Breaking news

Βιολογικές ελιές
A

Βιολογικές, βραβευμένες, χωρίς παστερίωση και χημικά πρόσθετα ελληνικές ελιές Καλαμών και ελαιόλαδο, από τα ριζά του Ταΰγετου, «φοιτούν» τα τελευταία χρόνια σε φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Για τις Σπαρτιάτικες βιολογικές ελιές είναι μάλιστα η πρώτη φορά που δίνουν τις «δικές τους εξετάσεις» συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα αμερικανικών πανεπιστημίων όχι ως απλό ή βιο- λειτουργικό τρόφιμο αλλά ως ένα εν δυνάμει συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

Η αρχή έγινε από το Harvard και το Yale τα οποία μελετούν το ελαιόλαδο και την περιεκτικότητα της επιτραπέζιας ελιάς των γνωστών και πολυβραβευμένων ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, στη Σπάρτη Λακωνίας.

Ακολούθησαν άλλα τρία τουλάχιστον πανεπιστήμια τα οποία σχεδιάζουν παρόμοιες έρευνες, ενώ μία απ αυτές τις έρευνες και συγκεκριμένα αυτή του Υale υπό τον γενικό τίτλο «Olives for Health» την οποία διεξάγει η Σχολή Δημόσιας Υγείας και το τμήμα Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής, βρίσκεται πλέον στην γνωστή επιστημονική ανοιχτή βάση δεδομένων κλινικών μελετών ClinicalTrials.gov, των 50 πολιτειών της Αμερικής και άλλων 220 χωρών, και διατηρείται από την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (National Library of Medicine) στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

Βιολογικές ελιές1

Το «Olives for Health» είναι ένα νέο ερευνητικό έργο του Yale για την ανθρώπινη υγεία, σχετίζεται με την καθημερινή κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών κι έχει σκοπό να αποτιμήσει την επίδραση τους, ως Dietary Supplement (συμπλήρωμα διατροφής), σε δείκτες όπως η LDL χοληστερόλη, ο λόγος LDL/HDL, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη CRP, σε περίπου 226 συμμετέχοντες εθελοντές ηλικίας 18 -23 ετών.

Η επιλογή των συγκεκριμένων βιολογικών ελιών έγινε από την ομάδα του Yale «λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες που υπερβαίνουν κατά περίπου 500% το μέσο όρο των πολυφαινολών που υπάρχουν στις επιτραπέζιες ελιές γενικότερα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης των ελαιώνων Γιώργος Σακελλαρόπουλος απαντώντας στο ερώτημα γιατί επιλέχθηκε η περιοχή και οι βιολογικές ελιές των ελαιώνων του. «Συγκεκριμένα οι ελιές αυτές περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις δύο φαινολών, τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης, υγειοπροστατευτικές ουσίες στις οποίες έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες...»

«Βάσει των αναλύσεων που έχουν γίνει με τον Μέθοδο Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού, προσθέτει ο κ Σακελλαρόπουλος, οι συγκεκριμένες ελιές περιέχουν πάνω από 1700 mg/Kg φαινολών κι έτσι η ημερήσια κατανάλωση μόλις 3 γραμμαρίων ελιών, παρέχει 5 mg υδροξυτυροσόλης- τυροσόλης ή παραγώγων τους, αντιστοιχώντας στην κατανάλωση 20 γραμμαρίων ελαιολάδου, που ανήκει στην κατηγορία των ελαιολάδων με ισχυρισμό υγείας, που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις