Breaking news

Συνέντευξη για δουλειά
A

Η συνέντευξη για δουλειά είναι από μόνη της ένα ξεχωριστό κεφάλαιο τόσο για την επαγγελματική ανέλιξη ενός νέου εργαζόμενου που επιθυμεί να εδραιωθεί στο αντικείμενο του, αλλά και ενός ήδη έμπειρου ο οποίος κυνηγά να κατακτήσει το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Πολλοί είναι οι υποψήφιοι που «αγχώνονται» κατά ένα μεγάλο ποσοστό όταν πλησιάζει η στιγμή να δώσουν συνέντευξη στην εταιρεία που έκαναν αίτηση και ανταποκρίθηκε θετικά σε μία ακρόαση.

Το άγχος της πρώτης επαφής με ένα πιθανό εργοδότη μπορεί να προκύψει τόσο από την έλλειψη επικοινωνιακών δεξιοτήτων, την αβεβαιότητα για τα θέματα που θα ερωτηθούν, αλλά και τις προτάσεις οι οποίες θα γίνουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Συγκεντρώνοντας μερικά από τα επικρατέστερα tips και συμβουλές για μία επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας καταλήξαμε στις 7 ακόλουθες προτάσεις οι οποίες θα χαλαρώσουν κάθε επίδοξο νέο εργαζόμενο και θα του δώσουν λίγη παραπάνω αυτοπεποίθηση την ημέρα εκείνη που θα κριθεί το επόμενο επαγγελματικό του βήμα.

Διαβάστε επίσης: Συνέντευξη για δουλειά: Τρείς «red flag» φράσεις που δεν πρέπει να ξεστομίσετε!

1. Κάντε μία πρόβα μπροστά στον καθρέφτη ή με ένα "όχι και τόσο" οικείο σας πρόσωπο.

Αρκετοί είναι εκείνοι που λίγο πριν την κρίσιμη ημέρα της συνέντευξης, έχουν πιάσει τον εαυτό τους να παραμιλά, να αναζητά πληροφορίες στο διαδίκτυο για μία επιτυχημένη συνταγή συνέντευξης ή να διαμορφώνει μία λίστα στην οποία θα συγκεντρώσει όλες τις ελκυστικές λέξεις που θα εντυπωσιάσουν έναν εργοδότη. Δεν είναι διόλου απίθανο μερικοί υποψήφιοι να μπαίνουν στη διαδικασία να μάθουν απέξω ερωτήσεις και απαντήσεις έτσι ώστε να σταθούν όσο πιο προετοιμασμένοι γίνεται, λίγο πριν τη στιγμή της συνέντευξης. 

Μία πιθανή επιλογή θα ήταν ένας υποψήφιος να προσπαθήσει να συνομιλήσει με τον εαυτό του μπροστά από ένα καθρέφτη. Σίγουρα το να βλέπει κάποιος τον εαυτό του «αποστειρωμένο» να απαντάει σε πιθανές ερωτήσεις εργασιακού ενδιαφέροντος δεν είναι ότι πιο άνετο, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει μία καλή ευκαιρία έτσι ώστε να δουλέψει τις εκφράσεις του, να κρύψει την αμηχανία του και να δει το πρόσωπο του να αλληλεπιδρά με τον πλησιέστερο τρόπο σε μία συνέντευξη εργασίας, ακόμη και με τον ίδιο του τον εαυτό «προσωρινά». 

Μία έξτρα βοήθεια μπορεί να αποτελέσει η ακόμη πιο ρεαλιστική προσέγγιση μίας πρόβας για συνέντευξη μπροστά από τον καθρέφτη. Για παράδειγμα ένας υποψήφιος μπορεί να ντυθεί κανονικά με τα ρούχα τα οποία θα επέλεγε έτσι ώστε να πείσει ακόμη περισσότερο τον εαυτό του, με τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελε να πείσει τους υποψήφιους εργοδότες του.

Ένα βήμα παραπάνω θα ήταν να προσεγγίσει έναν «όχι και τόσο κοντινό» φίλο του προκειμένου να μην επηρεαστεί από το ευχάριστο κλίμα της παρέας του, προκειμένου ο ένας να υποδυθεί το ρόλο του συνεντευξιαζόμενο και άλλος εκείνο του υπεύθυνου ανθρώπινου δυναμικού μίας εταιρείας.

2. Μελετήστε τις «κλισέ ερωτήσεις» που συνήθως γίνονται στις περισσότερες συνεντεύξεις

Οι περισσότερες συνεντεύξεις μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους, αν όχι στη θέση που διεκδικεί ο υποψήφιος τουλάχιστον στις βασικές ερωτήσεις τις οποίες κάνει ο συνεντευξιαστής, πράγμα το οποίο σημαίνει πώς μία γενική αναζήτηση τέτοιων ερωτήσεων η πρόβα μπορεί να εξασφαλίσει μία παραπάνω βεβαιότητα στον υποψήφιο.

Μερικές από αυτές μπορεί να είναι οι εξής: 

  1. Πείτε μου μερικά πράγματα για εσάς.
  2. Που θα βλέπατε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από τώρα ; 
  3. Πείτε μας ένα αρνητικό και ένα θετικό του εαυτού σας.
  4. Τι θα κάνατε αν χρειαζόταν να δουλέψετε κάτω από πίεση και φόρτο εργασίας που ξεπερνάει τις προσδοκίες σας ;

Η αναζήτηση και προετοιμασία πιθανών τέτοιων ερωτήσεων, όσο συνηθισμένες και να φαίνονται προσδίδουν μία παραπάνω σιγουριά, ειδικότερα εάν έχουν προβαριστεί από τον υποψήφιο, εξασφαλίζοντας περιεκτικές και δουλεμένες απαντήσεις.

3. Φανταστείτε τον εαυτό σας στη θέση της εταιρείας η του συνεντευξιαστή

Ένα ακόμη χρήσιμο «tip» θα ήταν η καλλιέργεια εργασιακής συναίσθησης. Συγκεκριμένα για την εξέλιξη της συνέντευξης αλλά και για την καλύτερη παρουσίαση της εικόνας του προς την εταιρεία, θα ήταν εύλογο ένας υποψήφιος εργαζόμενος να αναρωτηθεί ποια είναι στην προκειμένη η θέση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία, τι μπορεί να ψάχνει ένας εργοδότης από εκείνον και τι προφίλ εργαζόμενου μπορεί να ψάχνει η εταιρεία τη δεδομένη στιγμή για την στελέχωση του προσωπικού της.

Συγκεκριμένα μία καλή έρευνα αναφορικά με την εταιρεία, τις δράσεις της και το αντικείμενο και τις συνθήκες εργασίας σε αυτή, θα δώσουν μία πιο περιεκτική εικόνα στον υποψήφιο προκειμένου να επιχειρηματολογήσει, κατευθύνοντας αναλόγως τη συνέντευξη.

4. Κάντε σωστή παρουσίαση του εαυτού σας και όχι απλά του βιογραφικού σημειώματος

Αρκετοί είναι οι συνεντευξιαζόμενοι οι οποίοι περιορίζονται στην «ξερή» παρουσίαση του βιογραφικού τους και όχι στην ορθή παρουσίαση του εαυτού τους. Ειδικότερα αρκετοί υποψήφιοι βλέποντας τους συνεντευξιαστές να κρατούν μπροστά τους το βιογραφικό τους, συνηθίζουν να μπαίνουν στη διαδικασία ανάλυσης του χωρίς να επικεντρώνονται στην καλλιέργεια της συζήτησης με πιο αυθόρμητο και επικοινωνιακό τρόπο.

Η επικέντρωση στα βασικά χαρακτηριστικά του υποψήφιου, στις φιλοδοξίες του, τα βήματα του αλλά και τις μελλοντικές του βλέψεις για το αντικείμενο στο οποίο επιθυμεί να εργαστεί, πέραν της παρουσίασης των σπουδών και της εργασιακής του εμπειρίας, δίνουν μία πρόσθετη ευθύτητα στον λόγο του, προσφέρουν μία πιο φυσική χροιά στη συνέντευξη και κάνουν το κλίμα ακόμη πιο ευχάριστο τόσο για τον εργοδότη αλλά και τον υποψήφιο.

5. Διατηρήστε ορθή στάση σώματος 

Εκτός των επικοινωνιακών δεξιοτήτων ένας νέος υποψήφιος καλείται να παρουσιάσει και την βέλτιστη εικόνα του σώματος του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εργασίας. Ειδικότερα θα ήταν εύλογο να κρατήσει μία σταθερή στάση, χωρίς να καμπουριάζει ή να φαίνεται αρκετά χαλαρός. Η περιποιημένη εικόνα τόσο του προσώπου, του ντυσίματος αλλά και του σώματος, αποπνέει μία πρόσθετη σιγουριά και εμπιστοσύνη προς τον συνεντευξιαστή. Ωστόσο ο υποψήφιος θα πρέπει να κινηθεί έτσι ώστε να μην φαίνεται άκαμπτος ή «στημένος», αλλά με τέτοιο τρόπο που θα δείχνει φυσικότητα, θάρρος αλλά και συνάμα ευγένεια.

6. Περιορίστε το άγχος όσο τον δυνατόν περισσότερο

Η ψυχραιμία και η αποβολή του άγχους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι απαραίτητες λειτουργίες, ωστόσο πολλοί είναι οι υποψήφιοι οι οποίοι δεν μπορούν να το πετύχουν με την ίδια άνεση. 

Μερικές ώρες πριν την συνέντευξη ένας υποψήφιος μπορεί να εφαρμόσει τα παρακάτω tips προκείμενου να εκτονώσει την περιττή ένταση.

Παραδείγματος χάρη: 

  1. Σωματική άσκηση μερικές ώρες πριν την συνέντευξη προκειμένου να αποβάλει το περιττό άγχος
  2. Επιλογή ελαφρών ενδυμάτων τα οποία δεν θα ζεστάνουν τον υποψήφιο και δε θα προκαλέσουν έξτρα φόρτιση
  3. Κατανάλωση νερού και υγρών προκειμένου να ενυδατωθεί ο οργανισμός
  4. Συζήτηση ή τηλεφώνημα με ένα αγαπημένο πρόσωπο
  5. Περπάτημα για περίπου ένα τέταρτο με έμφαση στην αναπνοή και τις μικρές διαφραγματικές ανάσες
  6. Κατανάλωση ελαφράς τροφής για την πρόσληψη ενέργειας (πχ. μερικά κομμάτια μαύρης σοκολάτας ή μία μπάρα δημητριακών)
  7. Άκουσμα χαλαρωτικής μουσικής κατά προτίμηση μελωδίας ή ήχων αποφόρτισης της σκέψης

7. Συνεχίστε την συζήτηση και μετά το πέρας της συνέντευξης

Λόγω αυξημένου άγχους και ανυπομονησίας για το αποτέλεσμα, μερικοί υποψήφιοι βιάζονται να φύγουν από τον χώρο της συνέντευξης, πράγμα το οποίο μπορεί να μην κάνει και την καλύτερη εντύπωση σε έναν εργοδότη, ιδίως εάν σκεφτεί πως ο ίδιος υπάλληλος μπορείτε να βιάζετε να κλείσει το ωράριο του σε καθημερινή βάση. 

Μία ιδανική συμβουλή θα μπορούσε να είναι η συνέχιση της συζήτησης και μετά το βασικό κλείσιμο της, δηλαδή μία γενική διαπίστωση, ένας σχολιασμός ή κάτι ευγενικό το οποίο θα καλλιεργήσει άνεση και εμπιστοσύνη και θα ενισχύσει το κλίμα το οποίο θα ήθελε να αφήσει πίσω του ο συνεντευξιαζόμενος. 

Από την άλλη η συνέχιση της κουβέντας καλό θα ήταν να είναι σύντομη και περιεκτική προκειμένου να μην κουράσει τους συνεντευξιαζόμενους, οι οποίοι πιθανότατα θα έχουν δει και άλλα πολλά άτομα την ίδια ημέρα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις