Breaking news

INTIME
A

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο ο αρμόδιος υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης βάζει «ταφόπλακα» στη δημόσια, δωρεάν υγεία, κατατέθηκε χθες, Πέμπτη, στη Βουλή. 

Στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι ιατροί του ΕΣΥ μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο, ενώ προσδιορίζεται ότι το εισόδημα των γιατρών αυτών από τα απογευματινά χειρουργεία, που θα πληρώνουν οι πολίτες, θα θεωρείται ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου. 

Ειδικότερα, στο εν λόγω νομοσχέδιο ορίζεται πως: «Οι ιατροί του ΕΣΥ που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας. Οι ως άνω ιατρικές υπηρεσίες δεν παρέχονται με σχέση μισθωτής εργασίας».

Παράλληλα σημειώνεται ότι: «Τα εισοδήματα των ιατρών του ΕΣΥ από την απογευματινή εργασία των παρ. 1 και 10 του άρθρου 9 του νόμου αυτού, καθώς και τα εισοδήματα των πανεπιστημιακών ιατρών από την απογευματινή εργασία των παρ. 1, 4 και 10 του ίδιου άρθρου, όπως επίσης και η ειδική αμοιβή της παρ. 6 του παρόντος άρθρου για την παροχή κλινικού και εργαστηριακού έργου από πανεπιστημιακούς ιατρούς, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή των Α.Ε.Ι., θεωρούνται ότι προέρχονται από άσκηση ιδιωτικού έργου και φορολογούνται σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167).»

Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο αφορά τα εξής:

  • «εξορθολογισμός και συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης,
  • επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας ιδίως του ΕΟΔΥ,
  • ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και τη συνέχιση επιτήρησης της μετάδοσης του κορονοϊού,
  • προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας
  • υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη ψυχικών και αναπτυξιακών προβλημάτων παιδιών που ανακύπτουν κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωσή τους
  • επέκταση της πρόσβασης σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες 45-74 ετών.
  • υλοποίηση των δράσεων πρόληψης με δωρεάν εξετάσεις του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.
  • λειτουργικός εκσυγχρονισμός του Συστήματος Δημόσιας Υγείας
  • διενέργεια εμβολιασμών κατά του κορονοϊού σε φαρμακεία 
  • επικαιροποίηση του πλαισίου της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με σκοπό την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών
  • διαγραφή των μη εισπραχθέντων προστίμων ανεμβολίαστων κατά του κορονοϊού».

Διαβάστε αναλυτικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, πατώντας εδώ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις