Breaking news

Συμβολαιογράφος
A

Αινιγματικές ήταν οι απαντήσεις που έδωσε σήμερα στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας, σχετικά με την ψηφιοποίση των συμβολαίων στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Να σημειώσουμε ότι, στην αρχή της εβδομάδας, είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ένωσης Συμβολαιογράφων, στην οποία απορρίπτεται ομόφωνα η εφαρμογή του ψηφιακού (άυλου) συμβολαίου.

Σήμερα, ο κ. Ρούσκας είπε: «Όταν μιλάμε για την μεταβίβαση στην ψηφιοποίση έχουμε τα εξής τρία επίπεδα: Πρώτο είναι η συλλογή των εγγράφων, δεύτερο είναι η υπογραφή του συμβολαίου και το επόμενο είναι η εμπειρία μας από το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Χρειάζονται από 8 μήνες έως ένα έτος για την συλλογή των εγγράφων και για την συναλλαγή μας με το Κτηματολόγιο δύο χρόνια για να πάρουμε πιστοποιητικό».

«Αυτό που ανακοινώθηκε είναι ότι οι Έλληνες συμβολαιογράφοι λέμε ότι για να έχουμε ψηφιακό συμβόλαιο απαιτείται αλλαγή του δικαιακού μας συστήματος, απαιτούνται άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις. Αφού δεν έχουμε λύσει την προετοιμασία, δεν έχουμε λύσει το Κτηματολόγιο ακούστηκε κάτι για ψηφιακό συμβόλαιο ενώ εμείς δεν έχουμε δει τίποτα», πρόσθεσε

«Ακούσαμε», συμπλήρωσε, «ότι το ψηφιακό συμβόλαιο δεν θα γίνεται με τους συμβαλλόμενους στα γραφεία μας αλλά σε κάποια ψηφιακή πλατφόρμα».

«Υπάρχουν δύο ψηφιακές διαδικασίες», τόνισε και πρόσθεσε: «Η μια είναι να υπογράφουμε συμβόλαια εξ αποστάσεως, κάτι που δεν γίνεται ακόμη στην ΕΕ, καθώς απαιτούνται στοιχεία ταυτοποίησης αγοραστών και πωλητών. Όταν έχουμε συμβολαιογραφικό έγγραφο εμφανίζονται όλοι οι συμβαλλόμενοι, οι δικηγόροι τους κι όποιος έχει έννομο συμφέρον».

Στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου κ. Παπαχλιμίντζου, για την μη ανάγκη πρόσθετης νομοθεσίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων ο κ. Ρούσκας είπε: «Μέχρι στιγμής στην ΕΕ όλα τα συμβόλαια είναι έγχαρτα. Για την μεταβίβαση ακινήτων απαιτείται ειδική νομοθεσία. Εμείς δεν λέμε όχι γενικά στην ψηφιοποίηση αυτή την εφαρμόζουμε εδώ και αρκετά έτη. Θυμηθείτε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς».

«Αυτό που λέμε σήμερα είναι ότι χρειαζόμαστε ειδική ηλεκτρονική διαδικασία για την προετοιμασία και την συλλογή των εγγράφων, κάτι που δεν υπάρχει, και την αντίστοιχη για να διορθωθούν οι παθογένειες του Κτηματολόγιου. Επίσης περιμένουμε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μας παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για το τι λέμε ψηφιακό συμβόλαιο είπε. Η ψηφιοποίηση μας κάνει περισσότερο δυνατούς και απαραίτητους στην συναλλαγή», κατέληξε. 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Η ανακοίνωση της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας, όπως δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

στην ολομέλεια των Διοικητικών Συμβουλίων των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στις 13/10/2023, διαπιστώθηκε η ομόφωνη απόρριψη από τον Συμβολαιογραφικό κόσμο της εκ μέρους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρόθεσης εφαρμογής του ψηφιακού (άυλου) συμβολαίου, αφορώντος μεταβιβάσεις από επαχθή ή χαριστική αιτία, καθόσον, μεταξύ άλλων, δημιουργεί πρωτίστως σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των συναλλαγών.

Η ελληνική συμβολαιογραφία εξακολουθεί να θεωρεί το έγχαρτο συμβόλαιο, υπογεγραμμένο από τους συμβαλλομένους διά ζώσης και όχι εξ αποστάσεως και τηρούμενο ως πρωτότυπο στο αρχείο του συμβολαιογράφου, ως το μόνο ισχυρό συστατικό τύπο δικαιοπραξιών επί εμπραγμάτων δικαιωμάτων και επομένως κάθε υποκατάστατο αυτού, όπως η πρόταση για ψηφιακό συμβόλαιο, είναι απολύτως μη διαπραγματεύσιμη ως προς την υλοποίησή της.

Όταν σε άλλες χώρες, στις οποίες έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο στο σύνολο της επικράτειάς τους, η μετάβαση σε μερικώς ηλεκτρονική διαχείριση των συναλλαγών από τους συμβολαιογράφους έγινε μετά την ολοκλήρωση αυτή και μετά από μακρόχρονη σχεδίαση και με πολλή περίσκεψη για την διασφάλιση της αξιοπιστίας της συναλλαγής, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, δεν είναι δυνατόν μέσα σε 4 μήνες και χωρίς λεπτομερή σχεδίαση, να γίνει μετάβαση σε ηλεκτρονική διαδικασία διεκπεραίωσης και υπογραφής συμβολαίων, με μοναδικό σκοπό να καλυφθούν με πρόχειρο τρόπο η παθογένεια και οι ελλείψεις του κτηματολογίου στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η καθυστέρηση διεκπεραίωσης των καταχωρίσεων στα Κτηματολογικά Γραφεία δεν οφείλεται στην έγχαρτη ή ηλεκτρονική διαχείριση της συναλλαγής, αλλά στην ίδια την δυσλειτουργία του Κτηματολογίου, καθώς και στη δαιδαλώδη Νομοθεσία, η οποία διέπει τη συναλλαγή.

Προς πλήρη ενημέρωσή σας και λήψη σχετικών αποφάσεων θα διενεργηθούν ταυτόχρονα σε όλους τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους της χώρας, γενικές συνελεύσεις, για τον χρόνο και τόπο διενέργειας των οποίων θα ενημερωθείτε άμεσα.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ρούσκας»

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις