Breaking news

Στεγαστικό: Τα μέτρα Μητσοτάκη για τα χιλιάδες κλειστά ακίνητα
A

Η στεγαστική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής Ώρας του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» Νίκου Ανδρουλάκη με θέμα: «Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;».

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πλαίσιο και τις δράσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να μπει φρένο στην ανισορροπία της αγοράς ακινήτων που επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Στην απάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο «τραπέζι» κίνητρα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να εγκαταλείψουν το Airbnb και οι κατοικίες αυτές να προσφερθούν προς ενοικίαση, ενώ σκέψεις υπάρχουν και για την επιβολή περαιτέρω περιορισμών στην απόκτηση Golden Visa, θέμα που έθεσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, σήμερα υπάρχουν περίπου 750.000 κατοικίες δηλωμένες ως κενές, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική ανάσα εάν αυτές διατίθεντο στην αγορά. 

Μεταξύ άλλων επισήμανε, σχετικά:

«Σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ στη διάγνωση του προβλήματος (…) Πράγματι σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στέγασης που αναγκάζει ειδικά τους νέους να συγκατοικούν με τους γονείς τους ως τα 35 τους δημιουργώντας πολλά δευτερογενή προβλήματα (…) Οι βραχυβρόνιες μισθώσεις περιοριζουν τον αριθμό των διαθεσιμων ακινήτων, ενώ τα μισθώματα έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2018 (…) Τρεις στους δέκα νοικιάζουν, δεν έχουν δικό τους σπίτι. Δύσκολα διαφωνούμε στις διαπιστώσεις για τη αλυσίδα των επιπτώσεων του προβλήματος. Είναι πανευρωπαϊκό μεν, στην Ελλάδα ωστόσο διαμορφώνεται με άλλον τρόπο (…) Διευκολύναμε την κινητικότητα στην αγορά μέσω κατάργησης φόρων γονικών παροχών. Επίσης δεν υπάρχει ΦΠΑ σε νεόδμητες κατοικίες».

«Να ανοίξει ο δήμαρχος Αθηναίων τα κλειστά ακίνητα – Να μην τα κρατά για συλλογικότητες»

«Πείτε στο δήμαρχο Αθηναίων, τον οποίο στηρίξατε, να δώσει τα κλειστά ακίνητα σε ευάλωτα νοικοκυριά και όχι σε συλλογικότητες», είπε ακόμη, ενώ πρόσθεσε:

«Είναι αλήθεια ότι η Golden Visa έχει φέρει στη χώρα πολλά Κεφάλαια. Για τη Golden Visa έχετε επιλέξει να είναι “ο κακός” για την αγορά ακινήτων Το 7% των αγοραπωλησιών ακινήτων αφορούσαν σε αυτήν. Πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης.

Ο διαχωρισμός περιοχών στην Αττική όπου κάποιοι έχουν όριο 250.000 και άλλα 500.000 έχει δημιουργήσει πίεση προς τη δυτική Αθήνα όπου έχουμε αύξηση και εκεί. Συζητούμε και θα ανακοινώσουμε σύντομα περαιτέρω αύξηση του ορίου επενδύσεων που θα αφορα όλες εκείνες τις περιοχές που δέχονται πίεση στην τιμή της αύξηση των ενοικίων – και αναφέρομαι και σε αστικά κέντρα και τα νησιά. Μπορεί να πάει στα 800.00 ευρώ ή μπορεί να κρατήσουμε 250.000 ευρώ για περιοχές που δεν υπάρχει οικιστική πίεση.

(…) Έχουμε και τα προγράμματα “εξοικονομώ” ή το νέο πρόγραμμα “ανακαινίζω – ενοικιάζω” που ξεκινά άμεσα και έχει σημαντικό φορολογικό κίνητρο για να ανοίξουν δεκάδες χιλιάδες κλειστές κατοικίες. Προχθές, άνοιξε κύκλος 110 εκατ. για να καλυφθούν ενεργειακές αναβαθμίσεις για ευάλωτα νοικοκυριά.

(…) Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο τολμηρές στη χορήγηση στεγαστικών δανείων».

Στη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων: «Μπορούμε να συζητήσουμε πολύ για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας για τη στέγη, αισθάνομαι όμως ότι σας έχει βραχυκυκλώσει πολιτικά ότι μία κεντροδεξιά παράταξη έχει ασχοληθεί με τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Ό,τι παρουσιάσαμε, το νομοθετήσαμε».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης και για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», είπε ότι έχουν εγκριθεί 9.826 φάκελοι ύψους 1 δισ. ευρώ. «Πράγματι είναι ένα πρόγραμμα πολύ θετικό διότι κάποιος παίρνει επιδοτούμενο δάνειο και πληρώνει μια μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη αν νοίκιαζε το συγκεκριμένο σπίτι. Είναι ένα ακριβό πρόγραμμα αυτό. Έχουμε φτάσει στα όρια των πόρων που έχουμε διαθέσιμους», ανέφερε.

«Ήδη σήμερα υπάρχει στήριξη ενοικίου για πολλές κατηγορίες. 46.000 φοιτητές παίρνουν στεγαστικό επίδομα», σημείωσε σχετικά ενώ είπε πως μέσω ΣΔΙΤ «προχωράμε στην κατασκευή 5 σύγχρονων εστιών όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται 8.000 φοιτητές».

«Υπάρχει σήμερα επίδομα ενοικίου 210 ευρώ μηνιαίως σε 240 οικογένειες», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά και σε πολίτικές για τους αστέγους.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις