Breaking news

Εργασία και δουλειά
A

Είναι αρκετό ένα ωράριο για να σας χαλάσει τη ψυχολογία σε βάθος χρόνου; Μπορεί η καθημερινή εργασία να ξεκινήσει να αποτελεί μία ψυχολογική «φυλακή» έναντι στη δημιουργικότητα, την ελευθερία έκφρασης, βάζοντας τον εργαζόμενο σε ένα τρυπάκι ολοένα και αυξανόμενου άγχους και εργασιακής ρουτίνας; Εάν μας ρωτάτε δυστυχώς «ναι!» είναι εφικτό.

Συγκεκριμένα πολλοί εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι το ωραρίου του 9:00 με 05:00 βοηθά κατά πολύ στην καλλιέργεια τέτοιων αρνητικά φορτισμένων συναισθημάτων, χαρακτηρίζοντας το σαν «σύγχρονη δουλεία». Εάν αυτές οι ώρες περιορίζονται και στους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου, το κάνουν ακόμη πιο εύκολο.

Τα στατιστικά έχουν δείξει ότι το ποσοστό πάνω από το 70% των εργαζόμενων που δουλεύουν μεταξύ του ωραρίου των 9:00 με 5:00 το απόγευμα είναι δυσαρεστημένοι με τα επαγγέλματα τους, ξεκινώντας την ημέρα τους με ανυπομονησία μέχρι να κλείσουν τη βάρδια τους και πολλούς ακόμη και μέχρι το τέλος του μήνα, με μοναδική στιγμή ευχαρίστησης και ικανοποίησης να είναι η πληρωμή. Μία παγκόσμια δημοσκόπηση, αποκάλυψε ότι από ένα δισεκατομμύριο εργαζόμενων πλήρους απασχόλησης μόνο το ποσοστό του 15% είναι ικανοποιημένοι με την εργασία τους. Αφήνοντας τη τεράστια μερίδα του 85% να είναι εμφανώς θλιμμένοι με τα επαγγέλματα τους.

Για πολλούς το δυσκολότερο μέρος του ωραρίου του 9 με 5 είναι το να «βγάλουν» τη βάρδια χωρίς να χτυπήσουν κάποιον στο πρόσωπο. Άλλοι λένε ότι ένας από τους μόνιμους φόβους τους είναι να η απόλυση τους, όχι επειδή δεν είναι καλοί στη δουλειά τους, αλλά επειδή κάποιος ανώτερος τους, ο οποίος παίρνει τις αποφάσεις για το ποιος μένει και ποιος όχι δεν τους συμπαθεί πια.

Άλλοι εργαζόμενοι έχουν το φόβο ότι πιθανότατα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ορθά στις ώρες του γραφείου, επειδή έχουν και άλλες ασχολίες, πράγμα το οποίο τους καταβάλει στο τέλος του χρόνου. Από την άλλοι πολλοί εργαζόμενοι νιώθουν ότι αναμετριούνται με τους συναδέλφους τους, καθώς εκείνοι δεν τους βλέπουν σαν «ίσους», αναγκασμένοι να μένουν σιωπηλοί όταν μιλάνε.

Για άλλους είναι οι πολιτικές εργασίας στο γραφείο στις οποίες δεν θέλουν να πάρουν μέρος, ενώ άλλοι καλούνται να κάνουν το ίδιο πράγμα κάθε ημέρα της ζωής τους, χωρίς καθόλου χώρο στο να κάνουν αλλαγές.

Κάπου εδώ, σημειώνεται ότι το ωράριο του 9 με 5 εκτός της ενέργειας της οποίας απαιτεί από τον εργαζόμενο να καταβάλλει προκειμένου να βγάλει την βάρδια η οποία φορτίζεται περισσότερο από εργασία κατά τις πρωινές ώρες, συνοδεύεται και από τη δυσκολία πολλών να ξυπνήσουν νωρίς το πρωί στις 07:00 προκειμένου να φτάσουν στο γραφείο τους και να πιάσουν δουλειά στις 09:00. Πρόκειται για μία λίστα πολλών «μειονεκτημάτων» που δεν τελειώνει εύκολα. όμως μερικά από τα προαναφερθέντα επικρατούν περισσότερο.

Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα πολλών εργαζομένων ανά τον κόσμο, για αυτό αρκετοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικότερα να ξεκινήσουν άλλα εγχειρήματα. Αναμφίβολα η επιχειρηματικότητα έχει γίνει μία οδός διαφυγής για όσους δεν επιθυμούν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους, «εκτελώντας χρέη» μίας εργασίας οκτάωρης βάσης 9 με 5. 

Είναι γεγονός ότι ένα τέτοιο σταθερό οκτάωρο εργασίας δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς να αποτελούν μέρος ενός εργασιακού περιβάλλοντος, με σταθερότητα, μισθό και τη δυνατότητα του να συνυπάρχει ανάμεσα σε άλλους εργαζομένους, αλλά το ερώτημα που γεννάται είναι, τι πραγματικά θέλει ο καθένας και πώς έχει οραματιστεί το μέλλον του.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλό θα ήταν να αναλογιστείτε τόσο τα οφέλη, αλλά και τα μειονεκτήματα άλλων εναλλακτικών όπως είναι η επιχειρηματικότητα και η άσκηση ελεύθερων επαγγελμάτων.

Μερικές προτεινόμενες ιδέες για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες του ωραρίου μεταξύ 9 με 5 

Αρχικά το να αντιμετωπίσετε τις αντιξοότητες του συγκεκριμένου ωραρίου, δεν είναι δουλειά που μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Σίγουρα η αντιμετώπιση των συνθηκών εργασίας πρέπει να γίνει με την ανάλογη προετοιμασία και το σωστό τρόπο. Και θυμηθείτε όλοι αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με διαφορετικό τρόπο, αλλά για το τι αξίζει λαμβάνουν υπόψη τους τα εξής:

  1. Δεν είστε μόνοι και δεν το περνάτε μόνο εσείς, για αυτό μη διστάσετε να αναζητήσετε βοήθεια
  2. Μην παίρνετε τα πράγματα τόσο σοβαρά
  3. Θυμηθείτε ότι αυτή η θέση μπορεί να είναι μόνο προσωρινή
  4. Υποστηρίξτε τον εαυτό σας όταν νιώσετε έτοιμοι, την κατάλληλη στιγμή
  5. Προσπαθήστε να εντάξετε μικρές μεθόδους χαλάρωσης εντός των εργασιακών ωρών σας

Με πληροφορίες από Mih Sih Adeline / LinkedIn.com

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις