Breaking news

Πληρωμή με pos
A

Παράταση αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στην υποχρεωτική διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, καθώς η «στενή» προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, λήγει σήμερα, Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου. Η νέα προθεσμία θα ανακοινωθεί μέσα στην ημέρα, ωστόσο, πηγές του υπουργείου ανέφεραν στο proson.gr, πως η παράταση θα είναι «γενναία» και θα πάει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «γενναία» παράταση κρίνεται επιβεβλημένη καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, μόλις το 15% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση, δηλαδή περίπου 60.000 εταιρείες.

Επιπλέον, ήδη έχει μετατεθεί για τους νέους υπόχρεους εγκατάστασης POS, το περιθώριο μη επιβολής προστίμου από την 1η Μαρτίου στην 1η Απριλίου, υπό την προϋπόθεση παραγγελίας των POS έως τις 29 Φεβρουαρίου. Αν έχουν καταθέσει αίτηση για την προμήθεια αλλά εκκρεμεί η εγκατάσταση, τότε το περιθώριο συμμόρφωσης μπορεί να φτάσει μέχρι 31 Μαΐου.

Υπενθυμίζουμε ότι το μέτρο αφορά περίπου 400.000 επιχειρήσεις, ενώ τα πρόστιμα που προβλέπονται για όσους δεν συμμορφωθούν είναι «τσουχτερά» και κυμαίνονται από 10.000 έως 300.000 ευρώ. Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης σε ένα κατάστημα, κάθε φορά που ένας πελάτης επιθυμεί να πληρώσει με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, θα πρέπει προηγουμένως να έχει «χτυπηθεί» το αντίστοιχο ποσό στην ταμειακή προκειμένου στην συνέχεια να «ξεκλειδώσει» το POS για να προχωρήσει η συναλλαγή.

Αίτημα και από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία για τουλάχιστον για ένα τρίμηνο επιπλέον, δηλαδή μέχρι τις 31 Μαΐου 2024. Ζήτησε ακόμα και τη χορήγηση περιόδου ανοχής μέχρι τις 10 Μαρτίου 2024 για την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ του μηνός Ιανουαρίου 2024,

Όπως αναφέρει ο κ. Κόλλιας:

 • Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα να προετοιμαστούν στα νέα δεδομένα.
 • Οι εγκρίσεις για τα vouchers του τελευταίου κύκλου δεν έχουν ολοκληρωθεί, ο 4ος κύκλος στον οποίον θα περιλαμβάνονται τα all in one συστήματα μόλις ξεκίνησε, και αυτά δεν είναι διαθέσιμα από τις τράπεζες και χρειάζεται και αντίστοιχος χρόνος για την εγκατάσταση και εφαρμογή τους.
 • Έχει αυξηθεί ο χρόνος αναμονής για την προμήθεια και εγκατάσταση POS, με εμφανιζόμενες αδυναμίες στη σύνδεση και δικτύωσή τους, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η συμμόρφωση με τον νόμο για όλες τις επιχειρήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τα πρόστιμα

Στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που δεν προχωρήσουν στη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS:

 • Πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσες τηρούν απλογραφικά βιβλία
 • Πρόστιμο 20.000 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Στους παρόχους POS:

 • Πρόστιμο 200.000 ευρώ. Αν  όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας το πρόστιμο θα φθάνει στα 300.000
 • Στους εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών:
 • Ανάκληση της άδειας καταλληλόλητας του μοντέλου ταμειακής και πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Στους Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης που διασυνδέονται με Εμπορικά/Λογιστικά Προγράμματα Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»):

 • Τα παραστατικά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα και θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.
 • Στους 35 νέους κλάδους η μη εγκατάσταση POS εγκυμονεί πρόστιμο 1.500 ευρώ αλλά από 1ης Απριλίου.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα voucher

Επιπλέον, ανοικτός είναι, από το πρωί της Δευτέρας, ο 4ος κύκλος χρηματοδότησης, ο οποίος καλύπτει μέρος του κόστους, για την αγορά POS και τη διασύνδεση του με την ταμειακή μηχανή, καθώς και για μια σειρά επιπλέον ψηφιακών αναγκών των επιχειρήσεων. Η ενίσχυση έχει τη μορφή επιταγής (voucher) και ο κάθε δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσει σε εγκεκριμένους προμηθευτές του Προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές».

Στο πλαίσιο του 4ου κύκλου οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας digitalsme.gov.gr έως και την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, στις κάτωθι κατηγορίες:

 • Κατηγορία 1: Προμήθεια νέου ή αντικατάσταση υφιστάμενου EFT/POS.
 • Κατηγορία 3: Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης & λογισμικών τιμολόγησης.
 • Κατηγορία 4: Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS.
 • Κατηγορία 5: Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ, εκτός των επιχειρήσεων εστίασης.
 • Κατηγορία 6: Αντικατάσταση ΦΗΜ (ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ ή ΕΑΦΔΣΣ) επιχειρήσεων εστίασης.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις