Breaking news

Υπάρχει «εξειδικευμένη» Τεχνητή Νοημοσύνη;
A

Πριν από πέντε μόλις χρόνια η Τεχνητή Νοημοσύνη έμοιαζε να αφορά μόνο προγραμματιστές και μεγάλους τεχνολογικούς οργανισμούς. Σήμερα, όμως, η AI δεν είναι μία και μοναδική τεχνολογία∙ είναι ένα σύνολο εργαλείων που εφαρμόζονται σε διαφορετικούς κλάδους, επαγγέλματα και κοινωνικούς ρόλους. Και το πιο εντυπωσιακό; Για πρώτη φορά στην Ελλάδα – και στην Ευρώπη – υπάρχει πλέον επίσημη, πανεπιστημιακή εξειδίκευση σε πολλαπλά επαγγέλματα.

Η συζήτηση γύρω από την AI μετατοπίζεται πολύ γρήγορα από το «τι είναι» στο «πώς εφαρμόζεται στην πράξη», και αυτό αλλάζει ολόκληρη την εικόνα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η ΤΝ πλέον δεν είναι μια αφηρημένη υπόσχεση∙ είναι μια δεξιότητα που κρίνει εξελίξεις σε εκπαίδευση, επαγγέλματα, υπηρεσίες και αγορές.

Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, κυβερνήσεις ενισχύουν την επανεκπαίδευση ενηλίκων με στόχο την προσαρμογή στο νέο παραγωγικό μοντέλο, ενώ η αγορά εργασίας αναζητά στελέχη με εξειδίκευση και όχι απλώς «επαφή» με την τεχνητή νοημοσύνη. Το ίδιο συμβαίνει πια και στην Ελλάδα.

Κι εδώ ξεκινά κάτι που, μέχρι πριν λίγο καιρό, δεν υπήρχε καθόλου: εξειδικευμένη Τεχνητή Νοημοσύνη για επαγγελματίες.

Οι πρώτες πανεπιστημιακές εξειδικεύσεις AI στην Ελλάδα

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, πρώτο στη χώρα (και από τα πρώτα στην Ευρώπη), δημιούργησε επίσημες πανεπιστημιακές επιμορφώσεις με ECTS, καθεμία σχεδιασμένη αποκλειστικά για συγκεκριμένο κλάδο. Όχι γενικές γνώσεις – αλλά πραγματική εξειδίκευση, με πρακτικές εφαρμογές, εργαλεία, και πιστοποίηση που αναγνωρίζεται στην Ευρώπη.

Από τους εκπαιδευτικούς μέχρι τους δικηγόρους, από τον τουρισμό μέχρι το business management και το digital marketing, η AI μπαίνει στην καθημερινή επαγγελματική δραστηριότητα. 

Και το σημαντικότερο; Κάθε πρόγραμμα «μιλά τη γλώσσα» του αντίστοιχου επαγγέλματος.

Κι αν κάποιος θέλει να εξειδικευτεί; Ακολουθούν όλες οι διαθέσιμες εξειδικεύσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Τεχνητή Νοημοσύνη για Δικηγόρους

Με το πανεπιστημιακό πρόγραμμα «Τεχνητή Νοημοσύνη για Δικηγόρους» θα μάθετε πώς να εφαρμόζετε εφαρμογές AI στη νομική έρευνα, στα συμβόλαια, στη νομολογία, και στα ηθικά ζητήματα της τεχνητής νοημοσύνης. Μελέτες από ΗΠΑ–ΕΕ και άμεση εφαρμογή στη νομική εργασία.
Διάρκεια 250 ώρες

Κάντε την εγγραφή σας, πατώντας ΕΔΩ

Τεχνητή Νοημοσύνη στον Τουρισμό

Αν παρακολουθήσετε το εξ αποστάσεως πρόγραμμα «Τεχνητή Νοημοσύνη στον Τουρισμό» θα μάθετε: Αυτοματισμός κρατήσεων, customer experience, διαχείριση ταξιδιωτών και εργαλεία AI για πραγματική χρήση σε τουριστικές επιχειρήσεις.
Διάρκεια 200 ώρες

Κάντε την εγγραφή σας, πατώντας ΕΔΩ

Τεχνητή Νοημοσύνη σε Οργανισμούς & Επιχειρήσεις

Με το εξ αποστάσεως πρόγραμμα «Τεχνητή Νοημοσύνη σε Οργανισμούς & Επιχειρήσεις» θα μάθετε: AI στο business, data-driven decision making, αυτοματοποίηση, risk management και βελτίωση λειτουργίας επιχειρήσεων.
Διάρκεια 200 ώρες

Κάντε την εγγραφή σας, πατώντας ΕΔΩ

Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία

Το εξ αποστάσεως πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών «Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία» στοχεύει στην αξιοποίηση της ΤΝ στη διάγνωση, θεραπεία και ανάλυση ιατρικών δεδομένων.
Διάρκεια 250 Ώρες

Κάντε την εγγραφή σας, πατώντας ΕΔΩ

Τεχνητή Νοημοσύνη στο Digital Marketing

Με την εξ αποστάσεως πανεπιστημιακή επιμόρφωση «Τεχνητή Νοημοσύνη στο Digital Marketing» θα ξεκινήσετε ένα «πλούσιο» ταξίδι στις εφαρμογής ChatGPT, Midjourney, Google Gemini, Meta AI, performance campaigns, data analytics και δημιουργία AI-driven περιεχομένου.
Διάρκεια 250 ώρες

Κάντε την εγγραφή σας, πατώντας ΕΔΩ

Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση

Το πανεπιστημιακό πρόγραμμα «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση» προσφέρει 30+ πρακτικές εφαρμογές, αξιολόγηση, δημιουργία υλικού, εξατομίκευση μάθησης και πραγματικά εργαλεία που μπαίνουν κατευθείαν στη σχολική πράξη.
Διάρκεια 420 ώρες

Κάντε την εγγραφή σας, πατώντας ΕΔΩ

Τεχνητή Νοημοσύνη για Φιλόλογους

Με το πρόγραμμα «Τεχνητή Νοημοσύνη για Φιλόλογους» θα αποκτήσετε πρόσβαση σε εργαλεία για γλωσσική διδασκαλία, δημιουργία υλικού, ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες, και προετοιμασία για το σχολείο του μέλλοντος.
Διάρκεια 400 ώρες

Κάντε την εγγραφή σας, πατώντας ΕΔΩ

Τεχνητή Νοημοσύνη για Μαθηματικούς

Με το πρόγραμμα Τεχνητή Νοημοσύνη για Μαθηματικούς θα μάθετε να χειρίζεστε εφαρμογές AI στη διδασκαλία, αξιολόγηση, μοντελοποίηση, feedback και επικαιροποίηση του μαθήματος Μαθηματικών.
Διάρκεια 420 ώρες

Κάντε την εγγραφή σας, πατώντας ΕΔΩ

Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ειδική Αγωγή

Το πρόγραμμα «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ειδική Αγωγή» σας μαθαίνει να χειρίζεστε AI εργαλεία για εξατομικευμένη διδασκαλία, υλικό για ειδικές ανάγκες, εργαλεία υποστήριξης και αναβάθμιση σχολικής πρακτικής.
Διάρκεια 250 ώρες

Κάντε την εγγραφή σας, πατώντας ΕΔΩ

Ποιο πρόγραμμα είναι κατάλληλο για μένα;

Εξαρτάται από το επάγγελμα, τις ανάγκες σας και τη μελλοντική κατεύθυνση που θέλετε να πάρετε. Όλα τα παραπάνω προγράμματα είναι επίσημα, εξ αποστάσεως, αναγνωρισμένα, με πανεπιστημιακό πιστοποιητικό και ECTS.

Η εξειδίκευση στην ΤΝ δεν είναι «ένα προσόν». Είναι ένα επάγγελμα.

Και – για πρώτη φορά – μπορεί κανείς να το αποκτήσει, χωρίς να πρέπει να αφήσει την εργασία του.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις