Breaking news

Κυριάκος Μητσοτάκης
A

Να κατευνάσει τα «πνεύματα» των αγροτών προσπάθησε σήμερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα. Για να το πετύχει αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα δοθεί πρόσθετη αποζημίωση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, η οποία θα κυμαίνεται από 5.000 ως 10.000 ευρώ

«Ο αγρότης Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για καθυστέρηση στην κατάθεση τροπολογίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε πως οι αναλυτικές ανακοινώσεις για την πρόσθετη αποζημίωση θα γίνουν την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής.

«Έχουμε βαθιά σχέση με πρωτογενή τομέα και τον κόσμο του», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε πως, «κάθε κινητοποίηση πρέπει να είναι λογική και να μην επιβαρύνει κοινωνικό σύνολο».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε θα γίνουν παρεμβάσεις σε υποδομές, που θα φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία. 

Ανυποχώρητοι οι αγρότες

Ανυποχώρητοι στα μπλόκα παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι με αίτημα αιχμής την στήριξη των εισοδημάτων τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με το στήσιμο νέων μπλόκων. Οι αγρότες δίνουν «ραντεβού» στην AGROTICA, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Φεβρουαρίου, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.

«Αν δεν παράξουμε, θα πεινάσουμε»

«Παράγουμε προϊόντα φθηνά και ο κόσμος δεν μπορεί να τα αγοράσει. Πού πηγαίνει αυτή η διαφορά όλη;», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο αγρότης Θανάσης Γκάρος.

«Όταν μας λέει ότι θα μας δώσει τα χρήματά μας τον Ιούνιο, που εμείς θέλουμε να σπείρουμε τον Απρίλιο άρα εγώ θα χρεωθώ, χρωστάω, τι να τα κάνω τον Ιούνιο; Χρειάζομαι εφόδια. Όλα μας τα πλάνα είναι βάσει των επιδοτήσεων. Αν δεν τα πάρω, πώς θα πληρώσω;». Όπως λέει ο ίδιος, θα πρέπει η κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των αγροτών.

«Έχουμε παράπονα από τον ΕΛΓΑ»

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, στη Θεσσαλία, έχουν χάσει μεγάλο μέρος της ζωικής παραγωγής τους εξαιτίας των πλημμυρών.

«Έχουμε κάποια χοντρά παράπονα από τον ΕΛΓΑ, ότι πληρώνουμε ασφάλεια ζώου πάνω από 6 ετών και δε μας την αποζημιώνει. Οπότε ή θα επιστραφούν τα χρήματα της τελευταίας 5ετιας που έχουν πληρώσει πάνω από 6 ετών τα ζώα τους… Εγώ προσωπικά έχω χάσει 160 γίδια με την πρώτη πλημμύρα και προχθές με παίρνουν τηλέφωνο ότι θα αποζημιωθώ τα 48 επειδή τα υπόλοιπα είναι πάνω από 6 ετών. Αυτό πρέπει να αλλάξει και το 6, αν όχι 10, να γίνει 8, γιατί μέχρι τα 8 μας δίνει παραγωγή ένα ζώο», λέει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Γιώργος Τερζάκης.

«Έχει δίκιο σε αυτό το οποίο θίγει. Αυτός ο κανονισμός είναι κανονισμός περίπου 25 ετών. Είναι αυτό που έχει δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία ότι θα αλλάξει. Στο πρόγραμμα «Daniel» από τις ζημιές που πάθατε, θα αποζημιωθείτε για όλα τα ζώα, είναι απόφαση της διοίκησης του ΕΛΓΑ και της πολιτικής ηγεσίας. Αυτή η διάταξη που δεν πατάει στη λογική, δε θα ισχύσει, θα πληρωθείτε κανονικά», απάντησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τερζάκης λέει: «Να μπουν από τον ΕΛΓΑ οι αρρώστιες οι καινούργιες που έρχονται και κάθε χρόνο συναντάμε άλλα πράγματα. Μετά περνάμε στο κομμάτι της φωτιάς, της αποζημίωσης στις ζωοτροφές, στα πράγματα που έχουμε χάσει».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις