Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, το πολύ το επόμενο δεκαήμερο, θα πραγματοποιηθούν οι επίσημες ανακοινώσεις για τα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, οδηγώντας έτσι όσους περιμένουν στις ατελείωτες ουρές για χειρουργεία, να βάλουν το χέρι «στην τσέπη» για τη δημόσια «δωρεάν» υγεία, που υποτίθεται ότι πληρώνουν μέσω των φόρων, και υποβαθμίζοντας περαιτέρω το ΕΣΥ.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι: «Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, το πολύ το επόμενο δεκαήμερο, θα είμαι έτοιμος να ανακοινώσω, μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Θεμιστοκλέους, την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον τρόπο, που θα οργανωθούν τα απογευματινά χειρουγεία και από εκεί και πέρα, θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όποιο νοσοκομείο θέλει να τα οργανώσει».

«Υπάρχει ένα κομμάτι του κόσμου που έχει υψηλά εισοδήματα και βλέπει ότι επειδή ο χρόνος αναμονής στο εθνικό σύστημα υγείας είναι από κάποιες ημέρες μέχρι κάποιους μήνες επιλέγει να πάει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο και κάνει επέμβαση» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Έτσι, ο υπουργός Υγείας προωθεί την επί πληρωμή απογευματινή λειτουργία χειρουργείων του ΕΣΥ, δημιουργώντας λίστες «δύο ταχυτήτων» των ασθενών. Τα «υψηλά εισοδήματα» θα εξυπηρετούνται γρηγορότερα και με το αζημίωτο, ενώ τα χαμηλότερα εισοδήματα θα περιμένουν επί μήνες στην...ουρά. 

Όπως υποστήριξε, «με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής στις λίστες». «Τα λεφτά που θα πληρώνει αυτός που θα πληρώνει το απογευματινό χειρουργείο θα κατανέμονται σύμφωνα με το κόστος κάθε χειρουργείου», πρόσθεσε.

«Η κάθε ιατρική πράξη είναι σήμερα απολύτως με ακρίβεια ευρώ κοστολογημένη. Αυτά ήδη γίνονται στα πρωινά χειρουργεία. Η διαφορά είναι ότι θα πληρώνει και τα απογευματινά χειρουργεία. Με τη διαφορά πια δεν πληρώνει μόνο ο ΕΟΠΥΥ αλλά και κάποια ιδιωτική ασφάλεια» και πρόσθεσε πως: «Είναι μια μεταρρύθμιση που θα τους κάνει όλους ευχαριστημένους». 

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης είχε αποκαλύψει ότι η πληρωμή του νοσηλίου θα γίνεται κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ ως έσοδο του νοσοκομείου και κατά 30% από τον ασθενή ως πληρωμή του χειρουργού και της ιατρικής ομάδας. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 

ΠΟΕΔΗΝ: Απολύονται 6.000 συμβασιούχοι και έρχονται... εργολάβοι 

Ταυτόχρονα, η ΠΟΕΔΗΝ γνωστοποιεί πως 6.000 συμβασιούχοι στην καθαριότητα, στην φύλαξη και στην εστίαση απολύονται, ενώ έχουν ενεργές συμβάσεις, και τη θέση τους παίρνουν πανάκριβοι εργολάβοι. Οι εργολάβοι θα στοιχίζουν τα διπλάσια χρήματα για το ελληνικό δημόσιο σε σχέση με τους συμβασιούχους. 

«Ο εργολαβικός φύλακας στοιχίζει 3.000 ευρώ το μήνα στο νοσοκομείο, ενώ ο συμβασιούχος 1.500 ευρώ το μήνα. Η εργολαβική καθαρίστρια στοιχίζει 2.500 ευρώ το μήνα στα νοσοκομεία και η συμβασιούχος καθαρίστρια 1.300 ευρώ το μήνα», σημειώνει η ανακοίνωση του Μιχάλη Γιαννάκου, προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ. 

Τι είπε ο Γεωργιάδης για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια

Θέση πήρε ο κ. Γεωργιάδης και για τις καταλήψεις στα δημόσια πανεπιστήμια που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την εξεταστική περίοδο. «Αν με ρωτάτε γιατί δεν μπαίνει η αστυνομία στο πανεπιστήμιο, η αστυνομία μπαίνει στα πανεπιστήμια αν το ζητήσουν οι πρυτανικές αρχές» είπε προσθέτοντας ότι: «Η κατάληψη δεν έχει νόημα. Πλέον το πανεπιστήμιο είναι virtual. Κάνεις το μάθημα διαδικτυακά και τελείωσε η ιστορία».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Πρυτάνεις θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση και ενώ η εξεταστική περίοδος των φοιτητών κινδυνεύει να χαθεί. «Δεν μπορούν να μη κάνουν ούτε το ένα ούτε το άλλο» είπε για την ολιγωρία ειδοποίησης της αστυνομίας, όπου οι φοιτητές παρεμποδίζονται να προσέλθουν στις σχολές τους. Και, όπως τόνισε, σε περίπτωση μη λήψης κάποιων μέτρων από τους πρυτάνεις για να μη χαθεί η εξεταστική περίοδος τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση. Η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων είναι συνδεδεμένη από τον νόμο με την ποιότητα των παρεχομένων σπουδών. Δεν δίνουμε λεφτά έτσι. Δίνουμε για να επιτελείται ένα έργο. Εάν υπάρχει ευθύνη των πρυτανικών Αρχών, βάσει του νόμου, πρέπει να μειώνεται ή και να διακόπτεται η χρηματοδότησή του».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι: «Τα χρήματα των φορολογουμένων δεν τα πετάμε σε ένα πανεπιστήμιο. Τα χρήματα τα δίνουμε σε ένα πανεπιστήμιο που έχει αυτοδιοίκητο για να επιτελείται ένα συγκεκριμένο έργο. Όπως κάθε άνθρωπος που έχει αξίωμα, έτσι η κάθε καρέκλα συνοδεύεται από ευθύνες. Πρύτανης που κάνει τα στραβά μάτια και θα πει δεν με νοιάζει να χάσουν οι φοιτητές την εξεταστική, δεν επιτελεί ευόρκως τα καθήκοντά του και βλάπτει τα συμφέροντα του πανεπιστημίου του».

«Η αστυνομία μπαίνει στα πανεπιστήμια αν το ζητήσουν οι πρυτανικές αρχές» είπε προσθέτοντας ότι τα πανεπιστήμια έχουν αυτοδιοίκητο. «Πλην των αυτοφώρων κακουργημάτων πρέπει η διοίκηση να καλέσει την αστυνομία» είπε χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «εμετική» την εικόνα στην Νομική, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο το ξύλο που έριξαν ορισμένοι «τραμπούκοι» σε φοιτητές.

Αυτές οι εικόνες, όπως ισχυρίστηκε, «δείχνουν τη βία της άκρας Αριστεράς και το πώς αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία». Μιλώντας για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που προκάλεσε την αντίδραση μεγάλης μερίδας φοιτητών είπε χαρακτηριστικά:

«Η πρυτανική αρχή μπορεί είτε να ζητήσει από την αστυνομία να μπει (σ.σ. στους πανεπιστημιακούς χώρους) και να τους βγάλει» είτε, να κάνει χρήση της οδηγίας του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη για ηλεκτρονικές εξετάσεις.

«Η κατάληψη, πέρα του ότι είναι παράνομη, δεν έχει νόημα σήμερα. Πλέον το πανεπιστήμιο μπορεί να είναι όλο virtual. Κάνεις το μάθημα διαδικτυακά» συμπλήρωσε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις