργός. Είστε παραπάνω από 4 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε αναφορικά με τους αντιπλημμυρικούς χάρτες: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παραπέμφθηκε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί δεν έχει ολοκληρώσει τους αντιπλημμυρικούς χάρτες».

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι αντίθετα με το θέμα της συζήτησης στη Βουλή δεν, «δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και πως θα ξαναπάρει μπρος η οικονομία και η αναπτυξιακή διαδικασία. Το αναπτυξιακό μοντέλο και η αναπτυξιακή πορεία δεν συζητήθηκε. Άλλο πράγμα ζητήσατε να συζητήσουμε και άλλο καταθέσατε στην ομιλία σας. Είδα τους βουλευτές να χειροκροτούν για την μετεγκατάσταση του οικισμού της Μεταμόρφωσης. Ωστόσο δεν έχουν δοθεί ακόμη τα επιδόματα ενοικίου, μιλάτε στους πολίτες που ακόμη ζουν σε κοντέινερ και τους λέτε ότι θα κάνουμε κάτι για τους οικισμούς».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ζητήσαμε μία συζήτηση για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα τον Αύγουστο. Ζητήσαμε συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, και κάνετε μία συζήτηση για όλα και για τίποτε συγκεκριμένο. Πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την επανεκκίνηση για την Θεσσαλία και τον Έβρο όπως και για την κλιματική κρίση».

«Για ποιο λόγο αυτά που παραδόθηκαν το 2018 και 2019 δεν εφαρμόστηκαν, πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης»

«Ανακαλύπτετε τον τροχό το 2023. Υποτιμήσατε την επιστήμη αλλά και την κλιματική κρίση και υποτιμήσατε την ανασυγκρότηση αλλά και την αγωνία των πολιτών», είπε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε: «Θα καταθέσουμε προτάσεις όπως έχουμε κάνει, υπάρχουν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019. Αν είχατε ακούσει τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ οι φυσικές καταστροφές θα συνέβαιναν αλλά οι επιπτώσεις για τους πολίτες και για την χώρα θα ήταν μικρότερες. Για ποιο λόγο αυτά που παραδόθηκαν το 2018 και 2019 δεν εφαρμόστηκαν, πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης». Τέλος ανέφερε: «Σήμερα έχουμε υποκύψει στο σενάριο πάμε και όπου βγει».

«Αφήσατε την χώρα αθωράκιστη ενώ είχατε τα απαραίτητα εργαλεία από εμάς, στην ωριμότητα που ήθελε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν μας ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση που κάνετε. Ακούτε κριτική για όλα όσα δεν έγιναν».

«Υποτιμάτε το θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και την παραγωγική ανασυγκρότηση του Έβρου και της Θεσσαλίας και πάνω από όλα υποτιμάτε την απόγνωση των πολιτών», υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνοντας:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε δύσκολα μνημονιακά χρόνια κατέθεσε με την πίεση και των θεσμών το 2016 την εθνική στρατηγική για την κλιματική κρίση, η οποία και πρέπει να επικαιροποιηθεί».

Ο κ. Φάμελλος έκανε αναφορά επίσης στη συμφωνία στο Ισραήλ ασκώντας παράλληλα κριτική στον πρωθυπουργό για την μέχρι τώρα στάση του: «Πράγματι είναι θετική η συμφωνία αλλά υποκριτικό να ακούγεται από τον κ. Μητσοτάκη που κρύφτηκε και δεν προσυπέγραψε την συμφωνία του ΟΗΕ με την πρωτοβουλία της Γαλλίας».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις