Breaking news

γέννα
A

Τον τρόπο πληρωμής του επιδόματος γέννησης, που αυξάνεται από 400 ευρώ έως 1.500 ευρώ, ρύθμιση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ψηφίζεται στη Βουλή, προσδιόρισε σήμερα, Δευτέρα, η αρμόδια υπουργός, κα Σοφία Ζαχαράκη.

Ειδικότερα, μιλώντας στον Σκαϊ, η κα Σοφία Ζαχαράκη, το επίδομα γέννησης θα πληρωθεί σε δύο δόσεις. «Στον πρώτο μήνα μετά την υποβολή της αίτησης, παίρνουν (σ.σ. δικαιούχοι) την πρώτη δόση και μετά από πέντε μήνες τη δεύτερη δόση» είπε.

«Όσοι γονείς έχουν κάνει την αίτηση το ’23 ή τους πρώτους μήνες του ’24 δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι επιπλέον» τόνισε«Μιλάμε για μια άμεση ενίσχυση για τα πρώτα έξοδα και την αντιμετώπιση της ακριβείας και όχι για μια παρέμβαση για το δημογραφικό. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης  για το δημογραφικό θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό το Μάιο» διαμήνυσε. 

Σημειώνεται ότι το επίδομα αυξάνεται μόνιμα και αναδρομικά για τις γεννήσεις που έγιναν από 1η Ιανουαρίου 2023, αναλόγως του αριθμού των τέκνων. Συγκεκριμένα, αυξάνεται κατά 400 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, ενώ κλιμακώνεται για κάθε επόμενο τέκνο και φθάνοντας το επιπλέον ποσό των 1.500 ευρώ για δικαιούχους με τέσσερα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα πριν τη γέννηση. Όπως προκύπτει, το επίδομα αυξάνεται στα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί και κλιμακώνεται έως τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο.

Τα νέα ποσά 

Πιο συγκεκριμένα το επίδομα γέννησης αυξάνεται κλιμακωτά ως εξής:

  • Για το πρώτο παιδί από τα 2.000 ευρώ αυξάνεται στα 2.400 ευρώ
  • Για το δεύτερο παιδί από τα 2.000 ευρώ αυξάνεται στα 2.700 ευρώ
  • Για το τρίτο παιδί από τα 2.000 ευρώ αυξάνεται στα 3.000 ευρώ
  • Για το τέταρτο παιδί από τα 2.000 ευρώ αυξάνεται στα 3.500 ευρώ

Πού υποβάλλεται η αίτηση 

Η αίτηση υποβάλλεται:

  • στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
  • στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων (θα είναι διαθέσιμο σε μεταγενέστερο χρόνο).

Τι ανέφερε για τα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής 

Παράλληλα, η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε στα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής. Ειδικότερα, για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», δικαιούχοι του οποίου είναι νέοι μέχρι 39 ετών, ανακοίνωσε ότι μέχρι και σήμερα, υπάρχουν 4.271 εκταμιεύσεις, ύψους  412.810.735,66 ευρώ και  4.947 συμβάσεις, ύψους  478.403.068,74 ευρώ, ενώ διαμήνυσε ότι: «9. 820 ζευγάρια άρα πάνω από 20.000 δικαιούχοι θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι».

Σχετικά με τα προγράμματα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και «Εξοικονομώ- Ανακαινίζω», σημείωσε ότι θα συμβάλλουν ώστε να μπουν στην αγορά  περισσότερα ακίνητα και η προσφορά να εξισορροπήσει τις τιμές των ενοικίων. 

Ανακοίνωσε τέλος ότι ετοιμάζεται κοινή υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής, ενώ είναι σε εξέλιξη η καταγραφή πανελλαδικά όλων των ακινήτων που διαθέτει το δημόσιο και οι Δήμοι. 

Ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος για τη στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων όταν καλούνται να υπηρετήσουν σε περιοχές εκτός του τόπου κατοικίας τους. 

Τι είπε για το νέο επεισόδιο βίας σε βάρος 15χρονου στη Λάρισα

Αναφορικά με το νέο επεισόδιο βίας σε βάρος 15χρονου στη Λάρισα, που σημειώθηκε το Σάββατο, τόνισε ότι: «Το συνολικό σχέδιο και η στρατηγική για τη βία των ανηλίκων εκπονείται από ειδική επιστημονική επιτροπή και θα παραδοθεί τον Οκτώβριο του ’24 στον πρωθυπουργό».

«Ήδη στο επίπεδο της σχολικής κοινότητας υπάρχει μια μεγάλη παρέμβαση με τους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς ενώ αναμένεται και αυστηροποίηση του πλαισίου όταν ο εκφοβισμός συμβαίνει εντός του σχολείου» σημείωσε.

Η κα Ζαχαράκη συμπλήρωσε ότι: «Συνάμα μπαίνει σε εφαρμογή η ευρωπαϊκή οδηγία για την ψηφιακή διάστασης της βίας… Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ξεκινάει άμεσα σε συνεργασία με τους Δήμους μαθήματα συμβουλευτικής γονέων»

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις