Στη Βουλή μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών με το κακόβουλο λογισμικό Predator, μετά την καταδικαστική απόφαση για τέσσερα πρόσωπα και την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για την ενεργειακή ακρίβεια στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε τους τέσσερις κατηγορούμενους ενόχους χωρίς ελαφρυντικά, επιβάλλοντας συνολική ποινή 126 ετών και 8 μηνών, με ανασταλτικό χαρακτήρα έως την εκδίκαση της έφεσης.
Η παρέμβαση Ανδρουλάκη και το αίτημα για εξεταστική
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε λόγο για: «Ήττα του παρακράτους» και «Νίκη της Δημοκρατίας».
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει αίτημα για σύσταση νέας εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Η απάντηση της κυβέρνησης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, απέρριψε τον χαρακτηρισμό περί «ήττας της ΝΔ».
Όπως δήλωσε: «Να αποφασίσουν στην αντιπολίτευση αν εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη. Εμείς στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία την εμπιστευόμαστε εν συνόλω και δεν σχολιάζουμε τις αποφάσεις της».
Παράλληλα, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει ξεκάθαρα εάν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη.
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς, απάντησε ότι η Δημοκρατική Παράταξη:
-
Δεν δέχεται μαθήματα δικαιοσύνης
-
Κατηγορεί την κυβέρνηση για παραβίαση του κράτους δικαίου
-
Επικαλείται μη εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ
ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, υποστήριξε ότι:
-
Υπήρξε «οργανωμένο σχέδιο υποκλοπών»
-
Ο πρωθυπουργός έχει «προσωπική ευθύνη»
-
Η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές
ΚΚΕ
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι στο στόχαστρο πρέπει να μπει το θεσμικό πλαίσιο που, όπως σημειώνει, επιτρέπει παρακολουθήσεις «με τη βούλα του κράτους δικαίου της ΕΕ».
Νέα Αριστερά
Ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε ότι θα επιδιώξει συντονισμό των κομμάτων της προοδευτικής και αριστερής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «η συγκάλυψη δεν θα περάσει».
Η παρέμβαση Τσίπρα και το εξώδικο
Στην υπόθεση παρενέβη και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι από το κατηγορητήριο απουσιάζουν «ο ηθικός και ο εκτελεστικός αυτουργός».
Κατονόμασε μάλιστα:
-
Τον πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης
-
Τον Γρηγόρης Δημητριάδης
Λίγο αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε μέσω ανάρτησης ότι δέχθηκε εξώδικο από τον κ. Δημητριάδη για τη δήλωσή του.
Η υπόθεση των υποκλοπών με το λογισμικό Predator επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για:
-
Το κράτος δικαίου
-
Τη λειτουργία των θεσμών
-
Την πολιτική ευθύνη
Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί στη Βουλή, με το ζήτημα να αποκτά εκ νέου κεντρική θέση στην πολιτική ατζέντα.