Σε διπλωματική κρίση εξελίχθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην ανατολική Λιβύη, καθώς το καθεστώς του Χαλίφα Χαφτάρ απέλασε τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Θάνο Πλεύρη, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, χαρακτηρίζοντάς τους «ανεπιθύμητους».
Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η πλευρά της ανατολικής Λιβύης τόνισε πως η επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, καθώς και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ακυρώθηκε. Η αντιπροσωπεία είχε φτάσει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπενίνα της Βεγγάζης, όπου της ζητήθηκε να αποχωρήσει άμεσα από τη χώρα, χωρίς να δοθούν αναλυτικές εξηγήσεις.
Η ανακοίνωση κατηγορεί τα μέλη της αποστολής για παραβίαση των διπλωματικών εθίμων και των λιβυκών νόμων, σημειώνοντας ότι δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες εισόδου και διαμονής ξένων αξιωματούχων. Τονίζεται ακόμη πως: «Όλοι οι διπλωμάτες και διεθνείς αποστολές οφείλουν να σέβονται τη λιβυκή νομοθεσία και την εθνική κυριαρχία, ενεργώντας με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας».
Πιθανή αντίδραση της Κομισιόν
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αντιδράσει επίσημα, καθώς η αποστολή τελούσε υπό την αιγίδα της Κομισιόν και περιελάμβανε κορυφαίους αξιωματούχους από τρία κράτη-μέλη.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάγκνους Μπρούνερ, συνοδευόταν από τον Έλληνα υπουργό Θάνο Πλεύρη, τον Ιταλό Ματέο Πιαντεντόζι και τον Μαλτέζο Μπάιρον Καμιλλέρι.
Επαφές στην Τρίπολη – Σαφές μήνυμα για το μεταναστευτικό
Πριν το επεισόδιο στη Βεγγάζη, η ευρωπαϊκή αποστολή είχε πραγματοποιήσει συνάντηση στην Τρίπολη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, με ιδιαίτερη έμφαση στην πίεση που δέχεται η Κρήτη από την ανατολική Λιβύη.
Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Η Ε.Ε. είναι εδώ για να στηρίξει τη Λιβύη στην αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Στόχος είναι να αποτραπούν οι αναχωρήσεις προς την Ευρώπη και να διευκολυνθούν οι επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Η Κρήτη, και κατ’ επέκταση η Ελλάδα, δέχεται μεγάλη πίεση από τη μεταναστευτική δραστηριότητα στην ανατολική Λιβύη, και αυτό πρέπει να αλλάξει».
Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις εντάσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ανταγωνιζόμενες πολιτικές αρχές της Λιβύης, με τη στάση της ανατολικής διοίκησης να θέτει ερωτήματα για το μέλλον της συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας και μετανάστευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.