Breaking news

tourismos
A

«Αγώνα δρόμου» δίνει το υπουργείο Εργασίας για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργοδοτών στον Τουρισμό που δεν καταφέρνουν να βρουν εργαζόμενους για να καλύψουν τις ανάγκες της θερινής σεζόν.

Μάλιστα, σύμφωνα με φορείς του Ξενοδοχειακού κλάδου, αυτή τη στιγμή υπάρχουν κενές 55.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες σε παλαιότερα έτη είχαν καλυφθεί πολλές φορές από την αρχή του έτους.

Το σύνολο των κενών θέσεων εργασίας αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν κατά κύριο λόγο στις ειδικότητες του μάγειρα, της καμαριέρας, του receptionist, του σερβιτόρου, του βοηθού σερβιτόρου, του λαντζέρη, του barista καθώς και της τεχνικής υποστήριξης / συντήρησης.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας θέλοντας να ενισχύσουν την «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, δηλαδή τον τουρισμό, αναζητούν λύσεις. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης βάζει «μπροστά» τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), προκειμένου να «κλείσει» όσες τρύπες μπορεί από το μητρώο ανέργων που διατηρεί η Υπηρεσία.

Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει πάντως είναι από ποιους θα καλυφθούν τελικά οι 55.000 κενές θέσεις, όταν για παράδειγμα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, Ευγένιο Βασιλικό, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, «σεφ δεν υπάρχει ούτε για δείγμα»

Ποιοι λοιπόν θα κληθούν να καλύψουν τις εξειδικευμένες θέσεις μαγείρων ή των barista, παραμένει μυστήριο, με το καλοκαίρι να είναι ήδη στην πόρτα μας.

Τι επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας έχει απευθύνει πρόσκληση στις τουριστικές επιχειρήσεις να υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαΐου τις κενές θέσεις καθώς και τις σχετικές ειδικότητες στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Κατόπιν οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν τους ανέργους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις στις επιχειρήσεις, για την κάλυψη των θέσεων μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Ήδη ο ΣΕΤΕ απέστειλε στα μέλη του οδηγίες για την υποβολή θέσεων στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Στόχος είναι να διασυνδεθούν άμεσα όσοι αναζητούν εργασία στον τουριστικό τομέα με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό.

Γιατί δεν υπάρχουν εργαζόμενοι

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού – Επισιτισμού, Γιώργος Χότζογλου​​​​​​, το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη εργαζομένων αλλά οι «συνθήκες γαλέρας» και οι χαμηλοί μισθοί που επικρατούν στον κλάδο.

Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου ένας άνθρωπος δεν μπορεί να πάει να δουλέψει 30 μέρες τον μήνα, 12 ώρες την ημέρα για 600 και 700 € και μια κατηγορία εργαζομένων συνειδητοποιημένα δεν πάει πλέον για δουλειά, προτιμάει να κάτσει στο σπίτι και να πεινάει, παρά να πάει σαν «πρόβατο» χωρίς εργασιακά δικαιώματα και μισθούς.

Υπενθυμίζουμε μάλιστα την περίπτωση της κοπέλας η οποία πήγε για να εργαστεί στη Μύκονο και αναγκάστηκε για τρεις ολόκληρους μήνες να κοιμάται στο αυτοκίνητο, καθώς το κατάλυμα που της παραχώρησε η επιχείρηση που εργαζόταν ήταν χωμένο σε σπηλιά, γεμάτο υγρασία, με έπιπλα φαγωμένα από τα ποντίκια, ενώ οι συγκάτοικοί της ήταν όλοι άντρες! 

Μάλιστα πολλές φορές κοιμόταν στις ξαπλώστρες!

Οι αλλοδαποί θα λύσουν το πρόβλημα;

Η πρόεδρος του ΙΤΕΠ Κωνσταντίνα Σβήνου, ερωτηθείσα για το πως μπορεί να ανατραπεί η παρούσα κατάσταση, τόνισε ότι αν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι Έλληνες για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για να έρθουν νέοι εργαζόμενοι από το εξωτερικό, προκειμένου να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά.

Από την άλλη η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη, πιστεύει πως πρέπει να επανέλθει το μέτρο της επιδότησης της εργασίας στον τουρισμό, «ώστε να μπορεί ο ξενοδόχος να προσλαμβάνει και τον Μάιο αλλά και τον Οκτώβριο».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις