Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευθούν οι προσκλήσεις πρόσληψης περίπου 4.600 γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ. Αυτό διαμήνυσε σήμερα, Κυριακή, ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις ΓεωργιάδηςΥπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα, θα δημοσιευόταν η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις στο 6.000 ιατρών και 4.000 νοσηλευτών στο ΕΣΥ ωστόσο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η συγκεκριμένη προκήρυξη είναι άφαντη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, με αφορμή τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, που παίρνουν ελάχιστα χρήματα, βάσει στοιχείων, σε σχέση με τις ατελείωτες ώρες που εργάζονται, αποκάλυψε ότι: «Την επόμενη εβδομάδα, το πολύ μέχρι την Τετάρτη, θα έχουν υπογραφεί οι προσκλήσεις πρόσληψης για περίπου 1.600 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές, που θα κατανεμηθούν ανά την επικράτεια».

Επίσης, τόνισε ότι, αύριο, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθούν επίσημες ανακοινώσεις για τα απογευματινά, επί πληρωμή χειρουργεία, με τα οποία, όσοι πολίτες περιμένουν στις ατελείωτες ουρές, με αναμονή πάνω από ένα χρόνο, θα βάλουν το χέρι «στην τσέπη» για τη δημόσια «δωρεάν» υγεία, που υποτίθεται ότι πληρώνουν μέσω των φόρων, ενώ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποβαθμίζει περαιτέρω το ΕΣΥ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής, στοιχεία, το κόστος για τα βραδινά χειρουργεία, θα είναι έως 30.000 ευρώ, με τους πολίτες, που μέχρι τώρα, πραγματοποιούσαν δωρεάν επεμβάσεις, να καλούνται να πληρώνουν το 30% του κόστους αυτού.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι: «Αύριο, στις 10: 30 το πρωί, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, όπου θα αναλυθούν οι προϋποθέσεις και το πλαίσιο της λειτουργείας των απογευματινών χειρουργείων»Πάντως, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία, είναι σε αναμονή για προγραμματισμένα χειρουργεία, 102.000 πολίτες. Από αυτούς, 45.000 είναι σε αναμονή για 45.000.  Για 13 μήνες, περιμένουν 55.000, ενώ για πάνω από ένα χρόνο, 2.000 άνθρωποι. 

Απαντώντας στην ερώτηση εάν θα εξαφανιστεί το φαινόμενο της «υπόγειας» διαλογής χειρουργείων από τους υπεύθυνους γιατρούς, με κάποιους ασθενείς να κάνουν πιο γρήγορα χειρουργείο, λόγω φακελακίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι: «Η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση, που έχουμε ήδη ξεκινήσει και είναι σε φάση υλοποίησης, είναι η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Για πρώτη φορά έχουμε καταγράψει όλες τις αναμονές όλων των χειρουργείων, με ονοματεπώνυμο και ΑΜΚΑ, σε όλες τις κλινικές της χώρας. Τις έχουμε βάλει σε μία πλατφόρμα, που προς το παρόν, δεν είναι δημοσίως προσβάσιμη, γιατί ακόμα τη φτιάχνουμε», ενώ διαβεβαίωσε πως περίπου σε δύο μήνες θα είναι πλήρως προσβάσιμη στους πολίτες και μέσω αυτής θα μπορούν να έχουν εικόνα για κάθε κλινική ξεχωριστά και τον μέσο χρόνο αναμονής για χειρουργείο.

«Μέσω της πλατφόρμας, μπορεί να δει ένας πολίτης ότι αν πας να κάνεις αίτημα να σε χειρουργήσουν πχ στην πρώτη κλινική του Ευαγγελισμού, εκεί έχεις μία μέση αναμονή τριών μηνών, εάν πας στη δεύτερη, έχεις μία αναμονή επτά μηνών, εάν πάς στην τρίτη, έχεις μία αναμονή εννέα μηνών. Επίσης, θα μπορεί κανείς να δει ποιες κλινικές πάνε πάντα πίσω και ποιες πάντα μπροστά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν μπορώ εγώ να παρέμβω σε μία απόφαση ενός γιατρού, που θα πει ότι επείγει να προηγηθεί ένας ασθενής, αλλά αν βλέπουμε ότι αυτό γίνεται σε μία κλινική σταθερά, τότε εγείρει ερωτήματα. Όπως επίσης, ήδη έχω δώσει εντολή και φτιάχνουμε πλατφόρμα για το άλλο φαινόμενο, ότι πάει ένας σε μία κλινική και ένας γιατρός κάνει 40 και ένας άλλος 40, ενώ τα υλικά του ενός κοστίζουν παραπάνω από έναν άλλο» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει της επιφυλάξεις των γιατρών για τη λειτουργεία των απογευματινών χειρουργείων λόγω ελλείψεων πρωτίστως σε προσωπικό, ο υπουργός Υγείας είπε ότι: «ελλείψεις είναι υπαρκτές, αλλά όχι οριζόντιες», προσθέτοντας: «Κατά συνέπεια, τα απογευματινά χειρουργεία θα αρχίσουν τη λειτουργία τους εκεί που υπάρχει η δυνατότητα». Σε ό,τι αφορά στις αμοιβές των γιατρών στο Δημόσιο, ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι: «Μπορεί να είναι χαμηλές σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό», αλλά επεσήμανε ότι: «Από την αρχή του χρόνου δόθηκαν αυξήσεις 20% στις αμοιβές για τις εφημερίες τους». Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι γιατροί πληρώνονται για νυκτερινή εφημερία με 6 ευρώ την ώρα.

ΑΣΕΠ 5Κ/2023: Ενεργές οι αιτήσεις για 775 μόνιμες προσλήψεις 

Υπενθυμίζεται πως από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου και ώρα 8:00 το πρωί,  υποβάλλονται εκ νέου οι αιτήσεις στην προκήρυξη 5Κ/2023 του ΑΣΕΠ για την πλήρωση 775 θέσεων μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι οι αιτήσεις στην 5Κ είχαν ξεκινήσει τον Ιανουάριο, ωστόσο διακόπηκαν ξαφνικά, λόγω προβλημάτων υπερφόρτωσης που αντιμετώπιζε η ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. 

Η νέα προθεσμία που δόθηκε από το ΑΣΕΠ, ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου και λήγει την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Στην προκήρυξη 5Κ/2023 του ΑΣΕΠ μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή αποκλειστικά απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), απόφοιτοι δηλαδή λυκείου, γυμνασίου αλλά και δημοτικού σχολείου (για όσους έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980).

Υπενθυμίζουμε η προκήρυξη 5Κ/2023 προβλέπει και:

Οι ειδικότητες 

Οι ειδικότητες που ζητούνται στην 5Κ/2023 προκήρυξη του ΑΣΕΠ είναι οι εξής:

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 

 1. ΔΕ Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών εργαστηρίων 
 2. ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών 
 3. ΔΕ Βοηθών Φαρμακείου
 4. ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού
 5. ΔΕ Κλιβανιστών Απολυμαντών Αποστειρωτών
 6. ΔΕ Οδηγών
 7. ΔΕ Πληροφορικής 
 8. ΔΕ Πληροφορικής ΕΙΔ. ΔΕ Προσωπικού Η/Υ
 9. ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων
 10. ΔΕ Προσωπικού Εστίασης ΕΙΔ. ΔΕ Μαγείρων 
 11. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Δομικών Έργων 
 12. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Ηλεκτρολόγων
 13. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Ηλεκτροτεχνιτών
 14. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Θερμαστών
 15. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Μηχανολόγων**(ΙΔΟΧ)
 16. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Μηχανοτεχνιτών Συντηρητών Μηχανών Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ)
 17. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Ξυλουργών 
 18. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Τεχνικών Ιατρικών Αερίων
 19. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Τεχνιτών Αλουμινίου
 20. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Υδραυλικών 
 21. ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Ψυκτικών
 22. ΔΕ Τεχνικού Ιατρικών Οργάνων 
 23. ΔΕ Τηλεφωνητών
 24. ΔΕ Χειριστών Εμφανιστών Ακτινολογικών Εργαστηρίων 

Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης

 1. ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΙΔ. ΥΕ Βοηθών Θαλάμου
 2. ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΙΔ. ΥΕ Μεταφορέων Ασθενών 
 3. ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΙΔ. ΥΕ Τραυματιοφόρεων
 4. ΥΕ Επιμελητών Κλητήρων
 5. ΥΕ Εργατών Γενικών Καθηκόντων 
 6. ΥΕ Προσωπικού Εστίασης ΕΙΔ. ΥΕ Τραπεζοκόμων
 7. ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων ΕΙΔ. ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας Μονάδων Υγείας.

Δείτε αναλυτικά την προκήρυξη ΕΔΩ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις