Breaking news

INTIME NEWS
A

Για μόλις τρεις μήνες παρατείνονται οι συμβάσεις εργασίας 6.000 συμβασιούχων εργαζόμενων σε νοσοκομεία, για τους οποίους πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας και στάση εργασίας από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σήμερα, Πέμπτη.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε, σε δήλωση του, ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 θα παραταθούν οι συμβάσεις 6.000 συμβασιούχων σε νοσοκομεία, ωστόσο μετά θα τούς αφήσει άνεργους, αναφέροντας μάλιστα ότι: «Διασφαλίζουμε την ομαλή μετάβαση όλων στην αγορά εργασίας. Ξεκαθαρίσαμε, ωστόσο, ότι η πολιτική της Κυβέρνησης για το «outsoursing» στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί, καθώς και ότι το σύνταγμα της χώρας απαγορεύει τη μονιμοποίηση των εργαζομένων με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου Εργασίας».

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα ισχύσει η αδιανόητη απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αφορά στην εγκατάσταση εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία, υποβαθμίζοντας έτσι περαιτέρω τη δημόσια υγεία.

Πάντως, η ΠΟΕΔΗΝ, σε σχετική ανακοίνωση της, σημειώνει ότι θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις – παρεμβάσεις «για να πετύχουμε την εκδίωξη των εργολάβων, την συνεχή παράταση των συμβάσεων ΣΟΧ έως το τελικό στόχο που είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».

Ειδικότερα, η εν λόγω Ομοσπονδία προκήρυξε πανελλαδική συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 8 και 30 το πρωί.

Ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ έχει ως εξής: 

«Μεγαλειώδης η κινητοποίηση σήμερα της ΠΟΕΔΗΝ για τους 6.000 ΣΟΧ στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση που ξεκίνησαν οι απολύσεις και εγκαθίστανται εργολάβοι.

Με δική μας συνεννόηση κατέβηκε κάτω στην Αριστοτέλους ο υπουργός Υγείας να μιλήσει στους συγκεντρωμένους ΣΟΧ, χωρίς να το επιτρέψουν λίγοι εργαζόμενοι. Θεωρήσαμε και το αποδέχθηκε ο Υπουργός ότι θα ήταν καλύτερα να μιλήσει ενώπιον όλων των ΣΟΧ και όχι μιας Αντιπροσωπίας της ΠΟΕΔΗΝ. Οι συνάδελφοι που απολύθηκαν είχαν αγωνία. Κάποιοι δεν άφησαν τον Υπουργό να μιλήσει. Οι ίδιοι όμως συνωστίζονται στην πύλη του υπουργείου για να βρίσκονται στην αντιπροσωπία που θα δούμε τον Υπουργός Υγείας κάθε φορά. Δεν μας εκφράζουν όλα αυτά καθώς και οι ασχήμιες απέναντι στον υπουργό.

Η Εκτελεστική Επιτροπή συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας και έθεσε επιτακτικά το αίτημα να μην απολυθούν οι ΣΟΧ από τα Νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Σωτηρία, Καραμανδάνειο, Άρτα, Λάρισα και όπου αλλού εγκαταστάθηκαν εργολάβοι. Ζητήσαμε την εκδίωξη των εργολάβων δίνοντας τη δυνατότητα με νομοθετική ρύθμιση να συνάπτουν νέες ΣΟΧ τα Νοσοκομεία. Καταθέσαμε την επιχειρηματολογία που έχουμε επανειλημμένως δημοσιοποιήσει στα Δελτία Τύπου ενάντια των εργολάβων.

Πετύχαμε την παραμονή των συναδέλφων ΣΟΧ που απολύονται, επειδή εγκαταστάθηκαν ή εγκαθίστανται εργολάβοι έως 30/6/2024 παράλληλα με την εγκατάσταση των εργολάβων. Πετύχαμε την παράταση των Συμβάσεων όλων των ΣΟΧ έως 30-6-2024.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να εγκατασταθούν εργολάβοι στα Νοσοκομεία. Εμείς όμως σήμερα πετύχαμε μια νίκη με την επαναπρόσληψη των ΣΟΧ που απολύθηκαν ή απολύονται τις επόμενες ημέρες, την παράταση όλων έως 30/6/2024 και έχουμε τη δυνατότητα με νέες κινητοποιήσεις – παρεμβάσεις να πετύχουμε την εκδίωξη των εργολάβων, την συνεχή παράταση των συμβάσεων ΣΟΧ έως το τελικό στόχο που είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Παράλληλα ζητήσαμε ενημέρωση για τα προγράμματα ΔΥΠΑ και PHILOS. Το πρόγραμμα ηλικίας 55-67 ετών είναι προς υπογραφή στην υπουργό Εργασίας. Είναι οριστικό. Ως εκ τούτου σε λίγες ημέρες όσοι συνάδελφοι έληξαν οι συμβάσεις μετά τις 31/9/2023 επανέρχονται στην εργασία στον ίδιο φορέα.

Το πρόγραμμα των 4.000 ΟΑΕΔ είναι προς υπογραφή. Ζήτημα λίγων ημερών η ολοκλήρωσή του. Μας είπε επίσης ότι θα υπάρξει ανανέωση του προγράμματος Philos .Επίσης μας διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί λύση για να παραμείνουν οι ειδικευόμενοι Νοσηλευτές των οποίων η σύμβαση λήγει 29/2/2024.

Συνεχίζουμε τον αγώνα 22/02/2024 μεγάλη Πανελλαδική Κινητοποίηση. Πανελλαδική Συγκέντρωση 08:30πμ στην Πλατεία Μαβίλη και πορεία που θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις