Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Υπέρ του εν λόγω νομοσχεδίου ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ενώ κατά ψήφισαν το ΚΚΕ και η «Νίκη». Η Ελληνική Λύση και οι «Σπαρτιάτες» δήλωσαν επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια.

Ο ειδικός αγορητής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Νέα Αριστερά, κ. Δημήτρης Τζανακακόπουλος δήλωσε επιφύλαξη για το νομοσχέδιο.

Παρά το «ναι» κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι τους προϊδέασαν ότι διατηρούν επιφυλάξεις για επιμέρους διατάξεις και άρθρα.

Η υπουργός Εσωτερικών, κα Νίκη Κεραμέως, αφού ολοκληρώθηκε η ακρόαση των φορέων που είχαν κληθεί να διατυπώσουν τις θέσεις τους, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα, διαμήνυσε ότι: «Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να προσπαθεί να βελτιώνει διαρκώς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου και να διευκολύνει τους Έλληνες πολίτες, εντός και εκτός της επικράτειας, στην άσκηση του σημαντικού αυτού δικαιώματός τους».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπροσώπους των φορέων που ήταν σήμερα εδώ μαζί μας, από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και μια ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί σιγά σιγά προχωρούμε σε αυτό που οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αποδήμων είχαν θέσει προ ορισμένων μηνών. Πριν από έξι μήνες, ήμασταν σε αυτή την αίθουσα και συζητούσαμε το πώς θα μπορούσε να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος. Είμαστε λοιπόν εδώ, έξι μήνες μετά, για να κάνουμε πράξη αυτά τα οποία οι ίδιοι οι συμπολίτες μας από το εξωτερικό έχουν εκφράσει με τόσο συγκινητικό τρόπο, για τη σημασία του απόδημου ελληνισμού. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και σας διαβεβαιώ ότι δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να βελτιώνουμε διαρκώς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου, να διευκολύνουμε διαρκώς Έλληνες πολίτες, εντός και εκτός επικράτειας, στην άσκηση του πάρα πολύ σημαντικού αυτού δικαιώματος τους», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών.

Πώς διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου

Για τη διασφάλιση της διαδικασίας και ιδίως της γνησιότητας της έκφρασης της λαϊκής βούλησης και της μυστικότητας της ψήφου:

  1. Οι αιτήσεις των εκλογέων γίνονται σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια που έχει ο εκλογέας, ενώ χρησιμοποιείται κωδικός μιας χρήσης με χρήση κινητού τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (άρθρο 8).
  2. Δίνεται δυνατότητα υποβολής της αίτησης σε προξενεία και στα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, με χρήση και της υπηρεσίας «my kep live». (παρ. 3 άρθρου 8).
  3. Δεν μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία ο εκλογέας ο οποίος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο, παρά μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις στην περίπτωση που δεν απέστειλε τον φάκελο επιστροφής ή ο φάκελος δεν παρελήφθη εμπροθέσμως, ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα διπλοψηφίας (παρ. 6 άρθρου 21).
  4. Οι Επιτροπές Συλλογής Επιστολικής Ψήφου και οι Εφορευτικές Επιτροπές Διαλογής Επιστολικής Ψήφου προεδρεύονται από δικαστικό και τα μέλη τους είναι νομικοί. Αντιστοίχως, στις Εφορευτικές Επιτροπές Διαλογής Επιστολικής Ψήφου δεν μπορούν να διοριστούν εκλογείς ως μέλη εφορευτικών επιτροπών (άρθρα 15, 16).
  5. Οι ειδικές κάλπες φύλαξης φακέλων επιστροφής επιστολικών ψήφων σφραγίζονται καθημερινά με ειδική διαδικασία και υπάρχει συνεχής καταγραφή σε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης των χώρων όπου βρίσκονται. Το εκλογικό υλικό διατηρείται στο Πρωτοδικείο Αθηνών επί τριετία. Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει τη φύλαξη του χώρου (παρ. 4 και 5 άρθρου 10).
  6. Ορίζεται Γενικός Έφορος, Αντιπρόεδρος ή μέλος του Αρείου Πάγου, ο οποίος επιβλέπει τη διαδικασία (άρθρο 18).
  7. Ο εκλογέας παρακολουθεί με σύστημα ιχνηλάτησης (tracking) την πορεία του φακέλου, μόλις αυτός αποσταλεί από το υπουργείο Εσωτερικών. (παρ. 4 άρθρου 11).
  8. Οι εταιρίες ταχυδρομικών και ταχυμεταφορικών υπηρεσιών λειτουργούν και την παραμονή της ημέρας διεξαγωγής των εκλογών, ώστε να φτάσουν εγκαίρως οι επιστολικές ψήφοι (παρ. 2 άρθρου 14).
  9. Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για περιπτώσεις αντικατάστασης της αίτησης του εκλογέα και του ψηφοδελτίου δίχως να τίθεται σε κίνδυνο η μυστικότητα της ψήφου (άρθρο 12).
  10. Οι φάκελοι ψηφοφορίας όπου βρίσκεται το ψηφοδέλτιο είναι ανώνυμοι και δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν με τον εκλογέα (άρθρο 12).

Με το νομοσχέδιο αρχίζει εξάλλου διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων, με χρήση των διαθέσιμων μητρώων του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης εισάγονται ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις