Breaking news

Ο λόγος που δεν πρέπει να βάζετε τα μπαχαρικά πάνω από την κουζίνα
A

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να τοποθετούν τα μπαχαρικά τους σε ράφια ή ντουλάπια ακριβώς πάνω από την κουζίνα, ώστε να τα έχουν πάντα εύκαιρα την ώρα του μαγειρέματος.

Ωστόσο, αυτή η φαινομενικά πρακτική επιλογή μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής και την ποιότητά τους.

Η θερμότητα αλλοιώνει τα αρώματα

Τα μπαχαρικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες. Όταν φυλάσσονται κοντά σε πηγές θερμότητας, όπως ο φούρνος ή το μάτι της κουζίνας, εκτίθενται σε συνεχείς διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των αιθέριων ελαίων τους, δηλαδή των φυσικών αρωμάτων και γεύσεων που τα κάνουν ξεχωριστά. Έτσι, ένα μυρωδικό που κανονικά θα άντεχε μήνες, μπορεί να χάσει την έντασή του πολύ πιο γρήγορα.

Η υγρασία τα καταστρέφει

Κατά το μαγείρεμα, ο χώρος γύρω από την κουζίνα γεμίζει με ατμό και υγρασία.

Όταν τα μπαχαρικά εκτίθενται σε αυτές τις συνθήκες, μπορεί να σβολιάσουν, να χάσουν την υφή τους ή ακόμη και να μουχλιάσουν, ειδικά εάν φυλάσσονται σε γυάλινα ή πλαστικά βαζάκια χωρίς πλήρη στεγανοποίηση.

Το φως επιταχύνει την αλλοίωση

Αν τα μπαχαρικά είναι σε διάφανες συσκευασίες και βρίσκονται σε ανοιχτό ράφι πάνω από την κουζίνα, εκτίθενται συχνά και στο φως.

Ο συνδυασμός θερμότητας, υγρασίας και φωτός είναι ο «χειρότερος εχθρός» τους. Τα φυσικά συστατικά που δίνουν γεύση και άρωμα διασπώνται πολύ πιο γρήγορα, μειώνοντας δραματικά την ένταση τους.

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης

Για να διατηρηθούν τα μπαχαρικά φρέσκα και αρωματικά για περισσότερο καιρό:

  • Φυλάξτε τα σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος, μακριά από την κουζίνα ή το φούρνο.

  • Προτιμήστε σκούρα γυάλινα βαζάκια με καπάκια που κλείνουν αεροστεγώς.

  • Αποφύγετε τη χρήση των βαζακίων ακριβώς πάνω από την κατσαρόλα, ώστε να μην περάσει υγρασία μέσα.

  • Ανανεώνετε τα μπαχαρικά σας κάθε 6–12 μήνες για μέγιστη ένταση στη γεύση.

Μπορεί να φαίνεται πρακτικό να τα έχετε όλα «στο χέρι», αλλά η θερμότητα και η υγρασία της κουζίνας είναι καταστροφικές για τα μπαχαρικά. Λίγη οργάνωση στην αποθήκευση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη γεύση των φαγητών σας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις