Την ξεκάθαρη στήριξή του στην άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανοίγοντας εκ νέου τη συζήτηση για ένα ζήτημα που αφορά την οργάνωση και αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είναι «φανατικά υπέρμαχος της άρσης μονιμότητας» και χαρακτήρισε την αλλαγή αυτή ως αναγκαιότητα για την κοινωνία και την οικονομία.
«Ως άνθρωπος που έχω εργαστεί 40 χρόνια στη ζωή μου – και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα – έχω πλήρη συνείδηση ότι το Δημόσιο πρέπει να υπάρχει για να υπηρετεί τους ανθρώπους εκεί έξω, τους πολίτες στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας, σημείωσε πως «όπως λοιπόν όλοι αξιολογούμαστε, όταν είμαστε στον ιδιωτικό τομέα και δουλεύουμε και γινόμαστε καλύτεροι και κοιτάμε να βελτιώνουμε την παραγωγή μας και τα αποτελέσματα της δουλειάς μας, το ίδιο πρέπει να γίνεται και στον δημόσιο».
Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να επικρατήσει μια λογική παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα, όμοια με αυτή του ιδιωτικού. «Η λογική που πρέπει να υποστηρίξουμε είναι ότι όπως δουλεύει ο ιδιωτικός τομέας – όσο πιο παραγωγικά και πιο ανταγωνιστικά γίνεται – το ίδιο πρέπει να γίνεται και στο Δημόσιο. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, για όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της», ανέφερε.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος και οι ταχύτερες διαδικασίες
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη. Όπως υπογράμμισε, όλες οι διαδικασίες θα γίνονται πλέον πιο σύντομα, καθώς «μέσα σε 90 ημέρες από την ώρα που θα ολοκληρώνεται ο κύκλος των αιτημάτων για επενδύσεις, θα πρέπει να βγαίνουν τα αποτελέσματα».
Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας με έμφαση στη βιομηχανία, τις νέες τεχνολογίες και τις παραγωγικές επενδύσεις. «Ζούμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί ουσιαστικά στην οικονομία μας. Έχουμε κάνει πράγματα σε αυτό, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε γιατί αυτό είναι το κάλεσμα της εποχής», δήλωσε.
Μείωση ανισοτήτων και στήριξη της περιφέρειας
Ο υπουργός επεσήμανε πως βασική στόχευση του νέου αναπτυξιακού πλαισίου είναι και η μείωση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων, με ειδική πρόνοια για τη στήριξη παραμεθόριων περιοχών και νομών με χαμηλότερο εισόδημα από τον εθνικό μέσο όρο.
«Στηρίζουμε την περιφέρεια για λόγους εθνικής ασφάλειας και πατριωτισμού, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Αν δεν σταματήσουμε τις ροές προς το Λεκανοπέδιο, το κόστος θα αυξηθεί πολύ, ιδίως αυτό της στέγασης», ανέφερε.
Η πρώτη φάση του προγράμματος είναι πιο προσβάσιμη για μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ενώ το φθινόπωρο θα ακολουθήσουν δύο νέα καθεστώτα – εξωστρέφειας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, τα οποία θα αφορούν και μικρές επιχειρήσεις, ακόμα και μεμονωμένους επαγγελματίες.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, ο υπουργός υπογράμμισε πως υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια μέσω του προγράμματος DELFI της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, διευκρινίζοντας ότι εξετάζονται μόνο σχέδια με εξασφαλισμένη οικονομική ρευστότητα, είτε από ίδια κεφάλαια είτε μέσω προέγκρισης δανείου.
Εποπτεία αγοράς και προστασία καταναλωτή
Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στη συγκράτηση του πληθωρισμού, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει πλέον τον χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωζώνη, ενώ παρατηρείται αρνητικός πληθωρισμός στα βασικά είδη διαβίωσης.
Για την περαιτέρω θωράκιση της αγοράς, προανήγγειλε τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, με στόχο την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων στους ελέγχους, αλλά και την ενδυνάμωση της δυνατότητας καταγγελιών από τους πολίτες.
«Ετοιμάζουμε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία θα βοηθάει τον υγιή ανταγωνισμό, θα βοηθά τους καταναλωτές, θα βάζει τα ψηφιακά μέσα ακόμα περισσότερο μέσα στους ελέγχους και στην ψηφιακή ικανότητα των πολιτών να καταγγέλλουν τα προβλήματα στα οποία βρίσκονται», ανέφερε, προσθέτοντας πως η σχετική πρόταση θα τεθεί προς έγκριση στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο.