Breaking news

Αγρότες - Τρακτέρ
A

Ανυποχώρητοι στα μπλόκα παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι με αίτημα αιχμής την στήριξη των εισοδημάτων τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με το στήσιμο νέων μπλόκων. Οι αγρότες δίνουν «ραντεβού» στην AGROTICA, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Φεβρουαρίου, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.

«Αν δεν παράξουμε, θα πεινάσουμε»

«Παράγουμε προϊόντα φθηνά και ο κόσμος δεν μπορεί να τα αγοράσει. Πού πηγαίνει αυτή η διαφορά όλη;», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο αγρότης Θανάσης Γκάρος.

«Όταν μας λέει ότι θα μας δώσει τα χρήματά μας τον Ιούνιο, που εμείς θέλουμε να σπείρουμε τον Απρίλιο άρα εγώ θα χρεωθώ, χρωστάω, τι να τα κάνω τον Ιούνιο; Χρειάζομαι εφόδια. Όλα μας τα πλάνα είναι βάσει των επιδοτήσεων. Αν δεν τα πάρω, πώς θα πληρώσω;». Όπως λέει ο ίδιος, θα πρέπει η κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των αγροτών.

«Κάθε χρόνο δίνονται και γρηγορότερα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, επισημαίνει:

«Οι ενισχύσεις οι οποίες δίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι προγραμματισμένες κάθε Οκτώβριο και Δεκέμβρη. Οι παραγωγοί έχουν λάβει τις ενισχύσεις τις οποίες δικαιούνται. Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις, με τη διοίκηση τη δική μας, κάθε χρόνο δίνονται γρηγορότερα από τα προηγούμενα χρόνια. Εκεί που άλλοι ξεκινούσαν να δίνουν τις αποζημιώσεις, εμείς ολοκληρώνουμε τις πληρωμές τους».

Όπως λέει ο ίδιος: «Στη Λάρισα είμαστε από τις 8 Σεπτεμβρίου συνεχώς, έχουμε κάνει ατέλειωτους, διεξοδικούς διαλόγους και ανταποκριθήκαμε και δικαιώσαμε τις προσδοκίες. Η ευαισθησία από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ είναι έμπρακτη, δεν είναι λόγια. Υπάρχουν θέματα που έχουνε να κάνουν με το κόστος παραγωγής, με τη διάθεση των προϊόντων στην αγορά».

Ο κ. Λυκουρέντζος τονίζει πως: «(…) Μόνοι μας δεσμευτήκαμε ότι 30 Ιουνίου δε θα πάρουν τότε λεφτά, αλλά θα έχουν εξοφληθεί όλα τα πορίσματα, που είναι ένα τιτάνιο έργο. Άνθρωποι δουλεύουν πίσω από τις  δικές μας εντολές. (…) Τετάρτη πρωί εμείς έχουμε διοικητικό συμβούλιο να αποφασίζουμε την πληρωμή των ζημιών του 2023 στο ακέραιο, δύο μήνες γρηγορότερα από ό,τι επιτρέπει η νομοθεσία. Μέσα Φεβρουαρίου θα πληρώσουμε όσα πορίσματα υπάρχουν στον οργανισμό».

«Έχουμε παράπονα από τον ΕΛΓΑ»

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, στη Θεσσαλία, έχουν χάσει μεγάλο μέρος της ζωικής παραγωγής τους εξαιτίας των πλημμυρών.

«Έχουμε κάποια χοντρά παράπονα από τον ΕΛΓΑ, ότι πληρώνουμε ασφάλεια ζώου πάνω από 6 ετών και δε μας την αποζημιώνει. Οπότε ή θα επιστραφούν τα χρήματα της τελευταίας 5ετιας που έχουν πληρώσει πάνω από 6 ετών τα ζώα τους… Εγώ προσωπικά έχω χάσει 160 γίδια με την πρώτη πλημμύρα και προχθές με παίρνουν τηλέφωνο ότι θα αποζημιωθώ τα 48 επειδή τα υπόλοιπα είναι πάνω από 6 ετών. Αυτό πρέπει να αλλάξει και το 6, αν όχι 10, να γίνει 8, γιατί μέχρι τα 8 μας δίνει παραγωγή ένα ζώο», λέει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Γιώργος Τερζάκης.

«Έχει δίκιο σε αυτό το οποίο θίγει. Αυτός ο κανονισμός είναι κανονισμός περίπου 25 ετών. Είναι αυτό που έχει δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία ότι θα αλλάξει. Στο πρόγραμμα «Daniel» από τις ζημιές που πάθατε, θα αποζημιωθείτε για όλα τα ζώα, είναι απόφαση της διοίκησης του ΕΛΓΑ και της πολιτικής ηγεσίας. Αυτή η διάταξη που δεν πατάει στη λογική, δε θα ισχύσει, θα πληρωθείτε κανονικά», απάντησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τερζάκης λέει: «Να μπουν από τον ΕΛΓΑ οι αρρώστιες οι καινούργιες που έρχονται και κάθε χρόνο συναντάμε άλλα πράγματα. Μετά περνάμε στο κομμάτι της φωτιάς, της αποζημίωσης στις ζωοτροφές, στα πράγματα που έχουμε χάσει».

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό τραπέζι υπάρχουν τα εξής μέτρα για ενίσχυση των αγροτών:

  • Σχέδιο επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου
  • Να δοθούν νωρίτερα από τον Ιούνιο οι αποζημιώσεις
  • Δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών στο ρεύμα και με πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων, με μηδενικό επιτόκιο.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις