Breaking news

ΥΠΑΑΤ για αφθώδη πυρετό στη Λέσβο: Σχέδιο για ελεγχόμενη διακίνηση τυριών και ενίσχυση με 10 κτηνιάτρους
A

Με αφορμή την έντονη ανησυχία που έχει προκαλέσει στη Λέσβο η εξάπλωση του αφθώδους πυρετού, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπάθησε, μέσω έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Αθήνα, να στείλει μήνυμα ψυχραιμίας, αυστηρής εφαρμογής των μέτρων και συνέχισης της στήριξης των πληγέντων.

Η σύσκεψη, που έγινε μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Μαργαρίτη Σχοινά, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων, τυροκόμων, παραγωγών και τοπικών φορέων και είχε ως αντικείμενο τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο, καθώς και τις οικονομικές επιπτώσεις που ήδη έχουν εμφανιστεί λόγω των περιορισμών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, προετοιμάζεται σχέδιο για μερική άρση της απαγόρευσης διακίνησης τυριών από τη Λέσβο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας, ώστε να στηριχθεί η τοπική παραγωγή χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο έλεγχος της νόσου.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η άμεση αποστολή 10 κτηνιάτρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο νησί για ενίσχυση της κλινικής επιτήρησης, καθώς και η δημιουργία ομάδας διαχείρισης κρίσης για τον συντονισμό των παρεμβάσεων.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν επίσης η πορεία της νόσου, μέτρα στήριξης ύψους 8 εκατ. ευρώ προς τα τυροκομεία και νομοθετικές παρεμβάσεις για ταχύτερες αποζημιώσεις, προσλήψεις και μετακινήσεις προσωπικού, καθώς και επιτάχυνση των διαδικασιών προμηθειών.

Κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο, ο νέος υπουργός Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Καλησπέρα. Αντιλαμβάνομαι τα θέματα και την αγωνία και τη συμμερίζομαι. Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση, θα ενημερωθείτε αναλυτικά, θα σας τα πουν και οι συμμετέχοντες».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μακάριος Λαζαρίδης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρος Πρωτοψάλτης, βουλευτές Λέσβου, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, δήμαρχοι της περιοχής και η γενική διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, μαζί με στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών.

«Περίπου 250 τόνοι προϊόντων πετιούνται καθημερινά»

Λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης σύσκεψης σημειώθηκε μικρή ένταση έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το πόσα άτομα θα συμμετάσχουν. Ανάμεσα σε όσους αντέδρασαν ήταν και ο βουλευτής Παρασκευαΐδης, καθώς και κτηνοτρόφοι. Τελικά όλοι έγιναν δεκτοί.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έξω από το υπουργείο είχε συγκεντρωθεί κόσμος μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Σωματείων, εκφράζοντας την ανησυχία των παραγωγών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, Γιάννης Φράγκος, έκανε λόγο για μια «μεγάλη δοκιμασία» που απειλεί να αφανίσει την οικονομία του νησιού, ζητώντας από την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η καταστροφή.

«Πρέπει η Κυβέρνηση να σκύψει χθες πάνω από το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η αργοπορία στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού είναι αδικαιολόγητη. Σύμφωνα με τον κ. Φράγκο, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς περίπου 250 τόνοι προϊόντων πετιούνται καθημερινά, δημιουργώντας παράλληλα σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης για το περιβάλλον. Κύριο αίτημα της ομοσπονδίας είναι η άμεση λήψη αποφάσεων για την αποζημίωση των αμνοεριφίων και του συνολικού ζωικού κεφαλαίου που πλήττεται από την κρίση.

«Ήρθαμε εδώ και περιμένουμε να βρεθεί άμεσα, σήμερα, μια λύση από το Υπουργείο, διότι αυτή τη στιγμή το νησί κυριολεκτικά είναι με τη θηλιά στο λαιμό. Η οικονομία του τινάζεται στον αέρα. Η ασθένεια του αφθώδους πυρετού που έχει προσβάλλει τα ζώα μας έχει εγκλωβίσει κυριολεκτικά οικονομικά και σήμερα οπωσδήποτε πρέπει να βρούμε λύση πριν φύγουμε πίσω» δήλωσε ο Θεμιστοκλής Καμμένος, κτηνοτρόφος -  αυτοδιοικητικός, και μέλος της αντιπροσωπείας.

Λύση, όπως εξηγεί, είναι «να φύγουν τα προϊόντα κανονικά έξω. Το τυρί, το κρέας που παράγουμε. Από τη στιγμή που ο αφθώδης πυρετός είναι καθαρά ζωονόσος και δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, η δική μας η περιέργεια και η δική μας η απορία είναι γιατί δεν μπορούμε να διαθέσουμε στην αγορά τα προϊόντα. Μέτρα βιοασφάλειας παίρνουμε εμείς σαν παραγωγοί. Μέτρα παίρνονται στο λιμάνι. Δεν υπάρχει πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός από τα φορτηγά, όπως μας λένε, ή από τα ψυγεία. Και από τη στιγμή που μετακινούνται συνεχώς αυτοκίνητα και άλλου είδους εμπορεύματα με νταλίκες και με φορτηγά, πώς γίνεται από τα δικά μας δηλαδή τα προϊόντα να μεταδοθεί;».

Συνεχίζουν οι αγροκτηνοτρόφοι τον αποκλεισμό λιμανιών

Το κλίμα στη Λέσβο παραμένει τεταμένο. Για τέταρτη ημέρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε αποκλεισμό του επιβατικού λιμανιού, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης απέκλεισαν και το εμπορικό λιμάνι, εμποδίζοντας την αποβίβαση φορτηγών.

Υπενθυμίζεται ότι στη Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαμαρτυρία με πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, ενώ καταστήματα και επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά σε ένδειξη συμπαράστασης.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις