Το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής πληρωμής των ενοικίων μέσω τραπεζικών συναλλαγών ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια του 3ου Real Estate Conference, που συνδιοργάνωσαν το Capital.gr και το Forbes Greece.
Όπως τόνισε ο υπουργός, το μέτρο εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της αξιοποίησης ψηφιακών τεχνολογιών.
«Θέλουμε να εφαρμόσουμε πρόσθετα ψηφιακά μέσα για την ενίσχυση της διαφάνειας. Η πληρωμή ενοικίων μέσω τραπεζών θα είναι σύντομα υποχρεωτική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια καταγραφής της δημόσιας περιουσίας, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει μεγάλος κρυμμένος πλούτος που μπορούμε να αξιοποιήσουμε». Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε επιτάχυνση των διαδικασιών, με στόχο να «ξεκλειδώσει τεράστιες αξίες» μέσω της ενεργοποίησης αναξιοποίητων κρατικών πόρων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα ακίνητα που ανήκουν σε ανενεργά φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα οποία – όπως είπε – μπορούν να μετατραπούν σε μια νέα δεξαμενή αξιοποιήσιμων ακινήτων.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές είναι ήδη έτοιμο προς κατάθεση. Στο φλέγον θέμα της στέγης, ο κ. Πιερρακάκης στάθηκε στην ανάγκη αύξησης της προσφοράς ακινήτων. Όπως σημείωσε, εξετάζονται παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν την είσοδο περισσότερων ακινήτων στην αγορά. «Χρειάζονται τομές, χρειάζεται να σπάσουν αυγά – και αυτό θα γίνει σύντομα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά το φορολογικό σκέλος, υπενθύμισε τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ που έχουν ήδη εφαρμοστεί και ξεκαθάρισε ότι όλα τα νέα μέτρα θα παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Βασικός στόχος είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης», σημείωσε.
Ο υπουργός παρουσίασε και το πλαίσιο των βασικών πυλώνων που θα λειτουργήσουν ως κινητήρες ανάπτυξης: Κατάργηση εμποδίων εντός της ευρωζώνης, Αρση εσωτερικών περιορισμών στην ελληνική οικονομία, Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, Εφαρμογή στοχευμένων κλαδικών πολιτικών. «Όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα ενταχθούν σε αυτό το σχήμα «3+1» γεννητριών ανάπτυξης», υπογράμμισε. Στο πάνελ του συνεδρίου συμμετείχε και ο CEO της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Σπύρος Δημητρέλης, Διευθυντής του Capital.gr και του Forbes Greece.