Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δεν εξάγει μόνο τουρισμό και πολιτισμό, εξάγει και… γλώσσα. Από την Κύπρο μέχρι τη Γερμανία, από τα Βαλκάνια μέχρι τις ΗΠΑ, χιλιάδες παιδιά και ενήλικες αναζητούν καθηγητές για να μάθουν Ελληνικά ως δεύτερη/ξένη γλώσσα.
Και κάπου εδώ δημιουργείται μια νέα επαγγελματική διέξοδος για πολλούς, καθώς οι καθηγητές Ελληνικών ως δεύτερης γλώσσας πληρώνονται πολύ καλά, δουλεύουν εξ αποστάσεως και δεν περιορίζονται από σύνορα.
Γιατί τώρα; Τρεις λόγοι που η ζήτηση εκτοξεύεται:
1. Ξένοι που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα
Τα τελευταία 10 χρόνια η χώρα «κέρδισε» δεκάδες χιλιάδες νέους μόνιμους κατοίκους: ψηφιακούς νομάδες, φοιτητές ERASMUS, εργαζόμενους στον τουρισμό και οικογένειες από το εξωτερικό. Όλοι αυτοί χρειάζονται καθηγητές για να μάθουν Ελληνικά.
2. Ελληνόπουλα του εξωτερικού
Παιδιά 2ης και 3ης γενιάς σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, ζητούν οργανωμένα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, συχνά με online σύνδεση στην Ελλάδα.
3. Εκπαίδευση προσφύγων & πολυγλωσσικών τάξεων
Σχολεία, ΔΥΕΠ, δομές και ΜΚΟ ψάχνουν συνεχώς εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς.
Πόσα μπορεί να κερδίσει ένας καθηγητής Ελληνικών online;
Η αμοιβή είναι συχνά καλύτερη από την τυπική σχολική διδασκαλία. Τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν:
- Ιδιαίτερα εξ αποστάσεως από 14€ έως 30€ την ώρα ανάλογα με την εμπειρία,
- Ομαδικά τμήματα φτάνουν και σε πολλαπλάσιες χρεώσεις ανά εβδομάδα,
- Υπάρχουν πλατφόρμες που ψάχνουν καθηγητές και κάνουν “match” με ξένους μαθητές.
Με λίγα λόγια:
Με 5 μαθητές την εβδομάδα, ήδη δημιουργείς δεύτερο εισόδημα.
Με 15 μαθητές… μιλάμε για κανονική δουλειά.
Χρειάζεται κάτι συγκεκριμένο;
Μπορείς να ξέρεις τέλεια τα ελληνικά ή/και να είναι η μητρική σου γλώσσα, ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Η αγορά ζητάει πιστοποιημένη ικανότητα διδασκαλίας της ελληνικής που να αποδεικνύει ότι μπορείς να διδάξεις σε παιδιά, ενήλικες, δίγλωσσους μαθητές, πρόσφυγες, Έλληνες του εξωτερικού, μαθητές διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων.
Επιπλέον, τα σχολεία και οι οργανισμοί έξω και μέσα στην Ελλάδα ζητούν πανεπιστημιακή κατάρτιση στη διδασκαλία της Ελληνικής ως 2ης/ξένης γλώσσας.
Και εδώ αλλάζουν όλα, καθώς το Πανεπιστήμιο Πατρών προσφέρει το κορυφαίο 9μηνο πανεπιστημιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα στη «Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης – Ξένης Γλώσσας»
Με:
- Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό με ECTS
- εξ αποστάσεως, ασύγχρονη φοίτηση
- μοριοδότηση σε διορισμούς, προσλήψεις & στελέχη
- εξειδίκευση σε πολυπολιτισμικές τάξεις, πρόσφυγες, Ρομά & δίγλωσσους μαθητές
- δυνατότητα διδασκαλίας παιδιών & ενηλίκων
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ, υποψήφιους διορισμούς, στελέχη εκπαίδευσης, εργαζόμενους σε ΜΚΟ, κοινωνικούς επιστήμονες και όσους θέλουν να εργαστούν σε πολυγλωσσικές τάξεις.
Το μέλλον είναι ξεκάθαρο: Η ζήτηση για καθηγητές ελληνικής γλώσσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει, ειδικά όσο η Ελλάδα γίνεται διεθνής χώρα κατοικίας και όσο τα παιδιά ελληνικής καταγωγής στο εξωτερικό αυξάνονται. Και όσοι έχουν εξειδίκευση & πανεπιστημιακή πιστοποίηση θα είναι αυτοί που θα πάρουν τις θέσεις.