CLOSE

Breaking news

chat-gpt-ai-texniti-noimosini.jpg
A

Τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας σε Ευρώπη και Αμερική πρόκειται να αλλάξουν λόγω της αυτοματοποίησης που θα επέλθει από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις που προκύπτουν από έρευνα της Goldman Sachs, έως και το ένα τέταρτο της τρέχουσας εργασίας θα αναληφθεί από AI.

Ποιες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν περισσότερο

Το ChatGPT του OpenAI είναι ένα ρομπότ συνομιλίας που συχνά φτιάχνει τα πράγματα και κόβει τις απαντήσεις στη μέση. Αλλά επικοινωνεί εξίσου καλά ή και καλύτερα από τους περισσότερους ανθρώπους και γράφει επίσης κώδικα.

Τα κάνει και τα δύο σε μια σειρά γλωσσών, δείχνοντας μερικές φορές εξαιρετική διορατικότητα και δημιουργικότητα. Μαθαίνει με ταχύτατο ρυθμό και μπορεί να κάνει ήδη ένα εξαιρετικό ( και ταχέως διευρυνόμενο ) φάσμα εργασιών, που κανείς δεν του έμαθε ποτέ συγκεκριμένα πώς να κάνει. Μπορεί να κάνει αυτές τις εργασίες σε ένα κλάσμα του χρόνου που θα χρειαζόταν ένας άνθρωπος, χωρίς σχεδόν κανένα κόστος.

Είναι μια δυσοίωνη προεπισκόπηση ενός επικείμενου παλιρροϊκού κύματος συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που πρόκειται να κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες και χρόνια, καθένα από τα οποία γίνεται πιο έξυπνο, ταχύτερο, πιο ικανό και πιο ενσωματωμένο στη ζωή και τις συσκευές μας. Οι εκπληκτικές ικανότητες του GPT-4 ως "μηχανής οτιδήποτε" θα φαίνονται απίστευτα ωμές σε ένα ή δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης: ChatGPT: Οι επτά «μαγικοί» τρόποι για να κερδίσετε χρήματα εύκολα!

Η έκθεση της Goldman Sachs είναι μια προσπάθεια να γίνουν κάποιες προβλέψεις για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η σεισμική μετατόπιση για την οικονομική ανάπτυξη. Μπράβο τους, λέω, που τράβηξαν τον καλύτερο εαυτό τους όταν κοιτάζουν μια τεχνολογία τόσο τρελά μεταμορφωτική, τόσο ελάχιστα κατανοητή και τόσο τρομακτικά γρήγορη στην εξέλιξη.

«Εάν η γενετική τεχνητή νοημοσύνη υλοποιήσει τις υποσχεθείσες ικανότητές της, η αγορά εργασίας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντική αναστάτωση», αναφέρει η έκθεση. «Χρησιμοποιώντας δεδομένα για επαγγελματικά καθήκοντα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, διαπιστώνουμε ότι περίπου τα δύο τρίτα των τρεχουσών θέσεων εργασίας εκτίθενται σε κάποιο βαθμό αυτοματισμού τεχνητής νοημοσύνης και ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να υποκαταστήσει έως και το ένα τέταρτο της τρέχουσας εργασίας. Εκθέτοντας τις εκτιμήσεις μας παγκοσμίως υποδηλώνει ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εκθέσει το ισοδύναμο 300 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στον αυτοματισμό».

Από την άλλη πλευρά, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και εδώ, και η υψηλότερη παραγωγικότητά τους, με χαμηλό κόστος εργασίας, «αυξάνει την πιθανότητα μιας έκρηξης παραγωγικότητας που ανεβάζει ουσιαστικά την οικονομική ανάπτυξη».

Η Goldman κάνει μια εξαιρετικά συντηρητική εκτίμηση σχετικά με αυτό: "Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αυξήσει την ετήσια αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στις ΗΠΑ κατά λίγο λιγότερο από 1,5 π.μ. σε μια περίοδο 10 ετών μετά την ευρεία υιοθέτηση", αλλά η ομάδα παραδέχεται ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος εάν τα AI αποδειχθούν ικανά να το κάνουν πιο δύσκολες δουλειές. Η τελική πρόβλεψη οικονομικών επιπτώσεων; «Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να αυξήσει το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7%».


Το 7% του συνολικού παγκόσμιου ΑΕΠ είναι σίγουρα ένα εντυπωσιακό χρηματικό ποσό. Σκεφτείτε το όμως ως εξής: εσείς, εγώ και όλοι οι άλλοι σύντομα θα έχετε πρόσβαση σε κάτι ανάλογο με έναν στόλο από minions σε ένα κουτί, ικανό να εκτελέσει εργασίες σχεδόν όσο πιο γρήγορα μπορείτε να του πείτε. Ο όγκος της μαλακίας που κάνουμε θα πρέπει να πέσει κατακόρυφα. Πολλές μεγάλες ιδέες θα χρειαστούν σχεδόν καθόλου χρόνο ή προσπάθεια για να εκτελεστούν. Το 7% φαίνεται κωμικά χαμηλό υπό αυτό το πρίσμα, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτέλεση μηδενικής προσπάθειας θα μειώσει την τιμή των προϊόντων παραγωγής σχεδόν στο μηδέν επίσης.

Η έκθεση προβλέπει «ιδιαίτερα υψηλά ανοίγματα σε Διοικητικά (46%) και Νομικά (44%) επαγγέλματα και χαμηλές εκθέσεις σε επαγγέλματα υψηλής φυσικής έντασης όπως οι κατασκευές (6%) και η συντήρηση (4%)». Τα αποτελέσματα, λέει, θα γίνουν αισθητά πιο έντονα στις ανεπτυγμένες χώρες παρά στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι τελευταίες βασίζονται πολύ περισσότερο στη χειρωνακτική εργασία και φαίνεται ότι τα οικονομικά ρομπότ γενικής χρήσης είναι ακόμα πολύ μακριά.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις