Breaking news

προσλήψεις ιατρών
A

Το επόμενο έτος αναμένονται 6.500 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω προσλήψεις συμπεριλαμβάνονται στον προγραμματισμό των προσλήψεων του υπουργείου Εσωτερικών για το 2024, ενώ έχουν προαναγγελθεί και από τον υπουργό Υγείας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Οι προσλήψεις που θα υλοποιηθούν, θα αφορούν σε γιατρούς και νοσηλευτές, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Κατανομή προσλήψεων 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μισές περίπου προσλήψεις θα αφορούν σε νοσηλευτές, καθώς αναμένεται να αναζητηθούν 3.000.

Επίσης, 800 θέσεις εργασίας θα αφορούν στο Eθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕKAB), περίπου 1.350 θέσεις θα είναι για ιατρικό προσωπικό, 950 θέσεις για λοιπό προσωπικό.

Οι υπόλοιπες λίγες εκατοντάδες θέσεις που μένουν από το σύνολο των 6.500 θα αφορούν σε εποπτευόμενους φορείς, σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί θα χρειαστούν αρκετοί μήνες έως και χρόνος για να υλοποιηθούν οι παραπάνω προσλήψεις.

«Σταγόνα στον ωκεανό» οι 6.500 προσλήψεις 

Παράλληλα, με παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Σωματείου ΠΑΓΝΗ, κ. Δημήτρης Βρύσαλης, επισημαίνει ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για 6.500 προσλήψεις στα νοσοκομεία και στα κέντρα Υγείας, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσης, καθώς σύμφωνα με τον κ. Βρύσαλη, μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν τουλάχιστον 6.500 μόνιμοι γιατροί, πάνω από 25.000 νοσηλευτές.

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος του Σωματείου ΠΑΓΝΗ, τόνισε πως αρκετές από αυτές τις 6.500 προσλήψεις αφορούν σε συμβασιούχους εργαζόμενους, που ήδη υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και συνεπώς δεν επιλύονται τα τεράστια ζητήματα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, που προκύπτουν από την υποστελέχωση του ΕΣΥ.

Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Βρύσαλη έχει ως εξής:

«Μισές αλήθειες – ολόκληρα ψέματα η Με TikToK δεν γίνεται υγεία

Στα καυτά θέματα που απασχολούν τον λαό σχετικά με το δημόσιο σύστημα υγείας «απάντησε» ο πρωθυπουργός (σε βίντεο στο TikTok) λέγοντας μισές αλήθειες και εξολοκλήρου ψέματα.

Μίλησε για 6.500 προσλήψεις υγειονομικών το 2024 σε Κέντρα Υγείας και δημόσια νοσοκομεία. Ακόμα και αν μιλάμε για μόνιμο προσωπικό, πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό αφού από τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν τουλάχιστον 6.500 μόνιμοι γιατροί, πάνω από 25.000 νοσηλευτές, σύμφωνα με τα κουτσουρεμένα όργανα των νοσοκομείων. Ο πρωθυπουργός συνεχίζει, όπως οι προηγούμενοι, να κάνει γαργάρα το αίτημα για την άνευ όρων μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, δεν λέει κουβέντα για τις απολύσεις των παρατασιακών ειδικευόμενων γιατρών από τον Γενάρη του 2024, που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων. Κάνει επίσης μια λαθροχειρία: Αρκετές από αυτές τις 6.500 προσλήψεις που είναι συμβασιούχοι που ήδη υπηρετούν. Άρα δεν μιλάμε για 6.500 νέους εργαζόμενους στο ΕΣΥ αλλά για πολύ λιγότερους.

Μίλησε για την ενίσχυση της ΠΦΥ με τη μετονομασία των αγροτικών γιατρών σε προσωπικό γιατρούς . Πρόκειται για μέτρο ενταγμένο στην παραπέρα προώθηση του περίφημου «gate keeping», στον έλεγχο και τη μείωση των δαπανών, στην ενίσχυση της λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως φραγμού προς τα νοσοκομεία και προς τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, με παρεχόμενες υπηρεσίες πιο κάτω και από τα λίγα, για λίγους και για λίγα, εξασφαλίζοντας στους ασθενείς ένα υποτυπώδες πακέτο παροχών υγείας, συνταγογράφησης και στοιχειωδών εξετάσεων για ορισμένα προβλήματα υγείας και όχι για όλα, για συγκεκριμένες ώρες της μέρας, για κάποιες μέρες τη βδομάδα και όχι 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες. τη βδομάδα, 30 μέρες τον μήνα, 365 μέρες τον χρόνο.

Έκανε λόγο για «μισθολογικές αυξήσεις» στους γιατρούς της τάξης του 10% και οικονομικά κίνητρα για πρόσληψη γιατρών στις άγουσες περιοχές και στις νοσηλευτικές αυξήσεις του επιπέδου επικινδυνότητας τιμάριθμου από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα. Η περίφημη αύξηση του επιδόματος του ανθυγιεινού επιδόματος με αντιεπιστημονικό τρόπο κατηγορεί τις ειδικότητες υγειονομικών με αποτέλεσμα είτε να μειώνεται το χορηγούμενο επίδομα, είτε να εξαιρούνται κλάδοι και ειδικότητες από τη χορήγησή του. Αυτό σημαίνει έμμεση αμφισβήτηση ότι τα νοσοκομεία ως χώροι εργασίας συνιστούν ανθυγιεινό περιβάλλον.Από την άλλη συνεχίζει τη διαχρονική κοροϊδία της μη ένταξης στα ΒΑΕ επαγγέλματα όσων εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες. Ενδεικτικά οι νοσηλευτές στην πολυκλινική της ΑΕΜΥ (εντάσσονται στην κατηγορία Β και όχι στην κατηγορία Α) μαζί με τους νοσηλευτές σε ΚΥ, οι εργαζόμενοι με έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία (επεμβατική ακτινολογία, πυρηνική ιατρική), οι εργαζόμενοι με επαγγελματική έκθεση σε καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες. κινδύνου (π.χ. κυτταροστατικά αντιμετωπίζονται ως κατηγορία β ή και γ), οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στα δημόσια νοσοκομεία (εντάσσονται στην κατηγορία γ).Σε περίπτωση άγωνων προκηρύξεων, η κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες σε γιατρούς και νοσηλευτές που δεν έρχονται στο σύστημα. Λες και δεν γνωρίζει την αιτία που δεν είναι άλλη από τις συνθήκες εργασίας η επιστημονική απαξίωση και η οικονομική απολαβή. Απέναντι στα ψέμματα κ στην κοροϊδία της κυβέρνησης συνεχίζουμε οι μαχόμενοι υγειονομικοί μαζί με όλο το λαό τον αγώνα για ένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ». 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις