Breaking news

Γεωργιάδης: Αυτή την εβδομάδα η προκήρυξη για προσλήψεις 6.000 γιατρών και 4.000 νοσηλευτών
A

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να βγει στον «αέρα» η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις στο ΕΣΥ, 6.000 ιατρών και 4.000 νοσηλευτών, κάνοντάς το «το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων στο ΕΣΥ από την ίδρυσή του». Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Η συγκεκριμένη είδηση έρχεται μετά το ζήτημα της διακοπής ή μη των χειρουργείων στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, για το οποίο ο υπουργός επισήμανε ότι δόθηκε λύση αμέσως, ενώ περιέγραψε ποια είναι η κατάσταση με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία.

«Βγαίνουν την Πέμπτη οι γιατροί οκτώ το βράδυ και ανακοινώνουν ότι από Δευτέρα θα σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία. Εγώ το μαθαίνω ευρισκόμενος στον αέρα, στην εκπομπή  του κ. Χατζηνικολάου. Δήλωσα αμέσως, αποκλείεται να συμβεί αυτό, αύριο θα λύσω αυτό το θέμα. Και την άλλη μέρα λύθηκε το θέμα της μετακίνησης των αναισθησιολόγων, που είναι γνωστό.

Άρχισε μετά μια νέα γκρίνια, αυτή η λύση που βρήκε ο Γεωργιάδης είναι εμβαλωματική. Υπάρχει τρόπος να γίνει πρόσληψη αυτόματα σε τρεις ώρες;» ανέφερε αρχικά, ενώ ερωτηθείς γιατί δόθηκε λύση αφού είχαν βγει πρώτα οι γιατροί να πουν «σταματάμε τα χειρουργεία» απάντησε «Κακώς βγήκαν. Διότι η κατάσταση με το έλλειμμα αναισθησιολόγων στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού δεν είναι από τις χειρότερες στην Ελλάδα. Είναι σχετικά καλή μπορώ να σας πω. Αν με την ίδια λογική όλες οι κλινικές του ΕΣΥ σταματούσαν να δουλεύουν, δεν θα είχαμε κανένα νοσοκομείο».

Μάλιστα, τόνισε πως το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού έχει στο οργανόγραμμά του έντεκα θέσεις αναισθησιολόγων και αυτή τη στιγμή υπηρετούν οκτώ, ενώ το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης έχει 29 θέσεις αναισθησιολόγων και υπηρετούν οκτώ.

Σε συνάρτηση με τις ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ο υπουργός ερωτήθηκε πώς θα μπορέσουν πρακτικά να γίνουν τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που εξήγγειλε ο κ. Γεωργιάδης, διευκρίνισε τα εξής. «Εμείς θα δώσουμε το δικαίωμα στις κλινικές του ΕΣΥ, υπό κάποιους όρους και προϋποθέσεις, εάν κρίνουν ότι μπορούν και θέλουν, να οργανώσουν τα απογευματινά χειρουργεία επ’ αμοιβή και μετά θα έρθουμε και θα αγοράσουμε και εμείς, όχι μόνο εμείς, θα αγοράσει ο κόσμος που θα πηγαίνει να τα χρησιμοποιεί, αλλά θα αγοράσουμε κι εμείς 50.000 χειρουργεία για να τα παράσχουμε δωρεάν σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη αναμονή ώστε να καθαρίσουμε τη λίστα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης με την σημείωση ότι ο βασικός όρος για να μπορεί μια κλινική του ΕΣΥ να έχει απογευματινά χειρουργεία, είναι η παραγωγή του σε χειρουργεία το πρωί να παραμένει στον μέσο όρο της προηγούμενης χρονιάς.

Στην Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων που είναι ήδη στον αέρα από την 1η Φεβρουαρίου θα παρακολουθείται η εξέλιξη των χειρουργείων και πρόκειται να εμπλουτιστεί, όπως είπε ο υπουργός. «Θα την εμπλουτίσουμε την ενιαία λίστα γιατί η εντολή που έχω δώσει είναι στον αέρα να έχουμε όχι απλώς γενικά πόσα είναι τα εν αναμονή χειρουργεία στη χώρα, όπως είναι τώρα, αλλά να τα κάνουμε δημόσια γνωστά ανά κλινική, ανά νοσοκομείο. Να βλέπεις και την εξέλιξη στην κλινική που εσύ περιμένεις να χειρουργηθείς και αν βλέπεις να προηγούνται άλλοι, να σου παίρνουν τη σειρά, να μπορείς να ρωτάς για ποιο λόγο συνέχεια μένω πίσω».

Οι ασθενείς θα μπορούν να απευθύνονται στη διοίκηση του νοσοκομείου για να διαμαρτυρηθούν αν βλέπουν ότι «μένουν πίσω» στη σειρά, ωστόσο σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, εκεί μεσολαβεί η ιατρική απόφαση καθώς ενδέχεται για παράδειγμα η υγεία ενός ασθενούς να έχει επιβαρυνθεί και άρα να πρόκειται για επείγον πλέον χειρουργείο. «Δεν μπορεί να πει ο Υπουργός, αμφισβητώ την ιατρική σου κρίση, αλλά κοιτάξτε τι δύναμη μας δίνει η ενιαία λίστα χειρουργείων… Εάν σε μια κλινική αυτό γίνεται εκ συστήματος, τότε μπορεί και η διοίκηση του νοσοκομείου και ο ασθενής να πουν στους γιατρούς αυτής της χειρουργικής ομάδας, γιατί ρε παιδιά ξαφνικά όλα σας τα περιστατικά είναι επείγοντα, τι συμβαίνει σε αυτή την κλινική;» προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης ενώ επισήμανε πως στα συμβόλαια για τους νέους διοικητές, «ένας από τους στόχους που πρέπει να εφαρμόζουν, αλλιώς χάνουν τη θέση τους, είναι να μην δημιουργούνται μεγάλες αναμονές στα χειρουργεία τους. Άρα λοιπόν, αν εγώ βλέπω ως υπουργός ότι στο τάδε νοσοκομεία οι αναμονές είναι 6 μήνες, ενώ στο διπλανό νοσοκομείο στην ίδια πόλη είναι τρεις, αυτός είναι λόγος για να τον αποπέμψω από τη διοίκηση».

Ως προς το πώς θα προχωρήσουν τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία και ποια θα προκριθούν, ο υπουργός ανέφερε ποιος είναι ο σχεδιασμός. «Με τα δωρεάν χειρουργεία είναι πολύ απλό τι θα κάνουμε. Αφού στηθούν τα απογευματινά χειρουργεία μέσα στον Μάρτιο θα πάμε και θα πούμε στα νοσοκομεία που έχουν στήσει απογευματινά χειρουργεία, πόσο κοστίζει μια χοληδεκτομή, 600 ευρώ, πόσο κοστίζει ένας καταρράκτης, 500 ευρώ, πόσο κοστίζει μια αρθροπλαστική και ούτω καθεξής. Πήγαινε τώρα στη λίστα που έχεις εσύ στο νοσοκομείο σου και στα γύρω νοσοκομεία και κάλεσε τώρα από την ενιαία λίστα χειρουργείου αυτόν που περιμένει περισσότερο καιρό με ένα mail, με ένα τηλέφωνο και πες του εσύ που περιμένεις τώρα τρία χρόνια, ένα χρόνο, ενάμιση χρόνο, έξι μήνες, έλα εδώ στην κλινική Α του Ευαγγελισμού, λέω ένα παράδειγμα, την άλλη Δευτέρα το απόγευμα να σε χειρουργήσουμε, δεν θα πληρώσεις τίποτα. Η επιλογή θα γίνει με βάση τον χρόνο αναμονής. (…) Θα πάμε στη λίστα ανάποδα στο χρόνο και θα ειδοποιούνται απευθείας οι ασθενείς. Αυτό είναι το εργαλείο της ενιαίας λίστας χειρουργείου που φτιάξαμε».

Επιπλέον, ανέφερε, ο ασθενής στα απογευματινά χειρουργεία θα πληρώνει τη συμμετοχή που προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ, το 30% δηλαδή της αμοιβής. Οι γιατροί θα πληρώνονται το 100% της αμοιβής, που δημιουργείται από το 30% της συμμετοχής του ασθενούς δηλαδή και το 70% που δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Το 100% αυτό, θα το μοιράζονται γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, όσοι συμμετέχουν στο χειρουργείο.

ΑΣΕΠ 5Κ/2023: Από σήμερα οι αιτήσεις για 775 μόνιμες προσλήψεις 

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου και ώρα 8:00 το πρωί, να υποβάλλονται εκ νέου οι αιτήσεις στην προκήρυξη 5Κ/2023 του ΑΣΕΠ για την πλήρωση 775 θέσεων μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι οι αιτήσεις στην 5Κ είχαν ξεκινήσει τον Ιανουάριο, ωστόσο διακόπηκαν ξαφνικά, λόγω προβλημάτων υπερφόρτωσης που αντιμετώπιζε η ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. 

Η νέα προθεσμία που δόθηκε από το ΑΣΕΠ, ξεκινάει σήμερα Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου και λήγει την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Στην προκήρυξη 5Κ/2023 του ΑΣΕΠ μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή αποκλειστικά απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), απόφοιτοι δηλαδή λυκείου, γυμνασίου αλλά και δημοτικού σχολείου (για όσους έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980).

Υπενθυμίζουμε η προκήρυξη 5Κ/2023 προβλέπει και:

Οι ειδικότητες 

Οι ειδικότητες που ζητούνται στην 5Κ/2023 προκήρυξη του ΑΣΕΠ είναι οι εξής:

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 

 1. ΔΕ Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών εργαστηρίων 
 2. ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών 
 3. ΔΕ Βοηθών Φαρμακείου
 4. ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού
 5. ΔΕ Κλιβανιστών Απολυμαντών Αποστειρωτών
 6. ΔΕ Οδηγών
 7. ΔΕ Πληροφορικής 
 8. ΔΕ Πληροφορικής ΕΙΔ. ΔΕ Προσωπικού Η/Υ
 9. ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων
 10. ΔΕ Προσωπικού Εστίασης ΕΙΔ. ΔΕ Μαγείρων 
 11. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Δομικών Έργων 
 12. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Ηλεκτρολόγων
 13. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Ηλεκτροτεχνιτών
 14. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Θερμαστών
 15. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Μηχανολόγων**(ΙΔΟΧ)
 16. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Μηχανοτεχνιτών Συντηρητών Μηχανών Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ)
 17. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Ξυλουργών 
 18. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Τεχνικών Ιατρικών Αερίων
 19. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Τεχνιτών Αλουμινίου
 20. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Υδραυλικών 
 21. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Ψυκτικών
 22. ΔΕ Τεχνικού Ιατρικών Οργάνων 
 23. ΔΕ Τηλεφωνητών
 24. ΔΕ Χειριστών Εμφανιστών Ακτινολογικών Εργαστηρίων 

Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης

 1. ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΙΔ. ΥΕ Βοηθών Θαλάμου
 2. ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΙΔ. ΥΕ Μεταφορέων Ασθενών 
 3. ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΙΔ. ΥΕ Τραυματιοφόρεων
 4. ΥΕ Επιμελητών Κλητήρων
 5. ΥΕ Εργατών Γενικών Καθηκόντων 
 6. ΥΕ Προσωπικού Εστίασης ΕΙΔ. ΥΕ Τραπεζοκόμων
 7. ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων ΕΙΔ. ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας Μονάδων Υγείας.

Δείτε αναλυτικά την προκήρυξη ΕΔΩ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις